Reklama

Reklama

Hýčkaný vetřelec - skrytý život kukačky

(TV film)
  • USA Pampered Alien - The Hidden Live of Cuckoo
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2009, 26 min

Obsahy(1)

Nepřehlédnutelným jarním ptačím hlasem je "ku ku ku" - výrazný hlas kukačky obecné. Abychom byli přesní: pana kukačky, kukaččího samce. Kuká totiž jen on a označuje si takto svůj budoucí hnízdní revír a místo klání pro získání samice. Samičí hlasový projev je k slyšení velmi málo. Hlas jejího milostného rozpoložení je zcela jiný, tišší, znějící jako: "kli kli kli".
Pták, jehož hlasový projev zná každé malé dítě - kukačka nebo žežulka, žežulička. Pták, který zabydluje spoustu pohádek, říkadel a místního folklóru, je pro nás ve skutečnosti stále velkou neznámou.. Snad je to i tím, že důkladné a soustavné sledování konkrétních ptačích jedinců v určité lokalitě lze provádět jen s krajními obtížemi. Akční rádius a mobilní schopnost ptáků daleko přesahují možnosti nás lidí.
Teprve v poslední době je kukačce věnována větší a soustředěnější pozornost. Skupina norských vědců z univerzity v Trodheimu se věnuje výzkumu kukačky již několik let. Za oblast vhodnou pro výzkum jim byla doporučena lokalita v jihovýchodní části Moravy, kde se zkoumáním kukačky začali zabývat i čeští ornitologové a mohli tak spojit síly i prostředky. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama