Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

Alementina 

všechny recenze uživatele

Prestoze se dokument snazi vse krasne vysvetlit i tem, co vlastne nevi, co si treba pod pojmem "obchod s derivaty" predstavit, tak bohuzel musim rict, ze ne uplne vsechno jsem pochopila, coz je ta jedna hvezda dolu, protoze jinak je to perfektni. Ale jinak, ze zit na dluh se neda dlouho a hlavne, ze to vzdy nekdo musi v konecny fazi zaplatit, to vim i bez tohohle dokumentu. Rozhode hodlam dokument sirit dal. Hodne me pobavila scena, kdyz si jeden pan profesor prestizni univerzity svoji praci o "stabilite ekonomiky Islandu" (objednanou a zaplacenou islandskou obchodni komorou ci necim podobnym) prejmenoval ve svem zivotopisu dodatecne po krizi na Islandu na "nestabilita..." a oduvodnil to jako preklep :))) ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Ty kráávo...Domument o lidské chamtivosti...Kéž by takové dokumenty točil někdo i u nás v ČR....Co vede lidi k tomu, když vydělávají 50 milionů dolarů ročně, chtějí 100 miliónů?...Ano lidé si našli svého boha v penězích a obyčejní lidé je nenávidí nebo jim závidí...Tak to dopadne, když se nemusíme nikomu zpovídat a jít si životem co nejvíce nahrabat...S rukou na srdce, kdybych byl na jejich místě, taky by mne nezajímali ostatní a hrabal bych jen pro sebe...Jsem šťastný, že mým bohem nejsou peníze...Lidé si ukládají peníze, chtěji si zabezpečit život, kupovat věci na které nemají...Lidská chamtivost se vyskytuje i v těch nejchudších vrstvách...Ale nakonec je sežere rez, mol nebo je zloději vykratou...Tož já si raději budu ukládat tam, kde rez ani mol nejsou a zloději nekradou...Mám tam už pěkně dlouho účet...Moje jmění se mi tam hezký kupí...Banka, která je zdarma a nikdy nekrachne...Na vlastní kůži a generacemi vyzkoušeno... ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, argumentující, přehledné, podané s nadhledem a hlavně přístupné naprosto každému. Dokument pro masy, které by si mohli uvědomit, kde byla chyba... Ovšem, co s těmi, kteří to vědí i bez dokumentu a nic neudělali? Pravděpodobně nejlepší dokument o finanční krizi, který prozatím vznikl a nepřináší žádné přehnané konspirační teorie. Doufám, že Ferguson neztratí nic ze své lehkosti a odvahy opřít se do americké vlády. Docela to potřebují... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

To vám je paráda. Dvě hodiny hlášek sedících lidí prostříhaných záběrama na mrakodrapy obchodních společností nebo něco podobně neskutečně nezajímavého. Uvědomil jsem si, že Inside Job vůbec ani nemusí být film. Nicméně potlačil jsem v sobě tu snobskou formální náročnost, nedívám se přece na Moora. No hele, ne že bych se považoval za nějaký ekonomický eso, na střední jsem z ní málem proletěl, ale řekl tenhle dokument něco, co nikdo doteď nevěděl? Vytáhnout pár lidí, co oznámí, že bankéři jsou zkorumpovaná banda narvaná kokainem a testosteronem (jo btw věděli jste, že hazard stimuluje stejné části mozku jako kokain? a co na to ještěři z pekel?) je na mě moc jednoduchý. Inside Job v zásadě nepřekládá ani jednou nějaký komplexní rozhovor s reálnou nějakou osobou, ale poskládá si vlastní z keců vytržených z kontextu asi dvaceti lidí. Já bych takhle mohl udělat z Rychlých šípů pornoproducenty například. Když si konečně Ferguson poskládá svůj antikapitalistickej kýbl špíny a člověk se zatetelí, že by taky konečně mohl najít nějaké řešení, tak z ničeho nic kamera obletí sochu svobody a je nám oznámeno, že bychom měli bojovat. Fakt průser. Btw: jo a rád bych zmínil, že mi v současné době klepe noha spíš nalevo, abyste si nemysleli -) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Inside Job je použitelný jako "doplňková četba" k The Big Short, ale dosti dobře obstojí i sám o sobě. Poskytuje velmi dobře uspořádaný soubor informací, který zachycuje finanční krizi v souvislostech od jejích příčin až po současný stav. Poslední kapitoly jsou ostatně nejvíc znepokojující, protože svědčí o takové prorostlosti politického systému a finančního sektoru, že z toho vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Fakt, že velká část strůjců krize (z nichž žádný nebyl stíhán) zastává vysoké posty na místech, kde se rozhoduje o regulaci trhu a jeho dalším vývoji, je doslova alarmující. Ostatně nejvíc vypovídající částí dokumentu jsou ty pasáže, kdy titulek suše oznamuje "XY odmítl poskytnout rozhovor pro účely tohoto filmu". Doporučuju srovnání s některými komentáři Johna Olivera a vlastně (s jistou rezervou) i s politickým pozadím House of Cards (vliv lobbystů a donátorů na politické rozhodování). ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama