Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

Othello 

všechny recenze uživatele

To vám je paráda. Dvě hodiny hlášek sedících lidí prostříhaných záběrama na mrakodrapy obchodních společností nebo něco podobně neskutečně nezajímavého. Uvědomil jsem si, že Inside Job vůbec ani nemusí být film. Nicméně potlačil jsem v sobě tu snobskou formální náročnost, nedívám se přece na Moora. No hele, ne že bych se považoval za nějaký ekonomický eso, na střední jsem z ní málem proletěl, ale řekl tenhle dokument něco, co nikdo doteď nevěděl? Vytáhnout pár lidí, co oznámí, že bankéři jsou zkorumpovaná banda narvaná kokainem a testosteronem (jo btw věděli jste, že hazard stimuluje stejné části mozku jako kokain? a co na to ještěři z pekel?) je na mě moc jednoduchý. Inside Job v zásadě nepřekládá ani jednou nějaký komplexní rozhovor s reálnou nějakou osobou, ale poskládá si vlastní z keců vytržených z kontextu asi dvaceti lidí. Já bych takhle mohl udělat z Rychlých šípů pornoproducenty například. Když si konečně Ferguson poskládá svůj antikapitalistickej kýbl špíny a člověk se zatetelí, že by taky konečně mohl najít nějaké řešení, tak z ničeho nic kamera obletí sochu svobody a je nám oznámeno, že bychom měli bojovat. Fakt průser. Btw: jo a rád bych zmínil, že mi v současné době klepe noha spíš nalevo, abyste si nemysleli -) ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Dokument je to celkem zdařile udělaný :) On v podstatě ani nelže, jenom skutečnost místy mírně manipuluje. Otázka je, jak to hodnotit. V podstatě všechny informace, co v Inside Job zazněly, vychází ze skutečnosti a z toho, co se stalo. Problém nastane, když se začnou ptát: „Jak se to stalo?“ Ono to v padání tvůrců vyznívá, tak že za krizi může nezodpovědný trh a vláda byla (chudinka) korumpována a nemohla tak, sic se snažila, trhu pomoci. Ale málo je už zdůrazněno že Fannie a Freddie byly projekty, které svými regulacemi (ano, těmi nástroji, které měly vést ke stabilizaci) vydržovala vláda. Místo, aby se tvůrci zaměřili na toto, nepochybně politicky bolavé místo, a ratingové agentury (Moodie´s a spol.), zabývají se OTC deriváty tzv. swapy, jejichž problematika je tak složitá a nejasná, že jejich zohlednění v tomto dokumentu je jenom zavádějící. Každopádně, kdo si chce po téhle „dokumentové smršti“ srovnat myšlenky a udělat si na věc nějaký názor doporučuju přečíst si toto: Krach - Thomas E. Woods. ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Je mi zcela jasný, že kdo četl 'Věk turbulencí' a věřil těm ospravedlňujícím se lžím rozeklaného Greenspana, je mu tenhle dokument proti srsti. Zcela výstižně a nepokrytě se tu totiž popularizuje problém, který je drtivé většině nesrozumitelný. Dosud bylo jen málo lidí, kteří vše správně a výstižně pojmenovali, a je jen dobře, že se tento druhý pohled na Wall Street dostává ven.. Výtky proti ustřiženým odpovědím bych bral, pokud by aktér chtěl odpovědět hned, ale jestliže 10 vteřin zarytě mlčí a vymýšlí, jak se nejlépe vylhat, střih je nejlepší reakcí. Kdo by se chtěl více dozvědět o Greenspanových zločinech, doporučuji 'Greenspanovy bubliny' od Fleckensteina; současná krize je velmi dobře shrnuta ve Woodsově 'Krachu' či Kovandově 'Příběhu dokonalé bouře'. A kdo by stále nevěřil, že státní výdaje nenastartují ekonomiku, že spotřeba růst nepopožene a záchrany institucí místo jejich bankrotů způsobují jen potíže, pak Schiffova populárně naučná kniha 'Jak ekonomika roste a proč krachuje'. /komentář napsán především z důvodu reakce na RobbieM@N a TheKiw/ ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Prestoze se dokument snazi vse krasne vysvetlit i tem, co vlastne nevi, co si treba pod pojmem "obchod s derivaty" predstavit, tak bohuzel musim rict, ze ne uplne vsechno jsem pochopila, coz je ta jedna hvezda dolu, protoze jinak je to perfektni. Ale jinak, ze zit na dluh se neda dlouho a hlavne, ze to vzdy nekdo musi v konecny fazi zaplatit, to vim i bez tohohle dokumentu. Rozhode hodlam dokument sirit dal. Hodne me pobavila scena, kdyz si jeden pan profesor prestizni univerzity svoji praci o "stabilite ekonomiky Islandu" (objednanou a zaplacenou islandskou obchodni komorou ci necim podobnym) prejmenoval ve svem zivotopisu dodatecne po krizi na Islandu na "nestabilita..." a oduvodnil to jako preklep :))) ()

classic 

všechny recenze uživatele

Zo zákulisia hlavných aktérov, ktorí rozpútali premyslené a do detailov zvážené vyčíňanie, na ktorom sa rozprávkovo n-a-b-a-l-i-l-i, čiže extrémne zbohatli, čím dopredu zabezpečili niekoľko svojich skorumpovaných generácii. Hovorím o chlapcov, od naproti z Wall Street, či o riaditeľov, manažérov prestížnych amerických bánk, ktorí o všetkom vedeli, čo sa blíži, aj tak to mali komplet v paži. Zaujímavý dokument, o ktorom vznikol film na podobný princíp, a la The Big Short, ale ani táto poctivá vec v ničom nezaostáva za kvalitným filmom. Je tu množstvo faktov a informácii, čo občas zamotáva divákovi poriadne hlavu. Dôležité je porozumieť intenzívnej - zrozumiteľnej myšlienke, ktorá nedáva počas takmer 2. hodín divákovi vydýchnuť, to je len pre dobro veci, viac - menej, garantujem, že väčšina z vás, bude dosť zhnusená po konci záverečných tituliek, keď si premietnete ľudí, ktorých ste sledovali, že vymenovať na nich výnimočné VULGARIZMY, aj tak nemá cenu, lebo sa tým nič nezmení ! ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama