Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska patří určitě mezi ty povedené československé pohádky, neboť jí nechybí dobře zvolené prostředí, chytlavé písničky a hudba, skvělé herecké obsazení (kromě výběru herečky na samotnou Zlatovlásku) a samozřejmě též vynikající příběh. Asi každý si pamatuje melodie jako "Krásné ráno, krásné ráno.." / "Nes mě, loďko, ke břehu.." / "Čí je ryba, rybáři? Dohoda se nedaří? Hromy, blesky ve tváři, kdo si rybu uvaří?" / "Kdo má nejkrásnější paní? Já, já, já!" nebo tu nejklasičtější "Zlatovlásko, krásko, chce tě bohatý král..." ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pěkná, i když místy hodně naivní pohádka, kterou jsem miloval už jako dítě. Krásná princezna, ošklivý král, na druhé straně pak král celkem vlídný, ale vychytralý v podání skvělého Ladislava Peška, a do toho Jiřík, kterému odpustíte i to, že se při těch úkolech moc nesnaží. Pro dítě to má mírně hororový nádech. Z toho hada jsem byl vždycky vyděšený. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Rybka, mravenci, mouchy nebo ptáčci působí na provázcích hodně neohrabaně, ale jinak je to docela pěkná pohádka, proložená celou řadou písniček, některé z nich stojí za poslechnutí. Petru Štěpánkovi jde zpěv díky příjemnému hlasu velmi dobře, Jitka Molavcová zpívající za Jorgu Kotrbovou se mi už tolik nelíbila, tohle vnímám jako přešlap. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Tož pohádka pěkná, ale samotnou princeznu Zlatovlásku jsem si fakt představovala jinak! Pamatuju si, jak jsem byla nakrklá. Čekala jsem něžnou bytůstku a ne Jorgu Kotrbovou, která má svou fyziognomií k něžnosti a vznešenosti hóóódně daleko. Jinak mi nevadila, role v normalizačních komediích Pátek není svátek a V podstatě jsme normální jí dokonce sedly dokonale. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama