Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivá kronika líčící průběh bouřlivých tří měsíců v roce 1965, kdy Dr. Martin Luther King vedl riskantní nebezpečnou kampaň cílenou na zajištění rovného volebního práva a postavil se tváří v tvář násilným protivníkům. Grandiózní pochod ze Selmy do Montgomery vyvrcholil podepsáním zákona o volebním právu prezidentem Lyndonem Johnsonem a znamenal jedno z nejvýznamnějších vítězství pro hnutí za občanská práva. Film vypráví příběh o tom, jak uctívaný vůdce a vizionář Dr. Martin Luther King a jeho bratři a sestry z černošského hnutí docílili společenských změn, které navždy změnily dějiny. (mac000)

(více)

Videa (43)

Trailer 1

Recenze (78)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Paul Webb, Ava DuVernay | Hudba: Jason Moran | Distribúcia: Paramount, Pathé, StudioCanal | Štúdio: Cloud Eight Films, Harpo Films, Plan B Entertainment, Pathé | Rozpočet: 20 miliónov $ | Tržby: 53,6 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 1 výhra: Pieseň (Glory). 1 nominácia: Film. Golden Globes - 1 výhra: Pieseň (Glory). 3 nominácie: Drama, Réžia, hr David Oyelowo. Spolu: 34 výhier a 71 nominácií || Ešte sa nad tým zamyslím... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Netuším, kde přesně diváci chybují v průběhu vstřebávání zrakových i sluchových informací Selmy, ale přijde mi to opravdu líto. Film nejenže plnohodnotně, samozřejmě velmi subjektivně mapuje základní principy Kingovy šlechetné rebelie a realisticky se mu daří i nastiňovat složité politické a sociální reflexe, ale také procítěně předkládá jímavý příběh obyčejného muže, který se snažil povznést nad problémy obyčejného života a obětovat se pro dobro ostatních. Přičemž kladem je jak režie, která úspěšně kompenzuje dokumentárnost výpravy a akademické snobství námětu přirozeným propojením lidských emocí a historických faktů, tak i herci, jejichž vtělení do postav jim stoprocentně věříme a sympatizujeme s každým, kdo se snaží Kingovi v jeho zdánlivě beznadějné misi pomoci. A některé scény jsou emocionálně natolik silné a sugestivně nasnímané, že bych se nebál mluvit dokonce o režii vynikající.. Selma sice brzy zapadne a zapomene se na ni, jelikož její sledování zřejmě vyžaduje i jistou duševní náklonnost k dotyčnému námětu, ale tvrdá kritika tentokrát není zasloužená. Opravdu ne... 75% ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Už ABE LINCOLN v roku 1863, vydal vyhlásenie o zrušení otroctva, onedlho na to je úkladne zavraždený, podobný osud čaká o viac ako 100 rokov - MARTINA LUTHERA KINGA, ktorého zavraždili v Memphise roku 1968 ! Po Lincolnovi stále ešte nemajú Afroameričania pokoja, lebo ich v jednom kuse otravuje KKK, čiže KU KLUX KLAN, ktorí v 20. rokoch, 20. storočia používali biely plášť s bielou kapucňou a zapálený kríž, a považovali sa za BIELYCH RYTIEROV... Terorizovali ich, potom prichádza v 60. rokoch, zapálený Afroamerický baptistický kazateľ, aktivista a bojovník, za ľudské práva, nositeľ nobelovej ceny za mier, Dr. MARTIN LUTHER KING... Populárnejší ako MALCOLM X, ALE vo filmovej verzii, je len malý náznak jeho aktivít v súkromí, človek s dvomi tvárami, ktorého nazývajú aj takto : plagiátor, pokrytec, komunista a sexista ... ! V klasicky detskej ilustrovanej encyklopédie, kde mám M. L. K, tam nie je žiadny náznak nejakej zápornej vlastnosti tohoto, podľa mňa schopného človeka, ktorý bojoval za rovnoprávnosť černochov s pomocou demonštrácii vzdorovali neustálym útokom zo strany ťažkoodencov, ktorí z nich mali boxovacie vrecia !!! Prišli pritom klasické úmrtia od strany AGRESOROV, oni pokojne prišli, NIJAKO sa absolútne nebránili, len čakali, pokým sa rozbehnú na nich s obuškami a budú ich mlátiť hlava - nehlava ! To sa niekomu nepáčilo, a tak ho F. B. I napichla, chceli ho skompromitovať, zneškodniť a pod ... J. Edgar Hoover mal také páky, ktoré by ho mohli zmiesť z povrchu zemského, stačilo by len lusknúť prstom ? Alebo presviedčanie vo Washingtone prezidenta Lyndona Johnsona, aby mali, právo voliť ! TOTO všetko tu je, zo súkromia, aký bol, takmer nič, len opýtanie sa jeho ženy, či ju miluje ? Či nespí s inými ? Mňa najviac dostáva to, čo nemal film HITCHCOCK s HOPKINSOM, a to je hlavný predstaviteľ DAVID OYELOWO, ktorý nie je až taký nováčik, ale podobnosť s Kingom, je veľká, dáva do toho charizmu, je odhodlaný, ale nemá priestor byť skutočným Kingom ! Režisérka AVA DUVERNAY, je samozrejme černoška, ansámbel samých černochov... Budem spokojný, ak by napríklad odborníci na politiku STONE a GREENGRASS, jedného dňa prišli s úplne inou verziou, akou disponuje Ava DuVernay a scenárista, mohol by to byť pohľad, ktorý by dal KINGA na úplne iné svetlo, v akom ho vidí väčšina spoločnosti. Z jednej strany bojoval za právo na slobodu, na strane druhej, aký bol v skutočnosti, to ja neviem... Pôsobivý film, ktorý má bravúrny song GLORY v záverečných titulkoch ! Odnesiem si tento song a príbeh idei muža, ktorý toho dokázal veľa, pod plášťom skrýval samé tajomstvá, ktoré raz vyplávajú na povrch ? ! ()

erased 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavějším aspektem Selmy je nedotažený pokus o vyprávění pomocí zpráv FBI, zbytek filmu je totiž ryzí životopisná rutina. Rutina řemeslně výtečně odvedená, ale zoufale jí chybí jakákoliv vážnější snaha vybočit z řady. Naopak se až příliš hlasitě hlásí ke střednímu proudu bezpohlavními motivačními řečmi (neplést s proslovy Dr. Kinga) a dojímavou hudbou, a ani se nepokouší ukázat stinné stránky doby, ani komplikovanou politickou situaci. A mně takové jednostranné prvoplánové útoky na svědomí lezou krkem. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Pro mě obrovské překvapení. Vzhledem k tématu se mi do toho moc nechtělo, navíc na ČSFD špatné hodnocení... o to příjemnější dvě hodiny mě čekaly. Selma je v podstatě kvazidokument, který ani chvilku nenudí. Chytře se zaměřuje na relativně krátký úsek Kingova života, takže netrpí ani zkratkovistí, ani povrchností. Naopak zachycuje vše podstatné na všech dějových frontách a nenásilně předává historické vyznění bez patosu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama