Reklama

Reklama

Příběh lidu Kalahari

  • Francie Ils étaient une fois... les Bushmen (více)
Francie / Botswana / Namibie, 2008, 53 min

Režie:

Pierre Mann

Obsahy(1)

Autoři francouzského dokumentu se vypravili do africké pouště Kalahari, kde se vydali po stopách pronásledovaných, masakrovaných a vyháněným Sanů, zvaných též Křováci. Tomuto jednomu z posledních národů naší planety dnes hrozí zánik. Dokument nabízí jedinečné svědectví o životě primitivního národa, jeho tradicích a moudrech, ale i o každodenním boji o přežití. Autoři popisují přirozené dělení práce a povinností uvnitř této komunity, kde se muži věnují lovu a výrobě zbraní, zatímco ženy se starají o potomky, sbírají rostliny, šijí oděvy a vyrábějí šperky. To vše uprostřed nehostinné, vyprahlé krajiny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Příslušníci tradičně náčelnické křovácké komunity se v případě zde dokumentovaných Sanů chovali vzájemně agresivně jen do té míry, že škůdce skupiny (začal-li si například přivlastňovat větší díly úlovku) prostě s cílem zesměšnit napodobovali. Podobně jako o indiánech i o nich ale platí, že exploatační vydatnost reservací je čím dál žalostnější a nutně vyvolává podezření na genocidu, kterou pak běloši efektivně dotahují prodejem alkoholu. Přitom když ne rovnou všeobecná mírumilovnost, tedy alespoň pohostinnost a úcta k ženám bývaly mezi „divochy“ rozvíjeny civilizovaněji než v civilizovaném světě a mohli jsme tedy uctivějším pozorováním těchto exemplářů získat jistý návod, jak ze své předstírané uhlazenosti přejít k vyrovnanosti, která je upřímná a vnitřní. Irokézská kultura si podobně jako Manuův zákoník mnohem více vážila žen, než je tomu v případě kultur opanovaných semitskými náboženstvími. Ty jsou, včetně milostí odzbrojujícího křesťanství, projektem vynalézavosti mužské expanse při jeho podrobování si velkých oblastí, ke kteréžto „osvětě“ potřeboval zdůvodnit své nadřazené postavení vůči umírněností vynikavé ženě, aby zastával funkce o výpadech rozhodující. Důsledkem tomu protikladného, matrilineárního principu výchovy nebylo jenom dnes u nás tak politizované lepší postavení žen (mně známo z Russellova Manželství a mravnost, Praha, Aventinum 1947, kde na s. 22 nn. přibližuje obsah Malinowského zkoumání domorodých poměrů na Trobriandských ostrovech; jeden z odkazovaných spisů vyšel i česky: Sex a represe v divošské společnosti, Praha, Sociologické nakladatelství 2007), ale leckdy také mimořádné nadání k pacifismu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Je úplne jasné, prečo sú Krováci likvidovaní a prenasledovaní. Pretože, ako ukazuje jasne a presvedčivo dokument o spôsobe ich života, spolužitie sa dá vybudovať aj samosprávne, bez hádok a nezhôd, prostou solidaritou a spoluprácou a neautoritatívnym vodcovstvom. Náčelník kmeňa nepredstavuje totiž mocenskú autoritu, ale najmä poradnú. Jeho zásluhy sa odvíjajú od vedomostí, skúseností a schopnosti pomôcť iným. Spojená fronta psychologicko-politicko-mediálno medicínsko-ekonomických klamárov bude ale spoločnosť neustále a neustále lživo presviedčať, že spoločnosť je nutné riadiť centrálnou vládou a systémom bánk. Celý aparát štátu je podľa nich nevyhnutné financovať peniazmi vybranými z povinných poplatkov (clá, dane, odvody). Inak to (vraj) jednoducho nejde. Na základe týchto stupidít potom vymýšľajú normy, ktoré zväzujú ich nacistické predstavy do konkrétnej podoby. Čo natom, že je stále nezrozumiteľnejšia a stále viac založená na neurčitosti a tisícke rôznych výnimiek, v ktorých sa ani Boh nevyzná (veď kto by aj tie tisícky vychŕlených povinností v zákonoch a nariadeniach aj čítal, že? a kedy?). Nečudo, že akékoľvek spoločenstvo, ktoré sa po tisícky rokov týmto lžiam vzpiera, ako sú títo sympatickí domorodci, je potom nenávistne likvidované. V demokratických spoločnostiach prebieha asimilácia domorodcov ľudskoprávne, demokraticky, fair-trade, s kresťanskou láskou a s podporou rozvojových fondov. Od európskych cez programy OSN až po rôzne mimovládne nadácie a združenia. Na chvoste všetkých týchto rozvojových programov pomoci ostáva prirodzená túžba domorodcov žiť si po svojom. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dva dlhé o ničom nehovoriace komentáre doplním len tým, že tento dokument má naozaj hodnotu. Taký zájazd do Botswany a iných rajov výmenného hospodárstva stojí niekoľko tisíc eur a tu si môžeme krásnu prírodu bushe vychutnať zadarmo. Navyše má aj historickú výpovednú hodnotu. Každý kto by chcel vidieť, ako sa žilo v praveku, nech sa páči, Krovaci sú absolútnymi expertmi v love a zbere. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu je k vidění úplné zatmění Slunce, které nastalo 1. 8. 2008. Jev Sanové považují za lva, který pochytal světlo, aby mohl kroužit kolem vesnice, a žijí proto ve strachu. (Dragoni)

Reklama

Reklama