Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (Cinemart)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (311)

choze 

všechny recenze uživatele

Sherlock Frankenstein. Rejža televizního SHERLOCKA roubuje frankensteinovskou legendu na holmesovské schéma a arogantního génia Victora nahlíží pohledem jeho přítele a spolupracovníka Igora, přičemž se od hororu přesouvá k temnému viktoriánskému dobrodružství a la Ritchieho SHERLOCK HOLMES (obzvlášť ho připomene úvodní zpomalený útěk z cirkusu) a vtipně obsazuje televizního Moriartyho do role "nejlepšího detektiva Scotland Yardu" (a mihne se tu i Molly). Příběh má svižný rozjezd se seznámením Igora a Victora, ale poněkud unavený dojezd se stvořením monstra. Manický McAvoy mě sice k filmu přitáhl, ale během sledování si mě získal spíš Radcliffe, suvererénně dolující sympatie jako dickensovský sirotek s dobrým srdcem hledající štěstí v krutém světě. Příjemné, byť nedotažené překvapení. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Další zpracování Viktora Frankensteina a tentokráte zase z jiného pohledu. Příběh se zaměřuje na vyprávění přátelství mezi Viktorem a Igorem. Začátek s cirkusem se mi líbil, ale pak jak už začali tvořit to monstrum, tak už mě to tak nebavilo. Takový Já, Frankenstein z roku 2015 se mi líbil daleko více. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Herecké trio Radcliffe & McAvoy & Scott bez chyby (nikdy jsem neviděl jediného Harryho Pottera, takže moje první konfrontace s Danielem Radcliffem proběhla až zde s už coby dospělým hercem a hodně mě bavil), a Jessica Brown Findlay jejich společnost velmi příjemně oživuje. Společně nechali vzniknout filmu, který je velkolepě zábavný a nečekaně působivý - z premiér poslední doby mě tenhle nový Frankenstein bavil možná nejvíc a chvíli jsem uvažoval i o 5 hvězdách. Z předlohy nezůstal kámen na kameni, ale co na tom - osobně mě právě nadchlo, jak invenčně si scénář pohrál s touto zaprášenou viktoriánskou klasikou a oživil ji pro nové tisíciletí - ten film je plný nejrůznějších filmových hrátek a výtečných momentů, které nedají v kině ani na chvíli pocítit nudu (nutno zmínit i skvělou trikovou a hudební stránku, jakož i výtečné kostýmy). Filmu bych snad vytknul určitou nechutnost, k níž se v některých scénách uchyluje ("odstranění hrbu", apod.), jakož i, řekněme, velmi svérázné zacházení s poznatky o lidské anatomii - každý student medicíny, který má za sebou 1. ročník a výš, se musí nad tou hromadou nesmyslů ve filmu docela pobavit. Jinak ale za mě velké nadšení a radost z osvěžujícího závanu filmařské invence. Nejen všem fandům Jamese McAvoye vřele doporučuji - jeho ztvárnění titulní postavy budu z hlavy dostávat dlouho. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Old McAhoy farmu měl, hýja hýja gay. Opičky si pěstovat chtěl, hýja hýja gay. Pottera z cirku zachránil, hýja hýja gay. A záda mu napravil, hýja hýja gay. Za dva dny to rozchodil, hýja hýja gay. Málem sem se unudil, hýja hýja gay. Konec to však opravil, hýja hýja gay. Bratříčka si pak sešil, hýja hýja gay. A blesk do něj uhodil, hýja hýja gay. Blondˇák tam pak zakalil, hýja hýja gay. Jednou kouk´ sem, nemusím víc, hýja hýja gay. Radši půjdu do prčic, hýja hýja gay. 50% P.s.: půjdu si vysát vodu z kolene, návod sem dostal ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně zajímavý kousek. Film bezesporu rozdělí diváky na dva tábory, ale jinak to ani prostě být nemůže. Podotýkám, že nejlepším Frankensteinem je pro mě bezesporu ten od Branagha (1994), ale právě díky tomu je tenhle zajímavý úplně z jiného pohledu, a to z pohledu samotného doktora F. a jeho společníka. Trefně ve filmu zazní, že lidé si budou vždy pamatovat jen ono monstrum, ale ne jeho stvořitele - což může být i narážka na realitu, protože se často setkávám s tím, že lidé jmenují ono monstrum jako "Frankenstein". Proto obdivuju, že je film svým způsobem zaměřený na všechno kromě toho nejslavnějšího - monstra. I to se ale samozřejmě nakonec objeví, ne že ne, ale je to jen příjemná a současně i mrazivá třešnička na dortu, protože ten obřík je zpracovanej fakt luxusně. Knihu jsem nečetl, ale nepochybuju, že tady byl použit pouze námět a že scénář jde svým vlastním směrem, jako tomu tak prostě v Hollywoodu bývá. A mně to ani nevadí, předlohy už se totiž dokonale držel před 20 lety Branagh a já jsem nepotřeboval žádnej remake, kterej by samozřejmě pohořel na všech frontách... Ale jako příběh o Victoru Frankensteinovi? To jsem si užil. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (18)

  • Filmová produkce bouřek kreativně využila pro jednu z ikonických scén filmu - stvoření netvora a podpořila tak i nejúchvatnější filmovou dekoraci: interiér hradu a laboratoře, kde Viktor přivede jeho "experiment" k životu. (Zdroj: CinemArt)
  • Pro interiér hradu a laboratoře posloužila 18 metrů vysoká dekorace válcového půdorysu, která neměla střechu a byla postavena během 4 měsíců ve studiích Longcross v hrabství Surrey. Jakmile se herci a štáb ocitli uvnitř, stěny dekorace jim poskytly určitý úkryt před neúnavnými srážkami, ale absence střechy (pro usnadnění úderu blesku, který přivede netvora k životu), měla za následek, že byla dekorace konstantně promáčená. (Zdroj: CinemArt)
  • Autorkou dekorací je filmová architektka Eve Stewartová, která představila Viktorův byt/pracovnu/laboratoř jako masivní prostor, odrážející průmyslovou revoluci, kdy stroje nabíraly velikosti budov. Tyto scény byly natočeny v londýnské čerpadlové stanici Crossness, která byla postavena v roce 1865 jako součást hlavního kanalizačního systému viktoriánského Londýna. (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama