Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scenář: Chad Beck, Adam Bolt .. V rámci tématu poměrně komplexní, odborně vedený dokument. _ A u nás to máme nekoncepční důchodové pokusy o tunelování, chybějící progresivní či majetkové danění zato důsledné zdanění základních surovin a služeb, zastropované sociální pojištění, všudypřítomnou korupci, lobbing a v neposlední řadě závislost na globalizovaném trhu, který si zrovna nejlíp nevede (viz celý Inside Job). Jednoduše: ekonomický bordel a rozevírající se nůžky mezi pár bohatými a rostoucí chudobou. Jedni si experimentují, spekulují, okrádají a bohužel chybují a jejich bubliny praskají - a nakonec jako vždycky, nejchudší zaplatí nejvíc. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Toš kurňa každý věděl co se tady děje? Jeeen jaaa neeee!? Jsem rozhorčený, heeej ale úplně, nasraný na celý svět... kde je ten meteor ať smete ty vyděrače a kradoše ze Země. Racionální řešeni pro neracionální vyděrače ze zákulisí jaaako. Dost utlačování... Zleteli orly z Tatry, tiahnu na podolia, ponad vysoké hory, ponad rovné polia, preleteli cez Dunaj, cez tú šíru vodu, sadli tam za pomedzím XY rodu. Teraz dlho bla, bla, bla... a Hynú i naši, hynú, ale sťa víťazi! Žiadna rana zvuk bôľu z úst im nevyrazí, vďačne lejú vernú krv po osudnom poli: oj, veď padnúť za národ - oj, veď to nebolí! 7/10 ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prachy prý ničí charakter...no, tato kapka už je dávno za námi, nyní už prachy ničí celé rodiny, obce, města, státy. Když už nemají na Wallstreetu z čeho hrabat, vyhlásí krizi. Kapitalistický globální trh krizi potřebuje ke svému přirozenému chodu, je to její hnací motor, ony ty ranče, pozemky, jachty, letadla, vrtulníky, monstrózní paláce, děvky a drogy někdo vždy musí zaplatit. Ještě, že je Amerika a okolní svět plný vážených klientů, ze kterých lze stále něco ždímat. Další investigativní dokument poukazující na fakt, že jsme jako vývojový druh už dávno a dlouho v prdeli, kdo jiný by toto mohl vymyslet. PS: Zdejší poznámky o jednostrannosti dokumentu jsem nějak nepochopil. Jenda polovina miliardářů rozhovor odmítla, ta druhá při rozhovoru počítala, kolik minut režisérovi ještě zbývá k pokládání dalších otázek, jaký jiný pohled by byl ještě třeba k tomu, aby člověk pochopil, kdo a kde drží moc nad cenou prakticky čehokoli, včetně pitné vody?? ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Dokument je to celkem zdařile udělaný :) On v podstatě ani nelže, jenom skutečnost místy mírně manipuluje. Otázka je, jak to hodnotit. V podstatě všechny informace, co v Inside Job zazněly, vychází ze skutečnosti a z toho, co se stalo. Problém nastane, když se začnou ptát: „Jak se to stalo?“ Ono to v padání tvůrců vyznívá, tak že za krizi může nezodpovědný trh a vláda byla (chudinka) korumpována a nemohla tak, sic se snažila, trhu pomoci. Ale málo je už zdůrazněno že Fannie a Freddie byly projekty, které svými regulacemi (ano, těmi nástroji, které měly vést ke stabilizaci) vydržovala vláda. Místo, aby se tvůrci zaměřili na toto, nepochybně politicky bolavé místo, a ratingové agentury (Moodie´s a spol.), zabývají se OTC deriváty tzv. swapy, jejichž problematika je tak složitá a nejasná, že jejich zohlednění v tomto dokumentu je jenom zavádějící. Každopádně, kdo si chce po téhle „dokumentové smršti“ srovnat myšlenky a udělat si na věc nějaký názor doporučuju přečíst si toto: Krach - Thomas E. Woods. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý má z môjho laického neekonomického pohľadu veľkú hodnotu a zmysel. Nebudem sa tváriť, že som porozumel každému slovu a vysvetleniu, ale ten komplexný "big picture" pohľad som pochytil a ako divák som bol nadšený formou, ako triezvo uvažujúci človek naopak nepotešený obsahom dokumentu. Som rád, že Ferguson sa k veci nepostavil ako M. Moore, ale dal si tú námahu ísť viac do hĺbky, osloviť osobnosti, ktoré majú v ekonomickom svete (nielen v ňom) svoj status a moc. Tým pádom je celková hodnota dokumentu vyššia, jeho výpovedná sila účinnejšia a jeho efekt "nepotešiteľnejší". ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama