Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (107)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Epizodka ze života pohřebáka Bernieho zasazená na fanatický východ Texasu let devadesátých. Linklater nekompromisně smetává ze stolu všechna očekávání tuctové komedie a rozehrává žánrově nezařaditelný hybrid říznutý dokumentárním zpovídáním svědků na kameru á la Kancl. Bernie je nejmilejší chlapík pod sluncem, sektař, miláček zazobaných vdov, vrah a nepřiznaný gay. Ksicht a pupek mu propůjčil JB, jehož rockerské zlato v hrdle je po hříchu plýtváno na kostelní sektozpěv, ale jinak jeho zženštilé kreace stojí za povšimnutí. Výsledek je přiměřeně laciný a mírně zbytečný, přesto však zábavný a svým způsobem i originální. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nna motívy týchto skutočných udalostí by sa samozrejme dala nakrútiť oscarová dráma, ale nie len ja, ale aj Linklater si myslí, že ak na niečo vyjadriť názor, tak vtipnou satirou to môže byť osoznejšie. A aj zábavnejšie pre diváka. Prečo zrovna túto látku nakrútil Linklater, vie iba on sám. Spočiatku som mal pocit, že si pri podobnom filme chce iba oddýchnuť, ale dokázal toho viac. Síce spojené s Texasom, ale nejako podobne by sa ľudia chovali s miernymi odchylkami, rozumej hnusne, všade. Len škoda, že film nie je o chlp výraznejší. Podľa mňa vynikajúci casting, ale ak niekomu nesadne Black, strihajúci nechty na nohách MacCclainovej na dôchodku, mám pre to pochopenie....70% ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

70%. Laskavý pracovník pohřebního ústavu versus stará jedovatá ženská a americká justice. Bernie je spíš úsměvný film než komedie (a jeho humor nemá s "pohřebáckým" seriálem Odpočívej v pokoji nic společného). Linklater je stoprocentně na straně Bernieho, i když realistický divák si domyslí, že důvod skutečného Bernie dát se do kupy s Marjorie zas tak altruistický nebyl. Ostatně jenom Matthew McConaughey diváka několikrát vrátí na zem (byť jeho rozhodnutí jít proti vůli komunity mi nepřišlo jako hodné politika). Jack Black je každopádně v hlavní roli parádní. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Docela podivnost, je to tenhle Bernie. Linklater prostě netočí úplně tuctovým způsobem, a už vůbec ne tuctové scénáře, natož, když se pak jako právě v tomto případě, jedná o jeho vlastní scénář. Respektive, on ten samotný scénář tedy tentokrát zas až tak netuctový není, to spíš jeho zpracování je vážně osobité a veskrze autorské. Každopádně, je sice pěkné, že se jedná o příběh dle skutečné události, problém ovšem je, že mi onen konkrétní životní příběh Bernieho Tieda nepřijde zrovna nějak dvakrát výrazný, či ojedinělý, zkrátka vůbec zfilmování hodný. Zvláštní a zajímavý tedy možná, ale takových reálných příběhů a osudů ještě daleko svéráznějších a podivnějších osobností je, že tento lehce zapadá do velice šedivého průměru. Z něj ho pak právě ale nedokázalo, tedy alespoň v mých očích, vytáhnout ani zmiňované Linklaterovo zpracování, tak ani třeba obsazení výrazných hereckých představitelů, Jack Blacka, či Matthew McConaugheyo, kteří si to natáčení tedy možná užívali, což je zde zvlášť na Blackovi skutečně očividně znát, ale nějak mimořádné, filmu prospěšné. výkony rozhodně nepodali. Pozitivně zvláštní je ovšem atmosféra snímku, která společně s podmanivou stylizací jsou tím nejpovedenějším a nejpůsobivějším na celé té podívané. Bernie na mě tak zkrátka působí především jako docela zbytečný snímek, který není ani zábavný, ani dramatický, naopak je emočně naprosto chladný a až příliš poklidný. Mě neoslovil, nezaujal, nebavil. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Možná se budou mnozí uživatelé divit mému hodnocení, ale já ho nezměním. Začala jsem se na něj dívat bez předešlého pitvání komentářů a obsahu tohoto filmu, takže jsem se příjemně bavila. Koneckonců mezi žánry je zmíněná i komedie a hlavní důvod, proč jsem chtěla film vidět, byl Matt. Asi po půlce jsem se šla teprve mrknout do obsahu a zjistila jsem, že to není jen zajímavý scénář od Richarda a Scipa, ale sám život napsal tenhle příběh a oni mu dali jen filmovou podobu. Pro skutečnou objektivitu bych si potřebovala na nějaký čas odskočit do Carthage a pak do vězeňských prostor trochu poklábosit se samotným Berniem. Takhle to budu hodnotit jen jako prima koukatelnou dramedii, kde jsem se ve finále dočkala i Matta ve své možná už trochu tradiční roli obhájce práva s klasicky zaseklou rukou v boku. Nevím jaká byla Marjorie ve skutečnosti, ale tu "milou paní" zahrála Shirley MacLaine skvostně. 75% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Republikán Danny Buck Davidson (Matthew McConaughey) i v roce 2022 obhájil na další 4 roky pozici státního žalobce, a to i přesto, že ve filmu působí jako záporná postava a zaslouží se o odsouzení oblíbeného Bernieho (Jack Black). (piglit)
  • Přestože se film odehrává v polovině 90. let, je možné v několika scénách zahlédnout Bernieho (Jack Black) s iPhonem nebo v jedné chvíli i s Macbookem Pro. (Spike23)
  • Jack Black se v rámci přípravy na svou roli osobně setkal se skutečným Berniem Tiedem, kterého vyzpovídal, aby mohl postavu ztvárnit co nejlépe. (Vala)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno