Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

Mira90 

všechny recenze uživatele

O tom, co se v onu nešťastnou chvíli stalo, ví snad i děti ve školce. To, co následovalo poté, však v obecném povědomí není. Proto je dobré, že vznikají dokumenty i o těchto událostech. Co se mi však nelíbilo, byla absence jakékoliv zmínky o zasahujících hasičích, kteří jako první nesli tíhu nepříjemné reality... ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Je těžké hodnotit tento dokument pěti hvězdami, ale dát mu méně rozhodně také nejde, a tak jsem se rozhodl plně podpořit hodnocení, aby kdo narazí zde na toto dílo řekl, že to stojí za shlédnutí. A opravdu stojí. Protože se ukazuje velké množství informací o této události a že nejen Rusové lhali svým lidem. Také ukazuje ty co bojovali s tímto neviditelným nepřítelem, ale nikdo se pořádně nemůže dozvědět kdo všechno to byl, jen proto aby se vše co nejlépe ututlalo. Teď tito lidé žijí v invalidním důchodě se kterého nemohou ani vyžít. Naštěstí i tato tragédie má své malé světlé stránky, například odzbrojování jaderných zbraní... Dodám už je pro lidi co se bojí, že by se tato havárie znovu opakovala, je to nemožné, dnes je bezpečnost výš než na prvním místě a technologie k tomu používané jsou ty nejlepší. Ale na to je potřeba, aby jste si to zjistili sami :) ... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický a silný dokument, který přináší rozhovory s těmi, kdo přežili, těmi, kdo byli tehdy u moci a ukazuje, že sověti nebyli jedinými, kdo mlčel v době, kdy lidé potřebovali být informováni a že vlastně dodnes žijeme ve světě, který je touto katastrofou ovlivněn. Bohužel ale ne tak, jak by ovlivněn být mohl, protože zdaleka ne všichni se z této hrůzy poučili a stále je svět plný jaderných hlavic několikanásobně silnějších, které jen čekají, než někdo zmáčkne ono pověstné červené tlačítko... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Člověk ani nedokáže ocenit, jakému riziku se zpočátku nevědomě lidé v elektrárně vystavovali, aby zabránili ještě hrozivější katastrofě. Zasluhují obrovskou úctu. Dokument také krásně dokazuje, jak titěrní a bezvýznamní jsme v rukou nejvyšších činitelů. V případě Černobylu se ukazuje ještě jedna negativní vlastnost lidstva, kterou nesnáším - i když je již dávno třeba postavit kolem elektrárny nový sarkofág, aby se zabránilo úniku plutonia s nedozírnými následky, zase hrají hlavní roli peníze. Když nejsou peníze, tak se prostě obětují lidé. ()

TheKiw 

všechny recenze uživatele

Docela neobvyklý pohled na jednu z nejděsivějších katastrof v dějinách, který se místo ní zabývá jenom následky a jejich likvidací. Kudos za celkem raritní záběry a výtečná svědectví lidí, kteří se přímo účastnili. Antikudos tomu břídilovi s otřesným nápadem zprostředkovat co nejvíce ruštiny. Jednak jsou původní ruské hlasy skoro stejně hlasité jako ty anglické, jednak překlad čtou lidi s citelným (místy těžce srozumitelným) ruským přízvukem a vynechávají část informací. Jediná další věc, která mě na jinak super dokumentu rozhodila/naštvala je strašení "druhou explozí, která by učinila půlku Evropy neobyvatelnou". Zaráží mě, že o něčem tak "fantastickém", jako je výbuch o síle 5 megatun, člověk nikde nic nenajde. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama