Reklama

Reklama

Hranice po našimu

(TV film)

Obsahy(1)

Prostřednictvím příběhů bývalých celníků se chtějí tvůrci dokumentu zabývat tím, jak zrušení hranic ovlivnilo životy konkrétních lidí i společnosti. Životní pohyb v našem případě bývalých celníků je pohybem hranice: kde se dnes nachází hranice našeho státu, národa, historie, kultury? První republika byla dobou svrchované národně-občanské emancipace, pak přišly režimy totalitní, následně opět osvobozující doba demokracie, ale k čemu směřovat dnes? Dokážeme v sobě nalézt vnitřní hranice své identity, jestliže se nelze opřít o hranici viditelnou a pevně danou? Budeme sledovat život tří celníků z České republiky, Polska a Slovenska v regionu nejvýchodnějšího českého města Jablunkova, kde se nacházely hraniční přechody všech tří států. Budou nás zajímat jednotlivé lidské a společenské příběhy a také srovnávání daných kontextů, ze kterého by mělo vyplynout, v čem by mohla spočívat národní, státní a lidská různorodost a svébytnost, a v čem jsme naopak stejní. Pátrání po osudu celníků tak bude rovněž pátráním po situaci nás ostatních. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Nevím co si myslet o záměru pan režiséra, co tím chtěl vlastně říci. Jestli si dělá srandu z místních obyvatel, nebo takhle vidí zdejší tradice, kulturu, způsob života?! Nelze pominout jeho snahu o nadhled, humor, novum. Neznalý divák si zřejmě pomyslí něco o Goralii.... Ale je příjemné vidět známé tváře ze svého okolí a pracoviště. ()

marttaN odpad!

všechny recenze uživatele

Tomu režiserovi bych zlomil ruce, jelikož pocházím z Goralije a stále v tom regionu bydlím, tak vím jak to tady chodí. Fakt přemýšlím, jestli to byl záměr, nebo režisér je fakt takové hovado. Jo a btw. já jsem zrovna v té jídelně obědval jak tam ten starý debil vyl ooo sole miooo.... ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Ležááá si přemýýšlááám... snaha zachytit originalitu a svéráz místních obyvatel- kapečke to nievyšuo, niebyuo to uno a Tomanek-Klokanek z Blafu mug vjyncyj zaspjyvac. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se mi líbí, že Gogola dělá věci jinak a po svém. Na druhou stranu mi jeho manipulační styl vůbec nesedí. Ještě, že FAMU teď přichází i s jinými směry dokumentaristiky, protože jednu dobu to vypadalo, že si naši dokumentaristé umí jen dělat z lidí prdel (Gogola,Hníková, Klusák a Remunda) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Bože môj, keď neviem čo mám točiť tak dám spievať miestnych folkloristov alebo dedkom nasadím vojenské čiapky a spomínajte na časy minulé. keď už aj tento skvelý scenár vyčerpám, nasadím baču ležiaceho v tráve a nechám ho filozofovať. Asi takto vyzerá skoro celý dokument. Hviezdička za krásnu prírodu na Tešínsku. ()

FFs odpad!

všechny recenze uživatele

Vazne nevim, kdo byl vetsi idiot, jestli autor dokumentu a nebo "protagoniste", ktere si vybral..... ()

Reklama

Reklama