Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co by to bylo za kuchaře, kdyby neokusil, co strojí ?!" Jako většina dívek sní o tom, že si pro ně přijede princ na bílém koni, jedna z prvních zásadnějších tuzemských režisérek Vlasta Janečková na to šla poněkud od lesa.. Petra Štěpánka si do - Dejme tomu princovské role.. - takové role obsadila, aby si ho následně vzala..;) Nutno říct, že sebevědomá pohodářka Janečková platila za velmi zvláštní persónu domácí režie, a téměř ke všem svým projektům přistupovala hodně svojsky, přičemž ani Zlatovláska se z této teorie nedá vyjmout.. Janečková na svém tvůrčím vrcholu výtečně adaptovala erbenovskou látku s velkým citem, zachovala zásadní motivy příběhu i ten skvostný erbenovský jazyk a těmi hudebními předěly jej ozvláštnila, jakkoli má právě v práci s hudbou největší problémy.. Srovnání s její klasickou Popelkou je samozřejmě nasnadě, Zlatovláska, jakkoli ji nelze zvát formálně čistou ani dokonalou, však zvládá, aniž by se o to snažila, své vhodně a pečlivě volené prostředky prodat jako málokterá jiná žánrovka.. A zkrátka je to moje srdcovka !! Nicméně při nejlepší vůli prostě nejde o zcela zdařilý, či filmařsky uspokojivý, hybrid.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná klasická česká pohádka, která se svou kvalitou téměř dorovná těm nejlepším a nejklasičtějším, a tak patří k tomu nejlepšímu, co bylo v oblasti pohádek v 70. letech natočeno. Spousta písniček, z toho jedna nesmrtelná, neodolatelný mladý Petr Štěpánek a roztomilá bába kořenářka s podivným, dobře chutnajícím hadem. ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Co se týče příběhu, tak nemám moc co vytknout, ale zásluhy v tomto případě putují spíš K. J. Erbenovi. Jeho filmové zpracování bohužel dost těžce pokulhává. Triky jsou tak strašně laciné, že je to i na televizní pohádku prostě příliš, obzvlášť v případě viditelných provázků u naprosto tragických loutek. Písničky některé ujdou, ale zas tak dobré, aby mohly hrát 80% stopáže, to tedy nejsou. No a Jiřík, Jiřík mnoho charismatu a důvtipu nepobral. (Ne)logika jeho jednání musí trknout každé dítě starší 12 let. Aspoň že záporák je pořádně zápornej, ovšem ten jeho konec je taky těžce nedomyšlenej (SPOILER: proč Jiříkovi voda nic nedělá a krále okamžitě zabije, to fakt nechápu). Docela zklamání, pamatoval jsem si Zlatovlásku z dětství docela jinak. (HDTV ČT1) ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Na to, že ide o televízne spracovanie, naozaj veľmi slušná rozprávka, ktorej pesničky si zavše nôtim až doteraz (zvlášť tú o Dobrom ráne), ale ktorá s pribúdajúcim vekom (mojim, myslím) stráca čaro. Pravdou však ostáva, že taký Petr Štěpánek však zo svojho čara (minimálne v rámci tejto rozprávky) nič nestratil ... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásku mám v hlavě zafixovanou zejména díky množství (chytlavých) písniček, které ve filmu zazněly. Z hlediska kvality se jedná spíše o průměrnější pohádku, na níž ze znatelně podepsal zub času, zejména v případě směšně vypadajících figurek zvířátek. S narůstajícím věkem diváka působí Zlatovláska neuvěřitelně prosťoučce, na čemž se jistojistě podepsala i televizní produkce. S odstupem času jsem si všiml, že Jiříkovo i Zlatovlásčino obočí je celkem vizuální peklo a musel jsem se pousmát nad Červenou Lhotou coby "nedostupným zámkem obehnaným vodou", k němuž však vede most a na břeh to taky není úplně daleko. Hlavní herecká dvojice byla spíše nevýrazná, na druhou stranu byla všudypřítomná úlisnost Jiřího Holého hezky vyvážena Ladislavem Peškem coby bodrým králem a Marií Rosůlkovou coby milou "babkou haďářkou". ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)
  • Rybáři hovoří o zámku na jezeře, kam nelze dojít po souši. Zámeček Červená Lhota ovšem je dostupný přes dvouobloukový most. (Robbi)

Reklama

Reklama