Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svého nepřítele nikdy nepodceňuj! Tora! Tora! Tora! – tak zní japonský signál k útoku na nepřítele. Stejnojmenný slavný americko-japonský válečný velkofilm vypráví o jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech v roce 1941 a přibližuje události, které k němu vedly. Zatímco japonská vláda a vojenské velení pečlivě připravují svůj útok, jenž má ochromit protivníka, vláda USA, představitelé její diplomacie i nejvyšší válečná generalita tuto možnost zcela ignorují. Přitom námořní kontrarozvědka má zprávy o utajovaných zvýšených vojenských aktivitách Japonců a blížícím se nebezpečí. Také některé důležité signály zachycené radarem zůstávají bez patřičného povšimnutí, stejně jako přítomnost japonské ponorky v mořském prostoru blízko Pearl Harboru. A najednou přichází okázalý a zdrcující úder japonské armády... Režisérem filmu byl známý americký filmař Richard Fleischer (Fantastická cesta, Bostonský případ, 20 000 mil pod mořem, Ničitel Conan), v mimořádně náročné mezinárodní koprodukci pak japonské sekvence realizovali filmaři Tošio Masuda a Kindži Fukasaku. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, čemuž jsou přizpůsobeny i charaktery postav a scénář. Drama, které patří mezi nejlepší válečné historické tituly, zaujme na svou dobu ohromující výpravou, realističností akcí a stále strhujícími leteckými bitvami. Snímek získal Oscara za vynikající filmové triky (A. D. Flowers a L. B. Abbott). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziseri Kindzi Fukasaku mi teda nic nehovori, a Richard Fleischer /Call from space, Natlak 1959, Bostonsky Pripad/ uz predsa cosi jo, ale na poli vojnovych filmov /Where Eagles dare, Nejdelsi Den, Bitva o Midway, Bitva o Britanii/ ide o nadpriemerne dielo, ktore sa rozhodne oplati vidiet. Najme pre herecke osadenstvo ako Joseph Cotten /Obcan Kane, 3rd man/, Martin Balsam /legendarny inspektor Arbogast vo filme Psycho/ a Susumu Fudzita /Velka Legenda Judo1943/ + kopa japonskych hercov. Tematicky ide o utok Japoncov na pristav Pearl Harbour, takze divak sa ani chvilu nebude nudit. 75 % ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Film Tora, Tora, Tora!!! je obecně považován za jeden z nejlepších válečných filmů. Já se k tomuto pocitu připojuji. Film neprezentuje jen samotný útok na Pearl Harbour, ale také pečlivou a precizní přípravu Japonců k této akci a lehkomyslné chování amerických velitelů a vojáků, kteří měli možnost se dopředu seznamovat s různými indiciemi poukazující na chystaný útok. Na svoji dobu film přináší perfektní speciální efekty. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Hartnetta muchlujícího se pod padákem s Kate Beckinsale, digitální Star Wars Zera honící se mezi digitálními loděmi a Míšu Baye, honící si ho před plakátem, kde zcela nahý (až na letecké rukavice Bena Afflecka a čepici admirála Yamamota) stojí na rameni Megatrona a chčije z té výšky do krabičky s popcornem.. Dějepis poutavou formou aneb poměrně věrná rekonstrukce akce, která nachytala spícího obra se staženými kalhotami a zatáhla ho k potěše Britů do aktivní účasti ve WWII. Scéna s rolujícím letadlem, jenž vybočí z dráhy, je neplánovaná kaskadérská lahůdka.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je taťka Pearl Harboru a i přes jeho šedý vlas jej stále předčí. Ostatní válečné snímky si z jeho i na dnešek perfektně zpracovaných scén neváhaly občas ,,ukosusnout" (např. Bitva o Midway ad.). Japonci si dali práci s přesnou historickou linií i dobovými reáliemi. Válečný velkokofilm k němuž nemám výhrad. Nutno vidět. Tohle je za pět pum z japonského střemhlavého bombardéru D3A Val * * * * * ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Tomu rikam pekne zpracovany valecny film, atmosfera, scenar, efekty, vse je moc pekne. Dabing a ceske zpracovani bylo take velice dobre. Skoda jen toho zaveru jak japonsky general vypravi ze zna amiky... Asi to jedine mi nesedlo. Jo a esi se ptate, ktery film o Pearl harbor je best, tak asi tento ;-) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (29)

  • Na letecké základně vznikly pomocné stavby, jako třeba jídelna schopná vydávat 1 200 jídel denně, nebo také sklad kostýmů. Bylo tam umístěno i 21 letadel, opět přesných kopií vyrobených pro film (žádné muzeální kousky). Po natáčení se kulisy staly oblíbeným turistickým místem s návštěvností okolo 5 tisíc lidí týdně. (Marthas85)
  • Původní scénář měl 657 stran. (Kulmon)
  • Japonské titulky mluví o útoku na Pearl Harbor k 8. prosinci, což je technicky správně, protože v Japonsku bylo toto datum, v Americe 7. prosince. (Kulmon)

Související novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama