Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátník Vagn je tak trochu outsider. Žije sám, chodí do práce, a hlavně hraje se stejně starými a mnohdy i staršími chlapíky fotbal. Celý tým se chystá na pravidelný autobusový zájezd do Švédska, kde je tentokrát čeká zápas s drsným mužstvem místních policistů. Vagnovy kopačky, které toho v průběhu filmu budou mít na svědomí ještě daleko víc, způsobí, že ho spoluhráči zapomenou na benzinové pumpě – zcela bez prostředků. Tam se dá dohromady se zlodějíčkem Johnem, který, ačkoli ho právě pustili z vězení, se snaží benzinku vykrást. Jejich setkání je začátkem řady nedorozumění, zaviněných tím, že Vagn netuší, co je John zač, a Johnovi se zase strašně nehodí přítomnost neodbytného chlapíka, který je pevně rozhodnut s jeho pomocí dostihnout autobus se spoluhráči. Začátky jsou krušné, ale nakonec se mezi dvěma zcela odlišnými muži pomalu rodí jakési pouto a zasmušilý Vagn vylézá ze své ulity a začíná znovu žít. Sympatické road movie je místy seversky chladné, ale i hřejivě humorné, především však dobře napsané, zahrané a nepatetické. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch "malých" filmů, které zprvu působí obyčejně, někdy dokonce nepříjemně, postavy vás moc neoslovují... . Vše do doby, než se vcítíte, než se necháte vtáhnout. Ano, u tohoto typu filmů, to může trvat klidně skoro devadesát minut a jistě se najdou diváci, kteří nad takovým počinem buď zlomí hůl příliš brzy, nebo k tomu propojení prostě nedojde. Na to vás ale žádná recenze nepřipraví. Je potřeba mít něco odžito, být empatický a trpělivý. Takže Oldboys rozhodně nejsou pro každého. V kapucínské hrobce v Brně, místě, kde leží mnoho mumifikovaných ostatků, mají vyryto: Kdo jste vy, byli jsme my. Kdo jsme my, budete i vy. Toto memento pro živé, se nutně nemusí vztahovat na mumie, ale klidně i na staré lidi. Všichni jednou budeme staří a nikde není psané, že nebudeme stejně otravní, hluční, nesnesitelně kverulantští páprdové, jako dědkové z Oldboys. Ale o tom tento film tak úplně není. Je o začátcích. O tom, že když potkáte správné lidi, kteří vám dají impuls ke změně a podají pomocnou ruku, tak můžete zažít mnoho šťastných chvil i přesto, že je vám skoro šedesát a žijete sami, nebo jste vylezli z vězení a zpackali jste si život. I odtud se dá začít, pokud tu správnou chvíli nepromeškáte. Že je tento film právě o tom, vám dojde až v závěru. V jeho polovině bych nedal víc, než tři hvězdy. V závěru klidně pět. Čtyři dám po prvním shlédnutí. Kdoví, kolik to bude podruhé. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Cinemax se konečně vyšvihl. Nejenom, že si v nedělní večerní premiéře konečně připravil kvalitní evropský film, ale ještě se k tomu jedná o film ze Skandinávie, a co víc, film se točí kolem fotbalu. Takže pro mě osobně očekávání na 120ti procentech. Výsledek je ještě o stupínek výš, protože jsem nemohl tušit, co se z filmu nakonec vyloupne, a vylouplo se opravdu hodně. Veteráni jsou filmem, který v sobě obsahuje od všeho trochu, ale vždycky ten trošek využívá v nejlepších možných situacích. Zasmějete se, ale stejně tak Vám zamrazí. Budete mít ze života radost, ale následně si uvědomíte, že žít život není žádná slast. No prostě klasické drama, výborně napsané, se scénami ze života a laskavými lidmi v něm. Radost na to koukat. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, že niekedy si môžu vzájomne pomôcť aj dvaja úplne odlišní ľudia, vekovo aj povahovo. Život tak nečakane môže dostať nový rozmer a svieži pohľad na svet... Ďalšia výborná severská záležitosť, kde sa veľmi príjemným spôsobom mieša komédia s drámou. Chvíľu sa človek smeje, chvíľu je vážny a tak to ide až do konca. Pocitmi teda tento film rozhodne nešetrí, čoho žiarivým príkladom je aj nádherne hrejivý koniec. Silný nadpriemer. 85/100 ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale podobné milé "antidepresivní" snímky mi poslední dobou připadají čím dál méně čerstvé a osvěžující. Prsty v tom má pravděpodobně moje přesycenost severskou kinematografií, a pak také skutečnost, že ve valné většině příběhů outsiderů a podivínů postrádám překvapení a alespoň minimální hodnověrnost. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Tento film naprosto splnil mé očekávání severské komedie. Černý humor, malinko romantiky, a k tomu ještě na cestě. Čím to je, že seveřani umí ozvláštnit úplně obyčejnou postavu, které by si nikdo v životě nepovšiml ? ( Bezva chlap ) Možná jediná postava, která se vymyká jejich obsazení, je krásná Laura. Myslím oproti všem těm důchodcům, co se snaží hrát fotbal... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy se tým po příjezdu do Švédska rozhodně pohřbít řidičova psa, jsou silniční značky dánské, přestože se postavy již nachází v jiné zemi. (Spectateur)
  • Film získal Diváckou cenu deníku Právo na 45. MFF Karlovy Vary. (morgos)

Reklama

Reklama