Reklama

Reklama

Fenka dlouhosrsté kolie Lassie (čti Lesi) je po předcích výjimečně inteligentní, krásné a svědomité zvíře. Její přátelství s chlapcem Joem (Roddy McDowall) v rodině Sama Carraclougha (Donald Crisp) však naruší špatná finanční situace jejích majitelů. Po dlouhém a těžkém rozhodování ji nakonec otec prodá mylordu Rudlingovi (Nigel Bruce) do jeho velkého psince. Protože se Lassie nehodlá vzdát SVÉ rodiny, neustále mylordovi utíká a popuzuje tak proti sobě pomstychtivého Hynese (J. Pat O'Malley), který se o ni stará. Když mylord i s vnučkou Priscillou (Elizabeth Taylor) odjedou do Skotska, Lassie uteče znovu a vydá se na mnoho set mil dlouhou cestu ke svým, na které potká hodné i zlé lidi a naučí se něco o světě. (monolog)

(více)

Recenze (32)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Lassie se vrací je nostalgickou vzpomínkou a dlouhověkou klasikou žánru rodinného filmu. Příběh je prostý a účinný svým chytře rozehraným emočním naléháním. Bezelstnost evokuje sentimentální vzpomínku na bezstarostné dětství, k čemuž přispívá i přímočarost vykreslení lidských charakterů. Zvířátka rozněžní lidské duše mnohem více, než lidská dramata. Navíc, věrnost a oddanost takového ražení je možná pouze u zvířat. Sociálně-ekonomická tíživost je připomenuta, ale nešťourá se v chudobě, ukazuje se soudržnost, víra a naděje. A sladký konec je odměnou pro fanoušky rodinného filmu se zvířátky. Hlavní postavou je geniálně inteligentní kolie Lassie (Pal) se svojí odyseou dobrodružství, útrap a naděje. Stále vpřed za svým cílem všemu navzdory. Jednoduché, působivé v majestátních obrazech pastelového patosu i v rozmáchlých panoramatech. Hlavní lidskou postavou je Joe Carraclough (příjemný Roddy McDowall), školák prostých a zdravě poctivých poměrů. Nejlepší přítel chlupatého miláčka začíná poznávat i odvrácenější podobu života. Hlavní mužskou postavou je Sam Carraclough (sympatický Donald Crisp), Joeův nezaměstnaný a hrdý otec. Hlavní ženskou postavou je Joeova maminka (sympatická Elsa Lanchester), starostlivá a milující bytost. Výraznější postavou je Rowlie (zajímavý Edmund Gwenn), veselý obchodní cestující s dobráckým srdcem doprovází chundelatého mazlíka na části dobrodružné pouti. Taková malá škola života. Největším padouchem je povýšený Hynes (J. Pat O'Malley), vévodův hlavní opatrovatel psince. Ale i jeho padoušství není životu nebezpečné, jen urážlivé. Z dalších rolí: urozený a bohatý chovatel psů vévoda z Rudlingu (Nigel Bruce), jeho malá a upřímná vnučka Priscilla (roztomilá Elizabeth Taylor), laskavá a zachraňující stařenka Dally (příjemná Dame May Whitty), či její pomáhající starý manžel Daniel Fadden (příjemný Ben Webster). Lassie rozněžňuje divácká nitra svým sentimentem a útrapou roztomilosti. Zjednodušené, účinné ve svém určení. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nejhezčí a nejklasičtější příběh o Lassie jaký jsem kdy viděl.Nevím čím to je ale já tohoto psa už prostě od nepaměti zbožňuji a to ne jen na filmovém plátně.Moje babička mí rodiče a posléze i teď mi tohoto především věrného chytrého a velmi ušlechtilého ovčáckého psa původně se Skotska musíme mít.Zpět ale k filmu.Jedná se o první její celovečerní film který z ní v průběhu několika následujících let udělal světoznámou zvířecí hvězdu.Její herecká kariéra zahrnovala celkem snad šest hraných filmů natočených v letech 1945-1951.Doopravdy krásný, dojemný a zároveň napínavý rodinný film snad pro všechny generace, a v následujících letech však také mnohokrát kopírovaný.Nové verze však kvalit originálu nikdy nedosáhli.Kromě filmu se Lassie dostalo takové slávy že si zahrála i v televizním seriálu, a v té době se s Lassie a vůbec v celém Hollywoodu jednalo jako se skutečnou hvězdou.Co se sní stalo poté a vůbec kolika let se dožila, a jestli hrála pořád ona sama i v těch dalších pokračováních během těch již zmíněných let to se mi vypátrat bohužel nepodařilo.K nepřéhlednutí je i mladičká jedenáctiletá E.Taylor která právě tímto filmem odstartovala svou bohatou a úspěšnou hereckou kariéru.Nejdojemnější scéna:Když Joe (R.McDowall)) vychází ze školy a tam už na něj čeká jako to bylo předtím než se ztratila zvykem, ztracená a posléze znovu nalezená Lassie.To nebylo určitě leckteré divákovo oko stejně jako to moje suché.! ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl dítě, tak by mě Lassie v tomhle provedení asi ještě dojala, je zde i trocha napětí, jsou zde zajímaví herci, navíc je to v barvě, ale v současné době mi to přijde jen jako klasický film se zvířetem, které je sice hodně chytré a pěkné, ale nic víc v tom není. Snad že tenkrát Lassie byla mezi prvními zvířaty, která získala takovou slávu. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +nádherný příběh, velice fain herci, melodická hudba a nádherná příroda, happy end -v podstatě není, nebo možná Roddy se s Liz mohl více skamarádit/// Opravdu velice smutný a zároveň pěkný film pro všechny generace. V dětství jsem viděl verzi z roku 94, ale bylo příjemné zjistit, že i tato nejstarší verze má své kouzlo a dokáže velmi zaujmout./// Celkem 89%/// ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Lassie je legenda, o ktere jsem slychal od svych babicek jiz v utlem veku, ale za dob socialismu (jako dite) jsem nemel bohuzel sanci tento slavny rodinny film videt. Napravuji tedy dnes, v tomto predvanocnim obdobi, a musim ocekavane konstatovat, ze film je to hezky a dojemny, a pokud si k nemu uvarite hrnec caje, nakrajite babovku a zalezete do deky, budete spokojeni. Pokud par minut zdrimnete, nevadi... :-) A muzete zde videt malou Elizabeth! ()

Galerie (55)

Zajímavosti (9)

  • Elizabeth Taylor se ve filmu objevila jen ve čtyřech záběrech – dohromady méně než 10 minut celkového času. Když byl film uveden – kritikové si jí ani nevšimli. MGM s ní však na základě té jediné role podepsalo smlouvu na sedm let, pro začátek na honorář 300 amerických dolarů týdně. (Pavlínka9)
  • Během několika mála let po premiéře tohoto filmu vzrostl počet kolií ve Spojených státech z 3000 tisíc na zhruba 18 400. (Karlos80)
  • Pes Pal alias filmová fenka Lassie natáčel prý plných 40 dní. Během filmování měl k dispozici apartmá a pracoval nanejvýš 7 hodin denně. Po ruce byli také jeho dvojníci, kteří za něj zakočili během natáčení méně důležitých scén, aby se Pal zbytečně neunavoval. (Lynette)

Reklama

Reklama