Reklama

Reklama

Čtyřikrát

  • Itálie Le quattro volte (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Podobně jako jeho mezinárodně úspěšný filmový debut Dar (Il dono, 2003), který byl ověnčený řadou festivalových cen, i jeho druhý snímek se nachází na pomezí hraného a dokumentárního filmu a příběh je opět zasazen do odlehlých, téměř vylidněných částí jižní Itálie. Nejprve nenápadně sledujeme každodenní život starého pastýře koz, který žije v odlehlé středověké vesnici v horách italské Kalábrie. Lék proti dávivému kašli si vyrábí z vody a prachu, který sbírá z podlahy místního kostela. Poté režisér obrací naši pozornost na čerstvě narozené kůzle a na to, jak se slabé zvíře snaží postavit na vlastní nohy a vybojovat si místo v početném stádu. A nakonec sledujeme mohutnou jedli, kterou lesníci pokácí, aby ji zpracovali na dřevěné uhlí. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (34)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tohle neni lehký okomentovat - člověk bud přistoupí na ladění filmu a je z toho velmi zajímavá sonda do života italského venkova a vlastně i do minulosti, kterou neruší zbytečná slova. Nebo ne a pak nemá smysl se trápit :-). Já bych to viděl někde v průměru ( až díky komentáři sumperacka jsem zjistil, co je pointou ), ale za geniální sekvenci na křižovatce, prostě musim dát 4/5. ( 45. KVIFF ) ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

ve filmu se toho zas tolik neděje přesně asi tak vypadá stereotyp života vysoko v horách stranou od civilizace.V první půlce stařec který dožívá svůj život a jeho pes a v druhé půlce osud čerstvě narozeného kůzlete.Dlouhé záběry bez dialogů které by něco vysvětlily třeba scéna se ztraceným kůzletem a stromem.Symbióza člověka a přírody.Život a smrt.Vynikající režisérská práce a kamery.Rozmístění kamer na stativu sebrané záběry seskládat do celku.Podle mě se filmaři pohybovali na place minimálně. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Antiakční film. Skutečně zvláštní film, ale s neobyčejnou poezií. Zvukový film bez jediného slova a hudby, jen občas nějaký šum, potlesk, mečení koz. Až na to, že jsem se nemohl dopočítat toho, čeho čtyřikrát. Ale mělo to sílu, až na výjimky byl snímán celek statickou kamerou, jako by to byla nějaká kamera skrytá, která zkoumá hloubku duše prostého venkovského života chudé jižní Itálie, která je daleko za naší civilizací... ale možná jim je bez moderních vymožeností líp. Uhlíři, kteří dovážejí do vesnice zásoby dřevěného uhlí. Starý pasák koz, který se léčí posvátným prachem z kostela a umírá nešťastnou náhodou, když při vykonávání stolice vytrousí u keříku papír s prachem z minulého dne... Zroizení kůzlátka, toho mi bylo hodně líto, ale takový je život. Vzpomněl jsem si na Hrubínovy verše - Jak to bylo, pohádko? Zabloudilo (tady) kůzlátko. Jenže to nedopadlo tak dobře, jako s tím kuřetem. Slavnost jara, zase mi bylo líto krásného smrku... z něhož se nakonec zase stalo dřevěné uhlí,a tak šel koloběh života, zrození a smrt, pohřby a veselice,proměny přírody... Milý film. ()

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to své místo na světě má. Podivný, meditativní film, na který musí mít divák náladu. Chvíli mi to trvalo, než jsem se do té specifické atmosféry ponořil, ale s příchodem prostřední části, tzv. kozí odysei, už jsem nechával myšlenky volně plynout na vlnách nádherných obrazů přírody a kalábrijské arichitektury. Znova bych to asi nedal, ale jako jednorázová zkušenost zajímavé a povznášející. Mlhavé vzpomínky na některé záběry mi zůstanou v hlavě ještě dlouho. ()

Venkovan 

všechny recenze uživatele

Vytvořit nebo zachytit pouze obrazy beze slov a jen jimi vyprávět filmový příběh. To už tu párkrát bylo, ale proč ne znovu a proč ne takto. Film, co působí jako životodárný zádumčivý lék na povrchní zaneprázdněnost, neurotismus, přesycenost a absurdní kolotoč moderní doby a její vykořeněnost. Nebo jako její protiklad. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Film neobsahuje žádné přímo slyšitelné či srozumitelné dialogy. (Myslivir)
  • Natáčení probíhalo v italské Calabrii v lokalitách Alessandria del Carretto a Caulonia. (Terva)
  • Film pozostáva z dlhých záberov. Jeden z nich trvá až 8 minút. (jedenzdvoch)

Související novinky

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Reklama

Reklama