Reklama

Reklama

Umshini Wam

(festivalový název)
  • USA Umshini Wam
všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie / Drama / Road movie / Hudební
USA / Velká Británie, 2011, 16 min

Obsahy(1)

Dvojice bezdomovců projíždí předměstí na invalidních vozících, rapuje, užívá si drobných radostí a páchá zločiny. Přitom touží po tom, že se stanou největšími „Gang$tas“ v dějinách. Harmony Korine do hlavních rolí obsadil rapovou senzaci poslední doby, jihoafrickou skupinu Die Antwoord (Ninja, Yo-Landi). Název filmu pak odkazuje na jihoafrický protestsong z doby apartheidu "Umshini wami" (Bring me my machine gun). (J.Connor)

(více)

Recenze (28)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Fokof @ GP. Gangstas on wheelchairs, ubercool soundtrack, white niggers, South African dialect, ufo, weed, machine guns and finally, the God. No, jestli jsem něco nevynechal, mělo by to být vše. A ačkoliv jsem to netušil, kombinace tohoto všeho je zvláštně úchylným způsobem dokonalá. Jinými slovy, nezbývá mi, než se těšit na Spring Breakers, a to hrozně moc! :) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vozíčkářská dvojice Ninja a Yo-Landi Vi$$er na cestě na next level... Spolupráce režisérského podivína s jihoafrickým (též podivínským) fenoménem Die Antwoord. Upřímně, dosavadní vlastní videa a klipy kapely se mi líbily víc, ale tohle má zvláštním způsobem také co říct. Jen nemusím takovou tu Korineovu ódu na všednost, jeho styl sám o sobě mi nepřijde ničím zajímavý. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Prostě ujetý film, který má sice nějaký děj, ale to neznamená, že mě musí zaujmout. Tahle hodně podivná dvojice, která možná ani moc nehraje, protože jsou prostě divní. Jsou to jihoafričtí muzikanti, ale na to byste je stejně netipoval. Ne, prostě se mi protivilo na snímek koukat, nedá se nic dělat. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Po Trash Humpers nastal čas na Reason Humpers. Dokonalá symbióza dvou různých estetik, které schodně vycházejí z campové přemrštěnosti životního stylu sociální spodiny, ale zatímco Korine si lebedí v přehrabování odpadu, aby odhalil bizarnost, kterou nechá znepokojivě ležet na povrchu, jihoafrické duo Die Antword s přízemní bizarností excesivně obcuje a požitkářsky se do ní odívá. Ze střetu těchto veličin vzešel pohled do groteskního jihoafrického předměstí, který funguje jako meta-horor, kde konfrontaci s něčím vzpouzejícím se racionalitě nezažívají postavy nýbrž diváci. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Stejně jako k dvojici Die Antwoord neodmyslitelně patří věčné fuckování a ninjování, tak k Harmony Korinemu bezcitnost a provokace. Jakoby se ale spojení těchhle podivínů nějak negovalo, protože šťávu to mělo maximálně tak na dobití těch vytuněných kriplkár. Báječná óda pro úchyly se tedy nekoná, Gummo stále vévodí. ()

Zajímavosti (2)

  • "Umshini Wami" je název kontroverzní bojové písně v jazyce Zulu, kterou používali členové tzv. Kopí národa (aktivní vojenské křídlo Afrického národního kongresu) v bojích proti apartheidu (dřívější politika rasové segregace v Jihoafrické republice). (Dizzy_eM)
  • Výraz Umshini Wami znamená: "Bring me my machine gun", tedy v češtině: "Přines mi můj samopal". (Dizzy_eM)

Reklama

Reklama