Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v roce 1989 celé Německo slaví znovusjednocení, dva mladíci Veit a Tom se rozhodli vyjet do Ameriky. V kapse měli “pro začátek” 100 německých marek. Chtějí najít Veitova otce, který uprchl dlouho před pádem Berlínské zdi. Vypravili se do San Francisca, kde by údajně měl žít Veitův otec, peníze jim ale stačí jenom na letenku do New Yorku. Tady začíná odysea dvou „Ossis“ aneb Dederónů za velkou louží… (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (99)

freddy 

všechny recenze uživatele

Každý určitě prožíval pád berlínské zdi a socialismu trochu jinak. Tak třeba dva němečtí mladíci. Napadne je, že když je teď možnost volně cestovat na západ, tak že by chtěli vidět nejzápadnější bod světa, který se nachází v San Francisku. Bohužel peníze jim stačí jen na letenku do New Yorku, a tak je v Americe čeká asi nejdelší a nejzajímavější trip jejich života. Ono cestovat přes celé Spojené státy bez peněz není vůbec lehké a vyžaduje to především trochu odvahy, trochu správné drzosti, a hlavně docela velkou dávku štěstí. Film je vymyslen naprosto bravurně, bylo to zajímavé, bylo to atraktivní, bylo to vtipné, bylo to zkrátka fajn, s hlavními hrdiny jsem si tu cestu užíval, skoro jako bych tam byl s nimi. Tahle komedie srší zajímavými a vtipnými nápady a tvůrci scénáře si s dějem opravdu pohráli, například nápad prodávat kusy berlínské zdi v Americe byl geniální a originální. Samozřejmě ne vždy ale bylo hlavním hrdinům i divákovi do smíchu, veselejší chvíle střídaly okamžiky vážnější, ale tak to chodí i v životě, ne vždy je člověk v pohodě a je mu do smíchu. Celkově jsem s filmem maximálně spokojený a jsem rád, že jsem si našel čas na jeho zhlédnutí. Uděluji nadprůměrné čtyři hvězdy. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To, že Friendship má nálepku komedie ještě neznamená, že se u toho musím nutně celou dobu popadat za břicho smíchy, ale svůj účel pobavit to splnilo a já se bavila. Báječně jsem se bavila a o tom to celé je. Dlouho jsem tak bezvadnou road movie neviděla a díky moc za ní dvěma bezelstným německým klukům na jejich cestě do San Franciska, potažmo Markusu Gollerovi, který mě moc příjemně překvapil. Jó, tady bylo přátelství těch dvou sympaťáků téměř ukázkovou záležitostí, kéž by takových bylo víc a já to všem přeju :-) ()

Reklama

Vicco 

všechny recenze uživatele

Hrozně milý a upřímný film, ve kterém se dva mladí kluci z východního Německa po pádu berlínské zdi rozhodnou dojet do San Franciska, ale lístky jim stačí pouze do New Yorku, a tak jim nezbývá než s pár dolary v kapse na vlastní pěst projet celé Spojené státy. Cestou je nepotkají žádné zvlášť vyhrocené nebo nereálné situace, naopak, kdo někdy cestoval na vlastní pěst tak ví, že takhle nějak to přesně chodí, se vším dobrým i zlým. A právě tato realističnost a zmíněná upřímnost z filmu dělají víc, než jen další z řady road movie. ()

Pollock 

všechny recenze uživatele

Trošku jiná Road Movie, s hodně zajímavým prolínáním německé a vzápětí velmi pro-americké nálady. Originální vtipné scény, kterě tak jakoby náhodou vyplynou z děje (např. maska Darth Vadera v kufru). Musím přiznat, že zde mě všichni ti rozjásaní američané s otevřenou náručí až tolik nebrali, ale vše napravil skvělý dojezd filmu, který zajímavým způsobem dospěl k jedné z dalších etap německé minulosti. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Po paradnom zaciatku nakoniec trochu sklamanie. Rozmyslam co z toho filmu si pamatam, ale stale je to len ten zaciatok. Vtipnych scen tam zopar bolo, ale nic vynimocne z toho. A ten dramaticky rozmer sa ma nejak vobec nedotkol - az sa divim, bo jak citam dalsie komenty ludi dole, zopar ludi to tusim celkom nadchlo. Asi fakt zalezi, treba skusit pozriet... [#4/2012, rip] ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Titulná melódia filmu je v skutočnosti štátna hymna bývalej NDR "Auferstanden aus Ruinen" - autorom textu je Johannes R. Becher, autorom hudby Hanns Eisler. Vzhľadom na to, že sa v texte hovorí o zjednotení Nemecka, od ktorého NDR neskôr upustila, spievala sa hymna ku koncu existencie NDR často bez textu. (andykanadan)

Reklama

Reklama