Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

vteco 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejakčnějších Miyazakiho počinů, kdy přestřelky, honičky na zemi i v oblacích zastupují značnou část celého filmu. Velká porce akce rozhodně není na škodu, navíc když se na scéně objevují krásně zpracované „tech-fantasy“ letadla, doprovázené pronikavým hučením motorů. Výprava za tajemným ostrovem Laputa, jenž se vznáší kdesi v oblacích je příjemnou jízdou, přičemž je doplněna vtipnými momenty, o které se stará hlavně „Máma“ gangu pirátů. Kouzlo fantazie zde lehce schází a nepřichází ani na technologicky vyspělém ostrově, kde se odehraje hlavní vyvrcholení, jenž připomíná klimax z několika amerických akčních filmů. Nejedná se tedy o další fantasy podívanou s ekologickým přesahem, nýbrž o technologickou sci-fi jízdu za mysteriózním ostrovem, což představuje Miyazakiho tak ze 2/3. Ovšem i přes to se jedná o výjimečný snímek, který by měl každý fanoušek japonského velmistra animace vidět. [80%] | Kino ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních Miyazakiho filmů, který vznikl ještě dávno před jeho úžasnou "Cestou do fantazie". I tento snímek je plný zajímavých postav a doprovázený skvělou hudbou. Opravdu netuším kam režisér na své nápady chodí ale jeho filmy se prostě nedají popsat a musí se vidět. I když je film více než 20 let jeho animace je úžásná a převážně konec jsem si náležitě vychutnával. I když mě tento film nedostal tolik jako již zmíněná "Cesta do fantazie" byl to nevšední a krásný zážitek. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Klasicky Miyazaki, mozna ze az moc klasicky. Vse se zde odehrava podle jeho trademarku a na rozdil od vetsiny jeho ostatnich filmu nema to neco co by to dohrablo na 5*. Ultra sympaticke hlavni detske charaktery, ktere jsou pronasledovany plejadou "zlounu" + mystika okolo levitacniho kamene a letajiciho ostrova Laputa (cely ten ostrov vcetne prirodnich robotu byl uzasny). Jako vzdy diky Miyazakiho dvornimu skladateli Joe Hisaishi fantasticka hudba. Uz sice ne tak elektronicky dokonala jako v predchozi Naushika, zacina se to blizit klasicke symfonicke pizlacce, ale kdyz je zapotrebi tak to i zde doplni magicke zvuky analogovych syntezatoru, ktere to cele hned dostavaji do nove dimenze. 8/10 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Létající Ostrov pokladů. Dobrodružný, lehce melancholický a emotivní příběh o hledání jednoho snu, síle moci, přátelství a jedné zapomenuté legendě. Po technické a hudební stránce má blíž „Naušice z Větrného údolí“ než k pozdějším Mijazakiho filmům, v hloubce obrazu ho ale dosud nepřekonal snad ani žádný 3D animák. Jednoznačné must-seen na velkém plátně. Možná vám bude příběh připadat všem těm „Pirátům“ a "Atlantisům" trochu podobný, ale pro mě má úplně jinou duši. Škoda, že jsem film neviděl, když mi bylo tak 10-12, možná bych měl zážitek na celý život. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,708,533║ Nezbavím sa pocitu u tohto Miyazakiho snímku pripomínajúceho mi v mnoha ohľadoch bravúrnu Nausicaa, len tu to akosi až tak všetko až na ten záver nepôsobí tak vyprávacký veľkolepo ako u spomínanej Nausici, príbeh je na danej dĺžke až nepekne uvlečení, je tu strašne moc fádnych vyprávačiek a nič čarokrásne nevšedné neponúka, okrem záhadnej dievčiny Sheeta s jej čarovným kameňom. U Miyazakiho len priemer. /70%/ ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)
  • Jelikož je Hajao Mijazaki fanouškem německých válečných zbraní, jsou všechny uniformy, zbraně a vozidla mixem německých a britských návrhů. (HellFire)
  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama