Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (107)

harfuska 

všechny recenze uživatele

Pre mnohých šedý priemer, no pre mňa skvele spracovaná plnotučná téma. Už dávno som sa na film nedívala s takým záujmom a chuťou. Linklaterovi sa to vskutku podarilo. Naozaj výborný výber hercov, ktorým role padli ako uliate a podla mňa si ich aj náležite užívali. Bavili ma aj autentické výpovede Bernieho známych, ktoré to celé oživili. Boli prirodzení a vyzerali presne tak, ako si správnych Texasanov predstavujem. Zanechali vo mne príjemný hrejivý pocit. Najviac ma však potešilo záverečné konštatovanie jednej staršej dámy, ktorá to celé skvele uzavrela. Ďakujem a tlieskam... ()

s.e.p.p odpad!

všechny recenze uživatele

Celou dobu člověk přemýšlí, proč by to měl někdo chtít za a) napsat a točit, za b) financovat a pustit do produkce a za c) dobrovolně vidět. Ten film je už svojí hlavní postavou, zápletkou a celkovým provedením (ty dokumentární vsuvky se sem vůbec nehodí) tak strašně nesympatický, že to až bolí. Linklatera mám rád, ale tímhle mě úplně minul. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDO JE BERNIE TIEDE?“…. /// Takže seznamku už máme za sebou …. (kurva Blacku, tys zase přibral!?). Filmově vážnej pohled na člověka, kterej dokázal zazpívat cokoliv vás napadlo, v jehož rukách byl každej krásnej, a kterej rozhodně nevěděl nic o střílení. Samozřejmě hlavně na tu tragédii, jejíž se stal součástí. Richard Linklater má talent, točit drama tak nějak po ,,svojom“ (po bolševicku? Ale hovno… ). Nečekejte komedii. Jack Black zpívá, tančí, tváří se… přehrává – prostě exhibuje. Ve filmový části. Ta dokumentární (jako dvě roviny? Hmm, velkej umělec…) je věnovaná tomu skutečnýmu Berniemu. A ve finále z toho vznikne zvláštní tragikomickej příběh člověka, kterej konal dobro a jenž se fakt (jako dovopravdy) stal. To ostatní si přeberte sami. Takže: ,,KDO JE BERNIE TIEDE?“ /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žeru příběhy podle skutečnejch událostí. 2.) Starej si dotáhl do garáže mražák. 3.) Thx za titule ,,exitus“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hodně divný film o hodně divném chlapíkovi v hodně divném příběhu. Směrodatné však pro mě zůstává, že mě to ani za mák nebavilo. Měl-li to být pokus o dokument, bylo to nezáživné, komedií bych to nenazvala, neb to nebylo vtipné a do kriminálky to má tak daleko jako já pěšky k tučňákům, takže asi tak, se mnou. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nejprve musím varovat! Za prvé nečekejte komedii, když je v tom Jack Black. Za druhé je to podle skutečné události. Takže tu je film o jednom černým havranovi, který měl rád všechny a rozdal by se pro ně. Než však potká jednu starou zlou babu a rupne mu cévka (a komu ne). Jack Black musím se přiznat mě mírně překvapil. Poslední dobou jsou jeho postavy klišovité a sobě podobné. Tady je to však postava, která i místy přehrává, ráda zpívá a prostě toho člověka budete mít rádi. Film je točen ve dvou rovinách. Nejprve je tu ta dokumentární - ptají se obyvatel a ty mluví o Berniem. Ta druhá je filmová - sleduje postavu Bernieho. Určitě potěší McConaughey, který mluví texaským přízvukem jak stehno a nemá Berniho rád, protože nemá rád skryté homosexuály. Shirley MacClaine pak menší úloze zlé baby zahrála standard. Proto ten film určitě stojí ve filmografii Jacka Blacka výš než napřiklad Gulliverovi cesty. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Přestože se film odehrává v polovině 90. let, je možné v několika scénách zahlédnout Bernieho (Jack Black) s iPhonem nebo v jedné chvíli i s Macbookem Pro. (Spike23)
  • Film je natočený dle skutečné události. Bernie Tiede si v době uvedení filmu odpykával trest v Bostonské věznici. (ČSFD)
  • Většina lidí komentujících Bernieho (Jack Black) jsou skuteční obyvatelé městečka, kteří jeho a Marjorie Nugentovou (Shirley MacLaine) znali, a jedná se tedy o autentické výpovědi. (Nin)

Reklama

Reklama