Reklama

Reklama

Reagan

všechny plakáty
USA / Velká Británie, 2011, 105 min

Obsahy(1)

Ojedinělé archivní nahrávky a rozhovory s těmi, kteří ho znali, odhalují impozantní život Ronalda Reagana, který, jako prezident USA, usiloval o mír s Gorbačovovou Sovětskou unií. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

Jimy 

všechny recenze uživatele

Obraz Ronalda Reagana, člověka s inspirativním životním příběhem, kterého jsem si nesmírně vážil a stejně tak si vážím jeho odkazu. V tomto dokumentárním filmu ovšem forma vyhrává nad obsahem. I když je zde evidentní snaha o objektivitu, nezazněly v tomto dokumentu všechny argumenty, které zaznít měly. Zejména co se týče ekonomické problematiky a aféry Írán-Contras, tedy v době, kdy Ronald Reagan zastával prezidentský úřad. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Slušná a sympaticky objektivní představovačka prezidenta USA číslo 40. Přišla vhod, neboť Ronald "cowboy actor" Reagan je nepochybně velmi významnou osobností, jenže historicky vzato stále ještě příliš aktuální, nicméně současně v reálu už moc vzdálenou na to, abych o ní měl nějakou lepší představu (hold se trefil akorát do toho středoprázdna - 80. let). Takže jo, dokument zdá se stručně pokrývá vše podstatné a splnil, co jsem si od něj sliboval. ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

jareckému nelze upřít snahu o nestranné vykreslení portrétu nejvýraznějšího, ale i nejkontroverznějšího amerického prezidenta druhé poloviny 20. století. záhadou pro mě ale zůstává, proč potom nenechává zaznít všechny důležité argumenty, aby pomohl divákovi k vytvoření názoru. nejmarkantnější je to v části věnované aféře írán-contras (neboli írángate, jak ji označovali propagandisté československé televize). pro reagana z tohoto segmentu podle jareckého vyplývá jednoznačné resumé: prezident se provinil tím, že přistoupil na výměnu američanů zajatých režimem ajatolláha chomejního v libanonu za dodávky zbraní. tento závěr potvrzuje i reaganův syn ron zmínkou o tom, že lidsky tuto záležitost chápe a plně za svým otcem stojí, od prezidenta je ale takové kšeftování nepřípustné. klíčový fakt ovšem v dokumentu nezazní - zbraně nebyly určeny stoupencům ajatolláha, ale naopak jeho odpůrcům, kteří propuštění rukojmí pouze pomáhali zprostředkovat. o tom, zda to je nebo není polehčující okolnost, můžeme sáhodlouze diskutovat, od režiséra bych ale očekával snesení alespoň stejně vyvážených argumentů, jako v případě hodnocení ekonomických opatření známých jako "reaganomika". ()

NJD 

všechny recenze uživatele

Objektivní pohled na Reaganův život mimojiné pěkně zachycuje vývoj politického smýšlení průměrného občana: od jednoznačně levicového studenta, přes nekompromisně pravicového muže v produktivním věku, až k již o něco méně striktně pravicově smýšlejícímu staříkovi dělajícímu levicové ústupky. Práva na dokument aktuálně koupila ČT, takže se na něj, pokud se zajímáte o politiku, podívejte. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Tak tento jednoduchý dokument mi udělal moc příjemnou radost, protože Ronald Reagan je pro mě tím vůbec nejlepším mužem, který kdy zastával úřad prezidenta Spojených států a jeho názory jsou v drtivé většině v průniku s těmi mými. Také forma, kterou byl životní příběh 40. prezidenta vyprávěn, mi docela sedla. Rozhovory s lidmi z jeho blízkého okolí i s těmi, na které měly jeho rozhodnutí ve funkci přímý dopad, to vše na pozadí Studené války a dalších kauz. Oceňuji také správně pojatou nezaujatost a vybírání si názorů z obou táborů. ()

Reklama

Reklama