Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svého nepřítele nikdy nepodceňuj! Tora! Tora! Tora! – tak zní japonský signál k útoku na nepřítele. Stejnojmenný slavný americko-japonský válečný velkofilm vypráví o jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech v roce 1941 a přibližuje události, které k němu vedly. Zatímco japonská vláda a vojenské velení pečlivě připravují svůj útok, jenž má ochromit protivníka, vláda USA, představitelé její diplomacie i nejvyšší válečná generalita tuto možnost zcela ignorují. Přitom námořní kontrarozvědka má zprávy o utajovaných zvýšených vojenských aktivitách Japonců a blížícím se nebezpečí. Také některé důležité signály zachycené radarem zůstávají bez patřičného povšimnutí, stejně jako přítomnost japonské ponorky v mořském prostoru blízko Pearl Harboru. A najednou přichází okázalý a zdrcující úder japonské armády... Režisérem filmu byl známý americký filmař Richard Fleischer (Fantastická cesta, Bostonský případ, 20 000 mil pod mořem, Ničitel Conan), v mimořádně náročné mezinárodní koprodukci pak japonské sekvence realizovali filmaři Tošio Masuda a Kindži Fukasaku. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, čemuž jsou přizpůsobeny i charaktery postav a scénář. Drama, které patří mezi nejlepší válečné historické tituly, zaujme na svou dobu ohromující výpravou, realističností akcí a stále strhujícími leteckými bitvami. Snímek získal Oscara za vynikající filmové triky (A. D. Flowers a L. B. Abbott). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Táto vojnová klasika má jeden malý problém. Od začiatku je jasné o čom je a každý netrpezlivo čaká kedy japončíci naštartujú mašiny. Do toho zlomového okamžiku to trošku škrípe, chcelo by to úvodnú hodinu trošku oživiť, ale od vzlietnutia japonských lietadiel sa pripravte na zničujúce vojnové peklo. Scéna kde jedno z prvých japonských lietadiel preletí ponad nastúpených námorníkov ešte vyvolá úsmev : "Zapíšte si jeho číslo, nahlásim ho za porušenie predpisov."...Potom, ale prichádza na dobu svojho vzniku naozaj veľkorysá a bombastická akcia, ktorá má na moje počudovanie strašne veľa spoločného so scénami Bayovho filmu Pearl Harbor a bolo pre mňa zaujímavé porovnávať ich. M. Bay mal riadne nadupaný rozpočet , no napriek tomu niektoré momenty sa mi v Tore zdali lepšie. 80%. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Můžete si o tom přečíst dvoustránkový článek v rodinném časopise, anebo - pro ještě povrchnější zájemce - je tady tahle filmová rekonstrukce. Střízlivá, věcná, s minimem patosu, nenasere, informuje... a máte to i s obrázky. --- Když už žijeme ve světě, kde se čte míň a míň, a povrchnost vítězí na všech frontách od politiky až po lásku, tak bych vlastně uvítal víc takových osvětových filmů, do kterých se autorsky nevkládají žádné pičoviny, nýbrž "pouze" přístupnou formou informují pracující o jejich historických a kulturních kořenech. --- Jedna věc pro mne představovala určité zklamání: ve filmu víceméně zcela chybí popis procesu, v průběhu kterého Japonsko znenáhla dospělo k osudovému rozhodnutí napadnout Anglosasy. Tahle část příběhu mi připadá zdaleka nejzajímavější. ... Ale kecám, to by nebyl hezký film, a diváci by ho odmítli. Takže - zpátky ke knížkám! ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdůležitějších mezníků 2. SV dal vzniknout tomuto skvostnému i když chvílemi příliš natahovatelnému filmu a později i velkofilmu Pearl Harbor. Ale pokud bych užil slovo velkofilm tak rozhodně pro Tora! Tora! Tora! Celý film popisuje příliš realisticky a dokumentárně celý konflikt: důvod útoku Japonců na Pearl Harbor, lenost samotných Američanů, na kterou později doplatili a samozřejmě morálku obou stanů tedy Japonska a USA. A že to byl útok nečekaný a s následky, které pro Japonsko byli nedostačující, ale pro USA takřka brutální. Berme v potaz jedno větu, kterou řekl samotný japonský admirál: Je to jako probudit spícího obra. a jak nakonec dopadli...neradno mluvit. Samotná bitva je velice pěkné i když se zdá, že se na nebi příliš letadel neobjeví opak je pravdou a v samotných útocích ukážou Zera svojí účinnost na nemalý počet lodí. Film Pearl Harbor možná zaujme současného diváka, ale autenticitu a hlavně pravdivost oné bitvy hledejte opravdu jen zde. Tora! Tora! Tora! ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že dvě země, které v době konfliktu stály proti sobě, tedy USA a japonské císařství byly s to sednout za stůl, či se postavit za kameru a natočit film o téhle neblahé kapitole svých dějin.Ani jedna země nemá být nač hrdá.Je to celé ostudné, a sice jak ze strany agresora, tak ze strany toho, kdo byl napaden.Je jistě komplikované udržet v plné pohotovosti celou flotilu lodí a hlavně ohromné množství lidí, ale jestliže mám zprávy od rozvědky, tak je jistě nutné dělat něco jiného, než američtí velitelé různých stupňů v Pearl Harbor dělali.Ale to už je pasé.Film je jistě dobrou výpovědí o události, která zásadně změnila běh 2.svétové války.Technicky jsou bojové scény udělány podle mého názoru dobře.Ty počítačové hrátky u remaku na mne příliš nepůsobily. Srdcervoucí cajdákovité scény nejdříve na obloze s ženskou ve stíhačce, poté ve skladu padáků jsou ohavné.Tenhle film z r.70 vysoko převyšuje svůj remake. Tak si říkám, že bychom mohli spolu s Němci, Francouzi, Italy a Angličany natočit cosi o tom, co předcházelo dohodě v Mnichově. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

