Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Nedávno zrovna bylo 25. výročí této události a po mediální masáži a tuně povrchních reportáží v televizi bylo zajímavé vidět návštěvu ve čtvrtém bloku delší než 3 minuty. Pro průměrného diváka je jistě Bitva o Černobyl studnicí nových faktů a souborem spousty fascinujících záběrů. 70 % ()

TheKiw 

všechny recenze uživatele

Docela neobvyklý pohled na jednu z nejděsivějších katastrof v dějinách, který se místo ní zabývá jenom následky a jejich likvidací. Kudos za celkem raritní záběry a výtečná svědectví lidí, kteří se přímo účastnili. Antikudos tomu břídilovi s otřesným nápadem zprostředkovat co nejvíce ruštiny. Jednak jsou původní ruské hlasy skoro stejně hlasité jako ty anglické, jednak překlad čtou lidi s citelným (místy těžce srozumitelným) ruským přízvukem a vynechávají část informací. Jediná další věc, která mě na jinak super dokumentu rozhodila/naštvala je strašení "druhou explozí, která by učinila půlku Evropy neobyvatelnou". Zaráží mě, že o něčem tak "fantastickém", jako je výbuch o síle 5 megatun, člověk nikde nic nenajde. ()

Reklama

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře k filmu: Galadriel, Mkoren, Tessie ... Dnes uděluji i jediněčnou cenu za neuvěřitelný blábol a naprostý nedostatek soudnosti uživatelce kersten, kterou film "nedokázal přesvědčit". Dámo, tohle nebyl akční film, tohle byla smutná realita ... Ale teď k dokumentu. Nelze ho hodnotit ohledem způsobu natočení a práce kameramana, ale jedině rozměrem obrovské lidské tragédie, která udeřila nečekaně a s neuvěřitelnou krutostí. O to větší smutek a děs z toho jde na člověka, když si uvědomí, že za vším stála lidská chyba. Je to opravdu silný dokument, který ukazuje krok za krokem jak se tragédie stupňovala, jak byla veřejnost udržována v nevědomosti až do chvíle, kdy už bylo pro mnohé pozdě. Obrovská tragédie, kterou v televizních novinách těch dnů zlehčovali a bagatelizovali. Jak doslovně několikrát zaznělo ve zprávách české televize: "... všechny podniky, sovchozy a kolchozy pracují normálně". Taková to byla doba, která "bojem za mír" způsobila největší atomovou katastrofu v dějinách. 5 hvězdiček - 100%, to je mé hodnocení šokujícího dojmu, který tento dokument u mě vyvolal ... ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

I když je to na ČSFD, co se bodového hodnocení týče, přesně naopak, tak mě se líbil víc starší snímek Nultá hodina. Bitva o Černobyl samozřejmě také patří mezi dokumentární skvosty - obsahuje navíc řadu autentických záběrů, které dodávají dokumentu na síle (z odklízecí čety na střeše reaktoru opravdu mrazí) - ale nemůžu se přece jen ubránit dojmu, že film chce mezi řádky tak trochu agitovat o jaderném nebezpečí. A to (ač s tou agitací jako takovou naprosto souhlasím), by do dokumentu myslím patřit nemělo. PS - za 1 hodinu a 20 minut se to přesně před 25 lety stalo... ()

campix 

všechny recenze uživatele

O Černobylu jsem viděl již několik dokumentů a mohu tedy říci, že Bitva o Černobyl mě zaujala asi nejvíce. A to především spoustou rozhovorů s osobnostmi, které se zůčastnili likvidace havárie nebo na ní dohlíželi. Černobyl je i doposud bolavým místem naší planety a stále se neví, co všechno se ještě může stát, díky obrovskému množství jaderného odpadu. Dále můžeme naplno konstatovat další selhání Sovětské vlády, která se snažila největší katastrofu jaderného programu zamést pod koberec. Díky tomuto dokumentu jsem zase o něco chytřejší a tak by to mělo být. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama