Reklama

Reklama

V Dublinu 19. století žije Albert Nobbs, excentrický muž středního věku. Pracuje jako číšník v Hotelu Morrison, který řídí nekompromisní Marge Bakerová. Albert pracuje tvrdě a šetří peníze aby si jednoho dne mohl koupit trafiku a žít vlastní život. Nemá na světě nikoho, kromě svých spolupracovníků. Albert (Glenn Close) je totiž žena, která více než třicet let předstírá, že je mužem. Je mužem, který má své tajemství a ženou, která má svůj sen. Jednoho dne najala paní Bakerová malíře jménem Hubert Page (Janet McTeer), aby vymaloval jeden z pokojů v hotelu. Přinutí ho, aby na jednu noc, dokud nedokončí práci, sdílel Albertovu postel.  Hubert zjistí důvod, proč s ním Albert nechtěl sdílet pokoj. Odhalí mu vlastní- stejné tajemství. Skrývá se v mužském převleku před svým tyranským manželem. Oba jsou uvězněni ve vlastní pasti... (TV JOJ)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (139)

Molly 

všechny recenze uživatele

Člověk by si myslel, že film o ženě tutlající svou příslušnost k něžnému pohlaví pod pánským oblekem bude útokem na emoce, ale kdeže. Všechny postavy obývající Morrisonův hotel a jeho okolí jsou povětšinou nesympatické, vypočítavé a chladné - což se mi na jednu stranu líbí, protože to koresponduje s bezútěšným obrazem Dublinu, na druhou stranu to znemožňuje empatii. Zábleskem mi byla jen Hubertova Cathleen a scéna na pláži (ta je opravdu nádherná). A spíš než výkon Glenn Close bych vychválila ten pro mě doposud neznámé Janet McTeer: bohémský malíř nad věcí i citlivá ženská duše. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ženy to v 19. storočí nemali vôbec ľahké, čím nechcem povedať, že by to dnes mali jednoduché. Prostriedky k dosiahnutiu svojho cieľa ale boli v niektorých prípadoch značne ponižujúce a nutnosť popierania pohlavia je činnosť asi najponižujúcejšia. Páčilo sa mi, že Albert je postava do značnej miery nepreniknuteľná, na rozdiel od jej okolia, vďaka ktorému sa Albertovi aspoň sčasti dostaneme do mysle. Hviezdne obsadený film, ktorý by si zaslúžil viac pozornosti. Ale diváci sa vo všeobecnosti boja odťažitejších diel, takže sa ani niet čo diviť. ()

Reklama

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že Glenn Close mě přesvědčila o tom, že umí zahrát mužskou postavu. Ale to je tak všechno. Jinak celkově film má velmi jednoduchý příběh a prosté hlavní postavy, o kterých toho moc nevíme, netušíme, co se jim honí hlavou.Hosté Mirrisonova hotelu mi jsou nesympatičtí, namyšlená, zbohatlá buržoazie. Film je natočen s nadhledem, citem a hlavně disponuje jednoduchostí, díky tomu jsou necelé dvě hodiny ke zhlédnutí filmu přijatelné. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem problém vžít se do postav ani pochopit Alberta Nobbse, který ostatně svůj příběh jasně sdělí. Film dokáže opět rozšířit naši osobní normu o jiné zkušenosti – těm, kteří se dokáží dívat a mají odvahu překročit indoktrinované škatulky pohlaví, genderu, sexuální orientace… Ač se to možná nezdá, film není o homosexualitě, transvestitismu, transsexualitě… ale např. o utajované revoluční myšlence, že můžete být tím, čím jste… kým chcete být… když vám to jde… že nejsou žádné přirozené kategorie, ale všichni(!) hrajeme a máme své převleky (scéna na maškarním plese je didakticky přesná). O tom, že se lidé mohou milovat, aniž by museli řešit škatulky muž a žena, aniž by dvě ženy musely být lesby… musím podotknout, že mi to připomnělo současnou(!) Albánii. Když v této patriarchální zemi zemře v rodině poslední mužský příslušník, musí nejstarší dcera převzít mužskou identitu. Nepotřebuje k tomu operaci, jako u nás, jen se „stane“ mužem, pro sebe, rodinu, společnost. Obléká se jako muž, používá své tělo jako mužské. Jen je vyžadován celibát, a proto se jim říká „zapřisáhlé panny“. Glen Close byla jako muž tak přirozená, že mě vytrhla scéna na pláži (SPOILER :-), kdy se se svou „kamarádkou“ jedinkrát „převlékne“ ;-) do dámských šatů. Z filmu a la Soumrak dne/Howards End/Panství Downton se najednou stane epizoda z Malé Velké Británie, kdy dva chlapíci dovádí na pláži v dámských šatech, dělají všechny ty „dámské“ věci a „jiný pýčoviny“. Jediný „navíc“ tak asi byl Jonathan Rhys Meyers, který byl tak ve třech scénách asi deset minut celkem… nechápu jeho uvedení v úvodních titulcích… Navíc už místo sebe nechává ve své posteli polehávat raději jiné atletické nahé mladíky ;-)… To jeho první „tudorovská“ manželka Kateřina - Maria Doyle Kennedy - ve filmu zaujme více. Souhlasím s tím…. že film chladný není… možná jsou chladní ti, co se na něj dívají (a raději by se měli vyhnout výše uvedeným "panským" filmům)… Možná ne Albertu Nobbsovi, ale Glen Close se tímto filmem evidentně splnil její sen. I když OSCARa nezískala, její Albert je pamětihodný. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Nevím. Albert mě nezaujal, měla jsem z něho/ní pořád takový nepříjemný pocit oplzlosti nebo čeho a vím, že to rozhodně nebyl záměr. Wasi je tady na přesdržku jako vždycky a jeden se přistihuje, že jí všechno to trápení vlastně přeje. Aaron na mě působil dokonale prázdně a nijak. V kameře a hudbě přešlapy nebyly, ale ani mě ničím nezaujaly. Jediný velký plus byl Hubert McTeer a doktor Brendan Gleeson. Shrunuto: jedna hvězda za Janet, jedna za Brendana a jedna za nehappyend. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (5)

  • Během natáčení filmu dostala Glenn Close zápal plic. (Pavlínka9)
  • Roli Helen měla původně ztvárnit Amanda Seyfried, postavu Joa zase Orlando Bloom. Oba však natáčení opustili z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)

Související novinky

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

20.03.2010

O tom, že je Glenn Close vynikající herečka, se nemusíme dohadovat. Přestože by měla sbírat nominace a Oscary s frekvencí Meryl Streep (neříkejte mi, že jste si je nikdy nespletli), má na kontě jen 5… (více)

Reklama

Reklama