V hodnocení filmu Tora! Tora! Tora! budou diváci nutně vždycky znova rozdělení na dvě dosti jasně vymezené skupiny. Milovníci historie, znalci vojenské techniky a přemýšliví lidé obecně, budou nadšeni z jeho dokumentární přesnosti a hodnověrnosti (byť samozřejmě z hlediska dnešního poznání má film po těch téměř padesáti letech své limity), z přesné rekonstrukce událostí, ze snahy ptát se po důvodech a souvislostech, milovníci konstruovaných příběhů s přesně dávkovanými pointami a vemlouvavě servírovaných emocí, budou nutně přesně to samé odsuzovat. Každopádně jde o film bez happy endu, což je mi samo o sobě velmi sympatické. Pozoruhodné, i když pochopitelně také dobově příznačné, je zdůrazňování japonského váhání nad útokem. Samozřejmě se nabízí otázka, není-li tento rys v rozporu s historickou skutečností příliš zdůrazněn (neumím posoudit), ovšem vykreslení Japonců nikoli jako všeho špatného schopných zloduchů, ale jako myslících lidí s vlastními názory, ambicemi, a přesvědčením, je mi velmi sympatické. Ztvárnění amerických velitelů místy poměrně silně připomíná Hlavu XXII. To samozřejmě není nic proti filmu, spíš to dokládá genialitu a přesnost Hellerova nesmrtelného literárního díla. Že před tímhle tématem tvůrci neuhnuli, ale naopak na něm do značné míry celý děj vybudovali, je rozhodně nutné vysoce ocenit... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: sportovec, flanker.27, Marigold ()

Galerie (52)

Zajímavosti (29)

  • Kromě herců pak ve filmu hráli i studenti a také současní členové japonského námořnictva. Některým studentům musel být vyplacen přídavek za to, že si nechali ostříhat dlouhé vlasy (éra hippies se nevyhnula ani Japonsku). (Marthas85)
  • Velení japonské flotily se během plavby dívá do map, které mají anglické popisky. (Stejšn)
  • Replika Akagi byla postavena s lodním ostrovem klasicky na pravé straně. Jenže skutečná loď ho měla nezvykle na levoboku. Japonci to samozřejmě věděli, ale Američané ještě předtím natočili úvodní pasáž, kde při pohledu z dálky Akagi hrála americká letadlovka a ta měla můstek na pravoboku. Takže se museli podřídit. (Marthas85)

Související novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama