Reklama

Reklama

Velký bratr se dívá

(TV film)
  • Velká Británie Erasing David (více)
Velká Británie, 2010, 59 min

Režie:

David Bond

Hudba:

Michael Nyman

Hrají:

David Bond

Obsahy(1)

Vše začalo omluvným dopisem, ve kterém se autor dokumentárního filmu David Bond dozvídá, že ve státním registru došlo ke ztrátě jistých citlivých dat o několika rodinách, včetně té jeho. Údaje zahrnovaly jména rodičů a dětí, data narození, adresy a detaily o bankovních účtech. Velká Británie je stejně jako Čína nebo Rusko masivně pokryta rozličnými monitorovacími zařízeními. Ačkoli se říká, že nemáš-li co skrývat, není se čeho bát, právě tento dopis byl spouštěcím mechanismem Bondových obav o soukromí rodiny i jeho samotného. Proto začal pátrat po tom, nakolik lze podle údajů, uložených kdesi ve více či méně dostupných databázích, kohokoli sledovat či vyšetřovat a v případě zneužití či ztráty dat nešťastníkovi zpronevěřit jeho finance. Aby se dobral pravdy, rozhodl se na jistý čas opustit těhotnou manželku a začal se skrývat. Soukromým detektivům poskytl jen své jméno a třicet dní na to, aby ho objevili... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Šmíra o šmírování aneb není Bond jako Bond... °-] . . . Pseudodokumentární blábol dle námětu - scénáře - réžie... Přemýšlím, zda je horší >velký bratr< nebo malý filmař. Hloupý manipulátor navíc k tomu... Dívat se na to moc nedalo, bratři a sestry v paranoi. Téma ovšem je to závažné! Tak nač takové trapné vrtění ocasem? Žeby záměr? ;-) . . . P.a.r.a.n.o.i.a... %-[] - - - P.S. Docela mě baví, jak v té naší neobolševické pseudoliberální společnosti zase vylezly různé postestébácké blbky a jejich podělaní přijebávači. Viz třeba kauzy V.B. V.V., ale to je samozřejmě jen stylem >vrtěti psem< viditelná špička ledovce. Těším se, až jednou někdo náhodou takového zmrda v sebeobraně z pocitu ohrožení sejme. Vlastně to čuráci můžete brát jako vzkaz! . . . Howgh. - - - - - (Poprvé viděno 5.6.2011 na >šmírovém prostoru< , hodnocení 27., komentář zde jako pátý - 5.6.2011) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání. Hodně balastu, nebo dnes notoricky známé věci. Detektivové si hrají na popeláře a zkoumají odpadky. V závěru se hledaný začne ukrývat ve Walesu, kde jsem byl v severním Walesu loni na podzim a celý týden ve dne v noci hustě pršelo, Kopce, včetně národního parku Snowdown jsou odlesněné, takže ani není kde se schovat před větrem. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ono je potřeba se na tento dokument dívat ze dvou úhlů. Budu-li na něj nahlížet jen jako na „polo hraný“ kousek, kde se chlápek snaží zmizet z „povrchu zemského“ a nechá se hledat soukromými detektivy – přitom dělá spoustu chyb (pokud bych chtěl opravdu zmizet – tak nebudu navštěvovat své rodiče a známé), ale zas je potřeba říci, že on toto „dobrodružství“ pojal jako možnost poukázat a zjistit, jak je zacházeno s citlivými osobními údaji a jak lehké je si o vás najít opravdu ledasco – což samozřejmě dobré není. Rozhodně to mohlo být lepší, ale nemůžu říct, že by to nebylo zajímavé. Takže takový průměr na jedno zhlédnutí… ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dosť slabý dokument na túto tému. Dnes ak by vás chceli vystopovať, neskryjete sa ani v lese. Bolo to dosť humorne zobraté alebo žeby bol hlavný predstaviteľ taký podivín? Každopádne to bola zaujímavosť na túto tému a potvrdilo to mnoho vecí, akurát, že neukázalo, čo robiť proti tomu. Je to dosť primitívne spracovanie tejto témy, podľa mňa dosť amatérske. Aj keď som za to, aby sme zabraňovali korporáciám a vládam nás špehovať a zasahovať nám do slobody a tiež som za konkrétnu zodpovednosť, nehanbenie sa za seba, tak anonymita je pre nás dôležitá v mnohých záležitostiach a práve o tú ide druhým, aby nás prečítali, vedeli sa zariadiť a ovládnuť nás, či využiť. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Mnohem slabší, než jsem čekala. Na vině je nízká informační hodnota a občas zbytečné zveličování faktů. Na druhou stranu dokument dokázal udržet mou pozornost až do konce a dal mi pár námětů k zamyšlení. Škoda nevyužitého potenciálu. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Jeden z příběhů: Kriminálník se zmocnil přístupu k platební kartě jedné z mnoha set obětí, které se objevily na seznamu zájemců o pornografii na serveru v Indonésii. Horlivá a vysoce chytrá policie započala vyšetřování, hezky se zatýkáním, veřejným nařčením a bez jediného důkazu. Po prošetření vyšlo najevo, že 98.2% osob ze seznamu bylo obviněno neprávem. 39 mezitím spáchalo sebevraždu.... Jinak pořad za pozornost moc nestál, neb každý dnes ví, že může být sledován/vystopován a tak nevyhazuje přehled vyúčtování před dům. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na formu zaměřený, zbytečně a otravně přepjatý, polohraný ( se všemi neduhy z toho vyplývajícími ) dokument o možnostech vy-/zne-užití osobních dat v současné společnosti. Osobní příběh o neustálém dohledu, který jednotlivci nepřináší více jistoty, s dobrými ale nyvyužitými náznaky dilemat z toho plynoucích. Zajímavější by bylo více analytické než osobní zaměření na možné způsoby sbírání a uchovávání dat (a možnou obranu) i dynamicky se rozvíjející odvětví zájmu marketingových a obchodních společností o ně. 1-2* ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Otázka ochrany súkromia je vážna téma, ale mnoho ľudí si vôbec neuvedomuje (nechce uvedomiť?) čo všetko je o nás možné zistiť. Na tento dokument som sa veľmi tešil, pretože nad rovnakými vecami ako David uvažujem už zopár rokov. Som však trochu sklamaný, pretože aj ja by som vedel natočiť lepší dokument. Nejde o to, že bol nezaujímavý, za námet dávam 5 hviezdičiek, skôr o to, ako David pristupoval k jednotlivým otázkam ochrany súkromia, resp. ako nerozumne za sebou zanechával stopy. No keď sa nad tým zamyslím, možno tie stopy zanechával zámerne, aby tak ľuďom ukázal čo nemajú robiť. Niečo na spôsob Beara Gryllsa. Tak či onak, som rád, že sú medzi nami stále ľudia, ktorí sa neboja postaviť Veľkému bratovi. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Ono zbavit se identity je docela obtížné. Aby Vás někdo nenašel, tak musíte udělat velmi tlustou čáru a dopomoci si kriminální činností. Troufnu si tvrdit, že pokud nevyužijete služeb podsvětí, tak Vás dříve nebo později vždy najdou a to všude na světě. Jednou jsem takhle na tůře potkal české soukromé očko. Bylo to na opačné straně světa (Nový Zéland). Šel po nějaké němce, co někomu dlužila. Samozřejmě ji na Zelandu našel jak žije někde v karavanu. Když už tam byl, tak si samozřejmě udělal i dovču. Takových lidí jsem na Zealndu potkal dost, Češi co utíkali před dluhama. Asi dluhy nebyly až tak velké, protože je ani nehledal a to se pohybovali na svůj pas. ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Velký bratr se dívá mohl být super konspirační dokument o sledování a co vše o nás organizace ví, místo toho je to nudná hra na pronásledovaného Bonda. Nic se vlastně nedovíte. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Není to nic moc a dost věcí je zavádějících (těhotná žena a on jde na gynekologickou prohlídku s ní, pak byla jasné jak to skončí. Jinak se dozvíme: kolik kamer mají v Británii, kolik toho ví amazon.co.uk, že paranoia přijde po 10 dnech a že zjistit z veřejných věcí se dá dost. Samozřejmně pokud bych zdrhal já, tak bych zahodil mobil, s nikým blízkým se nestýkal a odjel, tam kde mě prakticky nikdo nezná a nevystopují mě do měsíce. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa nepodarilo. Za prvých 20 minút som sa dozvedel, hm ako to slušne povedať.. h...o. a ako všetci dobre vieme, z neho bič neupletieš.. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Pro mne velmi silné téma, z čehož plynula má velká očekávání. Přestože dokument hodnotím jako průměrný, velmi mne zklamal. Jako největší negativum tohoto snímku vidím jeho povrchnost a chaotičnost, místy pak neskutečně iracionální chování "člověka na útěku". ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad na dokument, nicméně moc neholduji konspiračním teoriím (např. zde bylo řečeno, že facebook založila CIA, aby moha sledovat lidi) a tak mi to celé přišlo trochu paranoidní. Ale uznávám, že mě překvapilo, kolik údajů o Davidovi kdo uchovával, otázkou však je, co to bylo za údaje (byly ukázány prakticky jen stohy papírů) a zda je něco takového možné a praktikované i zde v ČR. Každopádně tenhle snímek ukazuje, že se dá jistým způsobem eliminovat nebezpečí velkého bratra, např. tím, že budeme zvažovat, co napíšeme na facebook, zda budeme platit platební kartou a nebo nakupovat na internetu. Nějaké osobní údaje samozřejmě poskytnout musíme státní správě už jenom proto, že někde žijeme, já se však jejich zneužití příliš neobávám. Nakonec tedy dávám tři hvězdy, jak jsem řekl na začátku, konspiričním teoriím příiš nevěřím, resp. věřím jim jen z menší části aneb na každém šprochu pravdy trochu. ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Súhlasím, že poskytnutím vašich elektronických, či iných údajov môžu vlády, či niektoré úrady monitorovať rodiny, alebo jednotlivcov. Nikto nevie, či raz nebudú zneužité proti vám. Preto by najmä rodičia mali byť opatrí napr. pri zverejňovaní osobných citlivých informácii na sociálnych sieťach alebo pri podpisoch papierov kvôli deťom do školy. ()

PB2 

všechny recenze uživatele

Obvykle dokumenty hodnotím docela vysoko, ale tohle je vyjímka. Téma je rozhodně zajímavé, nápad s pátranim po autorovi taky, ale tím výčet pozitiv končí. Celkové zpracování je velmi chaotické, úplně jsem ztratil chronologický přehled o událostech. Dokument navíc nejde moc do odborných detailu, a přitom se to přímo nabízí, zvlast když autor navštívil tolik odborníků. Spousta věcí je dělána na efekt a to by v dokumentu nemělo být to hlavni -i když tohle je něco mezi dokumentem a dobrodružným (nebo spíš paranoidním) filmem, ale ani jedno samostatně neobstojí ()

lister_dave 

všechny recenze uživatele

Oprostím-li se od zbytečného přehrávání v některých scénách a zaměřím-li se pouze na informační hodnotu a hodnotu celkového poselství, musím dokument hodnotit velice kladně. Cílem dle mého názoru nebylo autenticky zachytit, jak opravdu detektivové hledali autora, ale spíše na příkladech demonstrovat možnosti, které poskytuje současná technologie v kombinaci se starými postupy sledování. Vše dokreslovaly komentáře odborníků přes bezpečnost, což byl pro mě největší přínos. Dle negativních ohlasů zde na CSFD je vidět, že řada diváků hodnotí tento snímek spíše z řemeslného hlediska, což je škoda. Možná jim tak uniká celkové poselství snímku, kterému by podle mě lépe seděla nálepka „film s dokumentárními prvky“. Mimochodem: Všiml jste si někdo ve snímku product placementu jedné známé značky, nebo jsem sám? :-) ()

Houbos 

všechny recenze uživatele

Nevyznáte-li se v počítačích, 2 hvězdy za laické rozhovory s odborníky a oběťmi. V opačném případě se pobavíte za tři. David se snaží na měsíc zmizet z povrchu zemského, zamést za sebou stopy, aby ho soukromí detektivové přes odpadky nenašli. Nevím ani co tím chtěl divákovi přinést a proč by to měl někdo s čistým svědomím bez spáchání trestného činu dělat. A proč by ho měl vůbec někdo hledat. Samozřejmě se David chová neprozřetelně, sám jim vědomě napomáhá zárověň předstírá paranoika a úzkostivce. Detektivové neměli žádný přístup k úžasným britským databázím překonávajícím Stasi. Kdyby se choval rozumně, tak ho samozřejmě pouze z veřejných zdrojů a za neprokazatelného ilegálního špehování nemohli vystopovat. Gumáci provedli následující: založili webovou stránku logující IP adresy (nebyla veřejně přístupná, chodil na ji jen David aby se prozradil a následně se divil jak ho vystopovali). Prohrabávali se odpadky. David totiž do odpadků ze svého domku běžně vyhazuje smlouvu o pojištění vozu, paragony, plenky a jednou za čas rodné listy). Čerpali z asociální sítě Facebook (nejhorší co pro své soukromí můžete udělat®) a jednou zkusili po telefonu sociální inženýrství (selhání lidského faktoru). Ad Facebook: s minimem úsilí se do Facebook účtů může přihlásit každý kdo se k tomu sníží. Tikající bomba, například na školní síti si můžete získat stovky přístupů, stačí vám nekompetentní správce sítě, tedy téměř pravidlo, a přístupové údaje z nástěnky. Neberte to jako návod, k čemu by vám taky ty všemožné FarmVille updaty byly. Ad "osobní" údaje: Kriminálník se zmocnil přístupu k platební kartě jedné z mnoha set obětí, které se objevily na seznamu zájemců o pornografii na serveru v Indonésii. Horlivá a vysoce imbecillní policie započala vyšetřování, hezky se zatýkáním, veřejným nařčením a bez jediného důkazu. Po prošetření vyšlo najevo, že 98.2% osob ze seznamu bylo obviněno neprávem. 39 mezitím spáchalo sebevraždu. I po zproštění údaje stále zůstávají v databázi. Operation Ore led to 7,250 suspects identified, 4,283 homes searched, 3,744 arrests, 1,848 charged, 1,451 convictions, 493 cautioned and 140 children removed from suspected dangerous situations and an estimated 39 suicides. Police conducting Operation Ore targeted all names on the list for investigation due to the difference in laws in between the US and the UK, which allowed for arrest on a charge of incitement to distribute child pornography based solely on the presence of a name in the database. [Zdroj: Wiki] Ve filmu je o tomto jen letmá minutová zmínka! Škoda. Na východě se snad podruhé bez pomoci společenství nespálíme. Podobné: kultovní The real Hustle ()

Reklama

Reklama