Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Úžasný fantazijný príbeh, ktorý by som si ale radšej užil ako hraný film, samozrejme čo najlepšie nakrútený. Ale pozor, i keď ide "len" o animáciu, ľudia so strachom z výšok by mali spozornieť a možno si tento zážitok radšej odpustiť, postavy sú neraz v hraničných situáciách a popiera sa každý fyzikálny zákon, nie každý je taký fanatik do lietania ako Mijazaki. Dve hlavné postavy sú veľmi sympatické, divák musí spoločne s nimi prehodnocovať aj vzťah k ostatným postavám, pričom práve hlavný antagonista ako záporná postava vôbec vzhľadom nepôsobí. Jedno z najlepších steampunkových diel, i keď vlastne ani nevieme, kde a v akom čase sa vôbec príbeh odohráva. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě to moc nebavilo a trochu mě odrazovala ta dvouhodinová délka, ale postupně mě to zcela okouzlilo, a to jak samotným motivem tajemného létajícího města a jeho krásným výtvarným pojetím (+ ti fascinující roboti!), tak i sympatickou dívenkou Sheetou, která je stejně roztomilá, jako ostatní Mijazakiho animované hrdinky. Za zmínku stojí též nádherný soundtrack a dojemný závěr, který člověka vyloženě potěší na duši. Trochu mě mrzí, že jsem Mijazakiho filmy neznal už v dětství, ale možná o to víc je teď pro mě zážitek objevovat je na stará kolena a těšit se z jejich krásy. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Měl jsem to štěstí, shlédnout tento film v kině. Za mnou sice seděla banda spratků, která svými hlasitými kecy o chuti popcornu a jiných neodkladných věcech všechny rušila... mě ale jen asi deset minut. Přibližně tak dlouho mi trvalo, než jsem se dostal do onoho již známého transu, který u mě Ghibliovky čím dál tím častěji vyvolávají, při kterém přestávám vnímat okolí, a v němž zloba nemá v mém srdci místo. Laputa je po všech stránkách fascinující podívaná, létající scény jsou překrásné, postavy jsou skvěle propracované -jak animací, tak svým jednáním (pirátska mamča Dola vede ligu...), a Hisaishiho hudba z člověka opět vyždíme slzu dojetí navíc. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho Laputa mě sice neohromila tolik jako jeho dechberoucí "trilogie" (pracovní název) Cesta do fantazie, Zámek v oblacích a Princezna Mononoke, ale i tak jde o vysoce nadprůměrný animovaný film, který stojí vysoko, co se týká kvality. Pro Miyazakiho typický motiv vztahu dívky/ženy a chlapce/muže, z nichž jeden není až zase tak úplně obyčejný člověk, má i zde své místo. Přítomny jsou i úžasné a propracované výjevy, které jsou plné neomezené fantazie. Tentokrát je zde zobrazeno jisté vizionářství - dobývání dokonalého místa, které se zdá být na první pohled nedosažitelné. Film nepostrádá ani vtipnou linii, o kterou se postaraly zejména postavy pirátů v čele s Dorou. Zkrátka opět skvělý filmový zážitek, což není u Miyazakiho nic neobvyklého, nýbrž jde prakticky o samozřejmost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,708,533║ Nezbavím sa pocitu u tohto Miyazakiho snímku pripomínajúceho mi v mnoha ohľadoch bravúrnu Nausicaa, len tu to akosi až tak všetko až na ten záver nepôsobí tak vyprávacký veľkolepo ako u spomínanej Nausici, príbeh je na danej dĺžke až nepekne uvlečení, je tu strašne moc fádnych vyprávačiek a nič čarokrásne nevšedné neponúka, okrem záhadnej dievčiny Sheeta s jej čarovným kameňom. U Miyazakiho len priemer. /70%/ ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • O Laputě se zmiňuje už Jonathan Swift ve svých „Gulliverových cestách“. Obyvatelé jsou popisováni jako lidé, jež pro svoji přehnanou zálibu ve vědách ztratili smysl pro realitu. Létající ostrov se vznáší díky silnému magnetickému poli v centru říše, toto pole však spolu se vzdáleností od centra slábne a proto Laputu nelze spatřit nikde jinde na světě. (dvd-L)
  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)
  • Jelikož je Hajao Mijazaki fanouškem německých válečných zbraní, jsou všechny uniformy, zbraně a vozidla mixem německých a britských návrhů. (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama