Reklama

Reklama

Arrietty ze světa půjčovníčků

  • Japonsko Kariguraši no Arrietty (více)
Trailer

Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové. Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí. (Česká televize)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (181)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Půjčovníčky nesmí nikdo z lidí vidět !!" - "Půjčovníčky ??" - "Vše, co potřebujeme, si půjčujeme od lidí tak, aby si toho nikdo nevšiml.." Výborná multikulti adaptace Pidilidí, mimochodem vyšperkovaná opravdu skvostným soundtrackem, jíž Hiromasa Jonebajaši naznačuje, že by skutečně mohl dostát pověsti následovníka velkého Mijazakiho, byť právě zde většinu mistrových typických znaků staví na hlavu.. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Standardní film studia Ghibli ve smyslu, že se dá porovnávat jen s jinými filmy studia Ghibli. Nad čímkoli jiným vyniká. Jednoduchý, bezchybný, vizuálně krásný příběh "malých lidí" žijících pod podlahou domu "velkých lidí". Přátelství nemocného Šóa a čtrnáctileté Arrietty. Velmi příjemná hudba (přestože výjimečně ne od Hisaishiho). Netradičně otevřený závěr. ■ Dosud jsem z filmů Ghibli, které nerežíroval přímo Miyazaki, považoval za osobní jedničku Whisper of the Heart. Arrietty se mu vyrovná. ()

Reklama

Dark seer 

všechny recenze uživatele

Tak jsem včera večer dostal chuť na některý z Mijazakiho filmů a tento to losem vyhrál. Chválit animace je asi zbytečnost, tak pochválím alespoň místy pěknou hudbu. Příběh je předvídatelný, ale vzhledem ke krátké stopáži to nevadí. Možná mi film o Šó a Arrietě jen sedl do nálady, ale líbil se mi natolik, že si v brzké době zhlédnu asi všechny. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Příjemné a pohodové. Miloučká animace spojená s uklidňující hudbou. Ale chtělo by to trošku více života, něco napínavého, nějaký hlubší prožitek, abych mohl hodnotit absolutně, takle je to "jen" 80% P.S. Právě poslouchám soundtrack a nemůžu se nezmínit, že toto kvalitní dílko bylo svěřeno francouzské skladatelce, zpěvačce a harfistce Cécile Corbel. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vtažení do příběhu mne úplně nadchlo, na nic se nečeká a my poznáváme maličký svět trojčlenné rodinky pidilidí, záhy se pak vydáváme se sympatickou 14-letou Arriettou na její první "půjčovací" misi, která se ale nevydaří zrovna podle představ. Po úchvatné úvodní půlhodince začne děj trochu skřípat (v domě se pidilidi ukrývají už několik generací, tak jak je může nově příchozí člověk tak rychle najít?), motivace a činy trochu haprují (proč je najednou hospodyně tak zlá?) a emoce jsou příliš rychle vytvořené a nepřirozené (celá diskuse o pidilidech jako vymírajícím druhu). Zas tak moc to ale nevadilo, stále jde o půvabnou pohádku s neskutečně nádherným a detailním ghibliovským vizuálem, dokonalou animací a působivou netradiční hudbou francouzské zpěvačky a harfistky Cécile Corbel. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (4)

  • Snímek v roce 2011 vyhrál cenu Japonské akademie v kategorii nejlepší animovaný film. (Rominator)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Pidilidi“ britské spisovatelky Mary Norton. Knižní předloha se může pyšnit například významným oceněním Carnegie Medal. (Rominator)

Reklama

Reklama