Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

verbal 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že dobrý scénárista a ostřílený dramaturg dokáží udělat vcelku poutavý, dvouhodinový film i o tání sněhu. Škoda jen, že norská polepšovna na odlehlém østrøvě ve dvacátých letech byla vcelku milé, útulné a humánní místo. Když si vzpomenu na svůj první pionýrský tábor v sedmi letech, bylo to daleko horší! Přemrštěně sympatičtí, mladiství zloději a vrazi se jen tak něžně chlapecky kočkují, plni inteligence a smyslu pro čest a spravedlnost, a to avízované hrubé násilí ze strany dozorců spočívá v tom, že je sem tam nechají stát v noci na židli, zamknou do klece nebo pošlou kácet stromy! No nelidská hrůza!!! Když pak jeden z romantických strážných vyprcá nějakého mentála, kterého stejně nikdo neměl rád, nemohou ti hrdinní kriminálnící jinak, než takovému strašlivému bezpráví čelit, a tak profackují pár vychovatelů a začnou "oprávněně" zdrhat, plni "spravedlivé" touhy po svobodě!!! WTF? Každopádně se na to dá ty dvě hodiny vcelku bez převalování dívat, avšak zvracet tu pak něco o silném příběhu může snad jen telenovelizovaná, závodní hospodyňka, která to nedopatřením přepla z Ulice! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Útěk z vězeňského ostrova po norsky s typickou strohou severskou atmosférou a výbornými herci. Casting dopadl v tomto případě na podtrženou jedničku a podle očekávání dominoval Stellan Skarsgard u něhož si troufám říct, že se jednalo o jeden z jeho nejlepších výkonů, ne-li nejlepší. God kveld Norge! 90% ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejlepší film jaký jsem v roce 2012 viděl a hlavně film, kde nemám vytknout vůbec, ale vůbec nic. Stellan Skarsgard si svým fantastickým hereckým výkonem hlasitě řekl o práci v Holywoodu. Dechberoucí herecký výkon. Ani ostatní herci však nezůstali pozadu. Hlavně chovanci zahráli přesvědčivě. Když navíc připočtu parádní scénař, který šlape jak švýcarské hodinky, dobrý soundtrack, kameru a vlastně všechno je dokonalé a vážne nemám co kritizovat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Severská historie je mnohdy velice zajímavé téma...no, prakticky pořád...a tak se norští tvůrci spolu s celou řadou evropských sponzorů rozhodli pro natočení velice zajímavého příběhu, který se stal na začátku první světové války v jednom pasťáku na ostrově Bastøy v Norsku. Příběh každopádně naprosto plynně šlape a Stellan Skarsgård svým fantastickým hereckým výkonem drží celý pasťák tak nějak pohromadě.A musím se přiznat, že jsem se i díky němu nedokázal celý film nudit. Vedoucího té instituce zahrál prostě naprosto geniálně a respekt z něj byl cítit přes ty kluky až ke mně do pokoje. Do toho nádherná severská krajina, výborná muzika a je zaděláno na rovných pět hvězd, které si tento film rozhodně zaslouží. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mladý, problematický chlapec menom Erling prichádza do nápravného zariadenia určeného pre problematické deti. Na opustenom ostrove Bastoj sa dostáva neprispôsobivej mládeži tvrdej prevýchovy. Po spočiatku veľmi ťažkých začiatkoch si Erling predsa len nachádza pár priateľov. To sa nedá povedať o priazni riaditeľa Bestyrera, ktorý ho neustále obviňuje z nerešpektovania zamestnancov či vyučujúcich. Erlingovi je jasné, že pokiaľ chce slobodu, musí z ostrova ujsť. Okolnosti naberajú rýchly spád po tragickej smrti jedného z chovancov. Podarí sa mu ostrov opustiť? Alebo ho čaká omnoho tvrdší boj? Kam sa hrabú dnešné asociálne zariadenia pre mladistvých. Miestami mi bolo ozaj ťažko. V takých podmienkach by sa dostalo prevýchovy aj samotnému Černákovi s Melom. Vďaka výberu prostredia a hereckým výkonom všetkých zúčastnených mi prišiel snímok veľmi realistický. Príbeh tvrdý, krutý, vyvolávajúci pocity sklamania, ale bohužiaľ, nie vždy sa nám v živote dostáva zadosťučinenie. Veľmi dobrý film. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry. (SniperG1)
  • Na ostrove Bastøy sa od roku 1898 nepretržite menilo viacero typov škôl pre "neprispôsobivých" mladistvých a neskôr tam vznikla aj väznica s minimálnou ochranou. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama