Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Ďábel má nad námi takovou moc, jakou mu sami dovolíme.“ Příběh, odehrávající se v 18. století, líčí rychlý vzestup i pád uznávaného mnicha Ambrosia. Jeho silná oddanost Bohu je pomocí intrik vědmy Matyldy naprosto podlomena a Ambrosio se tak dostává před Svaté oficium. Touha vyhnout se trýznivému trestu, který ho čeká, ho dovádí až k domluvě s ďáblem. Zde však čeká další zrada. (Ena.)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (57)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Doufám, že ďábel nezískal moji duši, ale mně se to líbilo moc. Nevadí mi ten mix žánrů. Není to ani thriller ani historické drama... Příběh nás zanáší na konec šestnáctého století kamsi do Španělska. Za městem v pustině stojí osamocený klášter a právě tam jedné deštivé noci kdosi před vstupní portál položí novorozeně. Mniši se jej i přes ďáblovo znamení na rameni ve tvaru ruky ujmou a po letech z dítěte vyroste bratr Ambrosius (naprosto skvělý Vincent Cassel). Pro jeho nadšení pro Písmo i pro víru jej ostatní bratři obdivují, ale zároveň se jej i bojí. Málokdo je ve své víře a v souboji s hříchem tak neochvějný a tak si jistý jako on. Jeho kázání stahuje lid z širokého okolí. Poté co vydá řádovou sestru její matce představené, protože se mu u zpovědi přiznala že miluje jednoho muže a že s ním intimně stýká v klášterních zahradách naberou události rychlý spád. Ambrosiu netuší, že zakrátko bude před největší zkoušku víry postaven i on.... Dále nebudu spilerovat. Ano, prostředí bylo úžasné. Středověký klášter i nedaleké městečko nemělo co do kulis tohoto dramatu chybu. Nejvíce paf jsem však byl z Cassela. Je jedno jestli tenhle borec hraje popeláře, mafiána či důstojného mnicha. Vždy to dá tak přesvědčivě, že člověk musí jen v uznání pokývat hlavou v obdivu... Filmu bych trochu ubral na stopáži, přes některé dramatické zvraty plyne velmi pomalu a hrozí občasné zívnutí. ------ A nezapomeňte, Ďábel má jen takovou moc, jakou mu umožníme. * * * * ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostředí mnišských klášterů mám rád. Dýchá na mě to tajemno. Navíc Vincenta Cassela jsem v této poloze ještě neviděl. Film je o tom, že i přísně asketický, duševně čistý mnich může podlehnout světským svodům podle hesla: čurák v piči, mozek v řiti. Prostě šukat chce každý. Film má celkem znepokojivé, pro některé diváky až šokující vyvrcholení. Dobrá kamera, nádherné exteriéry. Film mi trochu připomínal "Most osudu". Tedy víceméně o ničem, ale pro mě svou tajemnou atmosférou také čtyřhvězdičkový. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, o jaký žánr se v tomto případě jedná, protože z toho, co jsem pochopila z vyprávění pana režiséra během diskuzní sekce, která následovala po promítání filmu, neměl ani on sám moc ponětí, co vlastně točí. Škoda. Mnich má totiž v jistých scénách přesně tu zvláštně temnou atmosféru, kterou bych od něj čekala (Ambrosiova otázka po mši s trnovou korunou týkající se toho, jak dobře si vedl, nebo nejistota z příchodu nového, maskovaného mnicha), nikdy si ji ale nedokáže dlouhodobě udržet. Ano, pan Dominic Moll má cit pro hezkou kameru (krásná balance mezi slunečnými a temnými částmi), pro dobré obsazení, hezké lokace, slušný hudební podkres. Bohužel vše dohromady nevysílá žádnou zprávu; tedy minimálně ne tak silnou, jak by ve srovnání s předlohou mohlo. Tomuto filmu totiž chybí jasné určení toho, jak chce na diváka zapůsobit, čímž nakonec přichází i o intenzivitu. [Glasgow Film Festival 2012] ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po hodince a půl, co jsem strávil ve společnosti této podívané, si kladu jednu zásadní otázku. Proč jsem to chtěl vlastně vidět? Ty důvody byly asi dva. Jednak v hlavní roly byl Vincent Cassel, kterého považuji za jednoho z nejzajímavějších a nejvýraznějších tváři světového filmu, a čekal jsem, že by zde mohl podat zatraceně strhující výkon, a jednak kvůli tématu, které vypadalo velice kontroverzně, netuctově a diskutabilně. A výsledek? Vincent Cassel mě tedy nakonec rozhodně nezklamal, ale že by úplně zazářil, to asi ne, ovšem zápletka, a to vše, co jsem od ní očekával, to mě tedy zklamalo rozhodně. Já jsem vážně očekával něco, co se mnou pohne, vyvolá ve mně silné emoce a působivé dramatické chvíle, ale nakonec je to v podstatě jen primitivní báchorka o tom, jak jeden zapřísáhlej pánbíčkář, žijící v celibátu, „nedopatřením“ zasune, dostane rozum a zjistí, že to vůbec není špatný, ale za trest se dostane do pekla, ovšem co, to smočení za to stejně kurva stálo. Nic víc, nic míň. Žádná kontroverze, žádné pobouření, žádné šokování, vlastně jen nuda, bez špetky odvážlivosti a originálnosti. Pro mě je tedy Mnich rozhodně zklamání, nezábavná ártovka, bez života. Celý můj dojem ale může být také zkreslen jen tím, že jsem zatraceně fanatický ateista, kterého cokoli kolem náboženství hned nehorázně vytáčí, takže jsem v podstatě byl jen naprosto nevhodným typem diváka pro tento snímek 8D. ()

dewil21 

všechny recenze uživatele

Film z prostředí středověkého kláštera o otázkách víry a hlavně o sexu, jak jinak... I mnich je jen člověk. No a když se taková bláznivá fanynka našeho horlivého askety Ambrosia spojí se samotným satanem, aby se svému idolu dostala pod sutanu, nemůže to dopadnout jinak... Jak se říká, s jídlem roste chuť, takže nezůstane u jednoho dostaveníčka pod křížem. Ale i mladá křehoučká fanynka se přejí a tak si Ambrosio vyhlédne další křepeličku, nehledě na zbytek přikázání...Osobně bych uvítala detailnější zpracování scén o porušování slibu čistoty, jinak je však Mnich velice pěkný, temný festivalový snímek... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • O knize "Mnich", kterou je snímek inspirován, se zmiňuje spisovatelka Jane Austenová ve svém díle "Northangerské opatství". Titul je pak zmiňován i ve stejnojmenném filmu  Northangerské opatství (2007). (Asmodin)
  • Film sa natáčal hlavne v meste Girona v Katalánsku. Niektoré pasáže sa nakrútili aj v Aiguamúrcii, Almeríi a Madride (Španielsko). (Arsenal83)

Související novinky

Vincent Cassel zůstává králem zločinu

Vincent Cassel zůstává králem zločinu

09.08.2010

Právě dotočil gotický thriller ze 17. století The Monk, na podzim jej uvidíme v roli baleťáka v Aronofského Black Swan, ale pak se vrátí k tomu, co mu jde poslední dobou nejlépe – likvidování lidí. A… (více)

Reklama

Reklama