Reklama

Reklama

Sherlock - Série 2 (2012) (série)


Psisko baskervillské (S02E02)

(epizoda)
  • Česko Pes Baskervilský (více)

Obsahy(1)

Sherlock právě vyřešil případ, ale to bylo ráno. Nutně potřebuje další, jinak jeho mysl vybuchne jako raketa na startovací rampě. Situace je natolik kritická, že se začne pídit po svých tajných zásobách cigaret, nakonec ale přeci jen zazvoní spásný zvonek. Malý Henry Knight byl před dvaceti lety svědkem násilné smrti svého otce, který byl nedaleko jejich domu v Dartmooru roztrhán na kusy děsivým monstrem. Nyní je Henry dospělý a je přesvědčen, že na blízké vojenské základně Baskerville šlechtí zmutovaná zvířata. Sherlocka jeho teorie zjevně neohromují a o případ nejeví zájem. Až do chvíle, kdy Henry pronese slovo psisko. Nevyzpytatelný detektiv mění názor a rozhodne se s Johnem vyrazit na místo, aby záhadě přišli na kloub. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Major Barrymore (Simon Paisley Day) ironicky prohlásí, že v 60. letech 20. století u nich nouzově přistáli mimozemšťané, jimž říkají Abbott a Costello. Jde o narážku na komediální duo Bud Abbott a Lou Costello. Stejně byli pojmenováni mimozemšťani ve filmu Příchozí (2016). (Chevees)
  • Na konci Sherlock (Benedict Cumberbatch) prohlásí: "I am going to see a man about a dog," což je slangová fráze, která znamená: "dojít si na velkou". Zároveň jde o narážku na titulního psa. (Timak)
  • Herec Russell Tovey, jehož postava Henryho Knighta je pronásledována přízrakem obrovského vražedného psa, se zapsal do širšího diváckého povědomí rolí vlkodlaka v seriálu Cena za lidskost (od r. 2008). (Morien)
  • Sherlocka (Benedict Cumberbatch) si najímá jistý Henry Knight (Russell Tovey). Jeho příjmení (anglicky "rytíř") odkazuje na šlechtický titul stejné postavy v Doylově původním románu "Pes baskervillský". (jh666)
  • Holmes (Benedict Cumberbatch) pronese známý výrok z povídky "Znamení čtyř" Arthura Conana Doylea: "Když vyloučíte nemožné, pak to, co zbývá, musí být pravda, byť je sebenepravděpodobnější.“ Dr. Watson (Martin Freeman) ho poté nazve Spockem. Spock použije stejnou hlášku ve filmu Star Trek VI: Neobjevená země (1991). Cumberbatch si rok poté zahrál v nové verzi Star Treku (2013). (Lorge)

Reklama

Reklama