Reklama

Reklama

Milion let před Kristem

(festivalový název)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
Trailer
Velká Británie, 1966, 100 min

Režie:

Don Chaffey

Scénář:

Michael Carreras, Mickell Novack (původní scénář) (více)

Kamera:

Wilkie Cooper
(další profese)

Obsahy(1)

Pračlověk Tumak je vypuzen ze svého divošského jeskynního kmene. Po strastiplné cestě krátce nalezne domov u jiného kmene, civilizovanějšího a žijícího u pobřeží. Avšak i ti ho nakonec vykážou. Nicméně Tumak tentokrát neodejde sám, ale se ženou jménem Loana. Tak jim nezbývá než bok po boku putovat nehostinnou krajinou a čelit mnoha jejím nebezpečím jako jsou pravěká monstra, nebo mohutné sopečné erupce. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V Hammeri išli na to "po svojom" a nakrútili kvázi historický film, ktorý je samozrejme alternatívnou históriu k tomu, čo vieme o vývoji našej planéty a života na nej. Ľudia (podľa vizáže už homo sapiens sapiens) sa pred miliónom (!) rokov stretávajú v súbojoch s dávno vyhynutými zvieratami a herečky a niektorí herci sem prišli priamo z prehliadkového móla. Našich "predkov" neustále napádajú omnoho väčšie príšery a nedá sa nezamyslieť nad tým, ako sa mohli dožiť na svoju dobu tak vysokého veku. Ale bez týchto guilty okrás by to skrátka nebolo ani zďaleka ono a bola by to iba nuda. Poteší aj prekvapivá záverečná pasáž, to keby ste náhodou mali počas sledovania filmu dojem, že tvorcovia na niečo zabudli, tak to ani náhodou. 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Náš příběh se odehrává v době, kdy se lidé dělili na kmeny Brunetů (nazývaných též Nemytí) a Blonďáků (Šamponovaní), ve světě, v němž vládl, jak tajně doufám, úmyslně směšný příběh podpořený genialitou Raye Harryhausena. Muži v tom světě vypadali jako jako vágusové z vlakového nádraží, hovořili dokonce stejnou "řečí", ženy se ve volných chvílích mezi focením katalogu plavek a opalováním vydávaly na rybolov a utíkaly před obřími dravými želvami. V tom světě zněla podivná hudba, nicméně atmosféru (pseudo)pravěku se mu i díky kameře a dobře zvoleným lokacím podařilo navodit slušně. Některé momenty (zápas lovců s ještěrem, výbuch sopky) vešly právem do trikových dějin, jiné stejně zaslouženě upadly do zapomnění.__P.S. O Raquel Welch se porvali pralidé i ptakoještěři! ()

Reklama

liuk 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu nezáleží snad ani tak na tom, jestli je divák schopen přistoupit na totální fikci a historické výmysly včetně obrovských mloků vandrujících po horách jako kdyby měly kamzičí nohy. Spíš záleží, jestli je schopen užívat si 100 minut záběrů na krásnou Raquel Welch, zpestřenou občas nějakým tím nezapomenutelným soubojem s obrovským dinosaurem, přerostlým hmyzem nebo ptákem. A jak sexy, resp. zajímavé tyto elementy jsou, na celovečerák to mě bohužel nestačilo. Je sice pěkné, že pravěcí lidé žijící ve stejné době jako dinosauři nemluví anglicky, jenže to jejich štěkání také není žádné terno. Holt pochodování Raquel a jejího milence po rozpražené zemi, jejich pendlování mezi dvěma znepřátelenými kmeny a občas nějaký pěkný trik nebylo nijak extra záživné, ale s podobným naivním, hloupým příběhem tento epos o pravěké Barbarelle asi o moc jinak a lépe natočit nešel, kouzlo ale určitě má a povedený závěr také. Teď nastává otázka, co je lepší. Jestli zcela jasně ujeté a vymyšlené One Million Years B.C. a nebo připravovaný opus Rolanda Emmericha 10.000 BC, který se asi bude snažit tvářit realisticky, ale ve výsledku při dolování totální zábavnosti z něj může vylézt ještě větší blbost. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdyby se z tohoto filmu vystříhaly všechny animované sekvence, nebo tedy i trikové sekvence, dopadlo by to mnohem lépe- Ono je sice hezké předvést neandrtálky v sexy spodním prádle, ale je to trochu jednoduché. To už ty postavy mohly rovnou mluvit anglicky. V tomhle směru snímek experimentální, na druhou stranu by to byl bez Harryhausena strašný brak. Příběh je opravdu strašný, což mě kvůli Rayovi mrzí. Jeho geniální dílo by si prostě zasloužilo lepší výsledek. On svou práci zvládá dokonale, ale ostatní bohužel ne. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro milovníka sebenaivnějších filmových vizí vlastně poklad. Máme tu vedle sebe vyprahlou krajinu s prvními lidmi, kteří sice sotva komunikují, ale jsou mezi nimi ženy zralé na titulku Playboye, dále chlupatá stvoření, z nichž by se lidé nejspíš měli teprve vyvinout, a navrch samozřejmě dinosaury očividně nezabité asteroidem či ohromné tarantule a ještěrky jako ze sci-fi. Ale právě díky téhle upřímné naivitě a v neposlední řadě zásluhou tradičně parádních Harryhausenových triků se jedná o docela kouzelné filmové dobrodružství, které bych někdy možná i chtěl vidět na velkém plátně. A fakt to nepíšu jako pouhou kamufláž touhy vidět v co největším rozlišení veškeré dokonalé křivky Raquel Welch, do které se během sta minut stihne průměrný chlap zamilovat 159×. 60% ()

Galerie (93)

Zajímavosti (11)

  • Loana (Raquel Welch) nazve obrovskou želvu „Archelon“, což je skutečný vědecký název pro vyhynulý druh želvy. (Marek06)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama