Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

Alementina 

všechny recenze uživatele

Prestoze se dokument snazi vse krasne vysvetlit i tem, co vlastne nevi, co si treba pod pojmem "obchod s derivaty" predstavit, tak bohuzel musim rict, ze ne uplne vsechno jsem pochopila, coz je ta jedna hvezda dolu, protoze jinak je to perfektni. Ale jinak, ze zit na dluh se neda dlouho a hlavne, ze to vzdy nekdo musi v konecny fazi zaplatit, to vim i bez tohohle dokumentu. Rozhode hodlam dokument sirit dal. Hodne me pobavila scena, kdyz si jeden pan profesor prestizni univerzity svoji praci o "stabilite ekonomiky Islandu" (objednanou a zaplacenou islandskou obchodni komorou ci necim podobnym) prejmenoval ve svem zivotopisu dodatecne po krizi na Islandu na "nestabilita..." a oduvodnil to jako preklep :))) ()

JOHN.NY 

všechny recenze uživatele

Inside job je primym zasahem a prvnim dokumentem o nedavne recesi, ktery je natocen srozumitelne, neotrele a na dobre edukativni urovni. Vsem, ktere zaujal, bych doporucil k precteni knihu americkoindickeho ekonoma, ktery se take v dokumentu objevil, Raghurana Rajana s nazvem Fault Lines. Ferguson se ji ocividne nechal dost inspirovat a znacne koresponduje s Rajanovymi pracemi poslednich let. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[IFF, Bratislava 2010] Inside job: "colloquially refers to a crime, usually larceny, robbery or embezzlement, committed by a person with a osition of trust who is authorized to access a location or procedure with little or no supervision"._______ Zo zákulisia hlbinných analýz globálnej finančnej krízy sa pred naše prahy rútia škandalózne štatistiky/dohady počas ktorých je dosti náročné nevyrieknuť obscénne slovíčko-kurvy. Subprimy, deriváty, mystifikácie? Vyberte si čomu rozumiete najviacej a usúdte sami, že táto kolaps povolávacia trma-vrma nemá obdoby. Zaleží už len na tom, dokedy bude uzda znášanlivosti napnutá a kedy praskne. Pažraví účastníci tohoto toku deregulácií, dlhov a demagógií sa nepotia nad hrozbou "čo keby", ale sa samoľúbo podpierajú o (pre nich) vľúdnejšie táraniny typu "my vieme-vy nie". Ľud ako splašená črieda kopytníkov zištne trénovaná v ohrade zvanej "demokratizmus"._______Unilaterálna, lenže aj hodnoverná kampaň za/pre občana nevlastniaceho zrovna autíčko "Bugatti veyron" či jachtičku "Eclipse" a navyše synkretická ukážka povýšenosti/podradnosti. Ferguson je menej upätý ako Moore, potrpí si na odbornosť a za zdržanlivého ho brať netreba. Význačné rypnutie do rozkolísanej ekonomickej textúry z ktorej taktiež vyplýva: recesia = zármutok. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument, který se zabývá finanční krizí, která vyvrcholila v roce 2008 a zároveň stojí za povšimnutí. Vřele doporučuji všem, kteří by chtěli, alespoň z toho amerického hlediska vidět, kde se stala chyba. Za všechno může stále větší hrabání peněz manažerů bank, pojišťoven a samozřejmě politiků, kteří upřednostnili vlastní prospěch nežli prospěch ostatních a poslali tak miliony lidí na ulici. Všechno je to pouze o lobbování u politiků, zkreslování údajů (viz Island) a snahy potlačit všechny návrhy o nějakém objektivním ohodnocení CDO a také návrhy týkající se regulací. Jedinou vadou filmu je, že podává věc někdy až hodně složitě a lidé bez nějakého ekonomického povědomí nemají šanci vstřebat většinu informací, které před ně autoři předhazují. Po shlédnutí Inside job a nedávno Sicko mám neodbytný pocit, že je ve Spojených státech Amerických něco špatně. Rozhodně přínosný a pro mě velice atraktivní dokument. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Dokument je to celkem zdařile udělaný :) On v podstatě ani nelže, jenom skutečnost místy mírně manipuluje. Otázka je, jak to hodnotit. V podstatě všechny informace, co v Inside Job zazněly, vychází ze skutečnosti a z toho, co se stalo. Problém nastane, když se začnou ptát: „Jak se to stalo?“ Ono to v padání tvůrců vyznívá, tak že za krizi může nezodpovědný trh a vláda byla (chudinka) korumpována a nemohla tak, sic se snažila, trhu pomoci. Ale málo je už zdůrazněno že Fannie a Freddie byly projekty, které svými regulacemi (ano, těmi nástroji, které měly vést ke stabilizaci) vydržovala vláda. Místo, aby se tvůrci zaměřili na toto, nepochybně politicky bolavé místo, a ratingové agentury (Moodie´s a spol.), zabývají se OTC deriváty tzv. swapy, jejichž problematika je tak složitá a nejasná, že jejich zohlednění v tomto dokumentu je jenom zavádějící. Každopádně, kdo si chce po téhle „dokumentové smršti“ srovnat myšlenky a udělat si na věc nějaký názor doporučuju přečíst si toto: Krach - Thomas E. Woods. ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno