Reklama

Reklama

Fenka dlouhosrsté kolie Lassie (čti Lesi) je po předcích výjimečně inteligentní, krásné a svědomité zvíře. Její přátelství s chlapcem Joem (Roddy McDowall) v rodině Sama Carraclougha (Donald Crisp) však naruší špatná finanční situace jejích majitelů. Po dlouhém a těžkém rozhodování ji nakonec otec prodá mylordu Rudlingovi (Nigel Bruce) do jeho velkého psince. Protože se Lassie nehodlá vzdát SVÉ rodiny, neustále mylordovi utíká a popuzuje tak proti sobě pomstychtivého Hynese (J. Pat O'Malley), který se o ni stará. Když mylord i s vnučkou Priscillou (Elizabeth Taylor) odjedou do Skotska, Lassie uteče znovu a vydá se na mnoho set mil dlouhou cestu ke svým, na které potká hodné i zlé lidi a naučí se něco o světě. (monolog)

(více)

Recenze (32)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Lassie se vrací je nostalgickou vzpomínkou a dlouhověkou klasikou žánru rodinného filmu. Příběh je prostý a účinný svým chytře rozehraným emočním naléháním. Bezelstnost evokuje sentimentální vzpomínku na bezstarostné dětství, k čemuž přispívá i přímočarost vykreslení lidských charakterů. Zvířátka rozněžní lidské duše mnohem více, než lidská dramata. Navíc, věrnost a oddanost takového ražení je možná pouze u zvířat. Sociálně-ekonomická tíživost je připomenuta, ale nešťourá se v chudobě, ukazuje se soudržnost, víra a naděje. A sladký konec je odměnou pro fanoušky rodinného filmu se zvířátky. Hlavní postavou je geniálně inteligentní kolie Lassie (Pal) se svojí odyseou dobrodružství, útrap a naděje. Stále vpřed za svým cílem všemu navzdory. Jednoduché, působivé v majestátních obrazech pastelového patosu i v rozmáchlých panoramatech. Hlavní lidskou postavou je Joe Carraclough (příjemný Roddy McDowall), školák prostých a zdravě poctivých poměrů. Nejlepší přítel chlupatého miláčka začíná poznávat i odvrácenější podobu života. Hlavní mužskou postavou je Sam Carraclough (sympatický Donald Crisp), Joeův nezaměstnaný a hrdý otec. Hlavní ženskou postavou je Joeova maminka (sympatická Elsa Lanchester), starostlivá a milující bytost. Výraznější postavou je Rowlie (zajímavý Edmund Gwenn), veselý obchodní cestující s dobráckým srdcem doprovází chundelatého mazlíka na části dobrodružné pouti. Taková malá škola života. Největším padouchem je povýšený Hynes (J. Pat O'Malley), vévodův hlavní opatrovatel psince. Ale i jeho padoušství není životu nebezpečné, jen urážlivé. Z dalších rolí: urozený a bohatý chovatel psů vévoda z Rudlingu (Nigel Bruce), jeho malá a upřímná vnučka Priscilla (roztomilá Elizabeth Taylor), laskavá a zachraňující stařenka Dally (příjemná Dame May Whitty), či její pomáhající starý manžel Daniel Fadden (příjemný Ben Webster). Lassie rozněžňuje divácká nitra svým sentimentem a útrapou roztomilosti. Zjednodušené, účinné ve svém určení. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Lassie je pojem ve filmovém světě těžko opomenutelný. Kromě toho, že se zde představí mladíčka Elizabeth Taylorová, jde především o ukázku mistrného psího výcviku. Film je zábavný a jakkoli to zní jako klišé, má své poselství o věrné lásce psa k pánovi. Osobně mám nejraději pasáž o Lassiině putování s potulným obchodníkem a Tootsie. ()

Reklama

Homer.p 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu zdejší nízké hodnocení. No jo, on hezký film s hezkým koncem se moc nenosí že. Ale kdyby to ten pes nepřežil nebo něco podobného, to by tady lítaly superlativy, jaké je to geniální dílo. Je pravda, že jsem tento film viděl naposledy jako dítě, ale ta scéna, kdy Lassie přijde po té dlouhé cestě domů a pak jde ke škole, mi natrvalo utkvěla v paměti jako jedna z nejdojemnějších scén, jaké jsem kdy viděl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl dítě, tak by mě Lassie v tomhle provedení asi ještě dojala, je zde i trocha napětí, jsou zde zajímaví herci, navíc je to v barvě, ale v současné době mi to přijde jen jako klasický film se zvířetem, které je sice hodně chytré a pěkné, ale nic víc v tom není. Snad že tenkrát Lassie byla mezi prvními zvířaty, která získala takovou slávu. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Pro drtivou vetsinu ceskoslovenskych divaku ocividne kyc, pro me jedno z nejklasictejsich filmovych zpracovani o zvireti. Lze debatovat o kvalite zbyvajicich 10 filmu, ktere postupem casu nasledovaly, ale originalni filmovy zpracovani je proste klenotem kinematografie a nazory dnesniho divaka na tom tezko neco zmeni... ()

Galerie (55)

Zajímavosti (9)

  • Lassie bola prvým zvieracím hrdinom, ktorý dostal hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a ktorého uviedli do Zvieracej siene slávy. (Zdroj: Eurotelevízia) (krasomama)
  • Během několika mála let po premiéře tohoto filmu vzrostl počet kolií ve Spojených státech z 3000 tisíc na zhruba 18 400. (Karlos80)

Reklama

Reklama