Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

movie 

všechny recenze uživatele

Teena Brandon (Brandon Teena) prožívá krizi sexuální identity uprostřed americké white trash komunity. Poněkud přehodnocený indie s Ocarem, za co? Uznávám faktickou hodnotu skutečných událostí, kterými je BOYS DONT CRY inspirován, nicméně první půlku jsem pronudil - druhá už je o něco rozjetější, ale mě nenadchla. Nenadchl mě ani výkon Hilary Swank. Chladné. Kruté. Měl jsem se ten večer radši koukat na Dálnici do pekla ... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Syrová filmařina se zcela suverénní Hilary Swank – pro role obětavou herečkou, která jinak (bohužel) nedostává tak silné role, ale když už (Million Dollar Baby), tak je to zpravidla vynikající zážitek. V jednom dni jsem si nicméně obě dramata po letech s chutí pustil a nelitoval. Případ, kdy se mladíček, toho času fyzicky žena, stal hlavním aktérem tragické události, zaujal debutantku Kimberly Peirce, která po letech pečlivého sbírání detailů natočila milostné drama o poruše pohlavní identity. Hlavní postava sice není žádné neviňátko, křečovitě se snaží přiblížit mužským, nicméně ve skutečnosti touží po pozornosti, pochopení, objetí. Tahle nebezpečná hra se ovšem brzy začne hroutit. Tvůrci se nesnaží šokovat za každou cenu, prostě se dotýkají opovrhované menšiny otevřeně a po svém a dělají to zejména díky hercům velmi solidně. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem tento film o krizi vlastní identity viděla v původním znění s titulky a s výjimkou občasného pocitu zdlouhavosti mě velmi zaujal, hodně nevšední snímek se sympatickými hereckými výkony. Včera večer jsem si tedy chtěla dát repete na tv Prima Cool, jenže... Jejkokote šmankokote, ten dabing, ten dabing! Pročpak Hillary Swank byla obdařena hlasem afektované kozičky? S takovým kníkáním by jí kluka nikdo s nepoškozeným sluchem nesežral! Vadilo mi to, druhé podívání jsem teda vzdala a někdy si holt... ehm... PŮJČÍM verzi v původním znění. 79% ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Velmi surové, brutální, kruté, nemilosrdné, ale také nesmírně citlivé, romantické a svým způsobem "nehollywoodsky" pravdivé. Hilary Swank zde předvádí DOKONALÉ herectví, kdy se musela připravit jak po fyzické, tak hlavně po mentální stránce, a jde jí to sakra dobře. Oscar naprosto zasloužený. Příběh je na motivy skutečných událostí a to trochu svazovalo jinak vcelku povedený scénář a své udělal i řízný soundtrack. Hlavní síla snímku tkví ale v poslední půlhodině, která působí jako velká emotivní deka na diváka a šokuje ho jedním naturalistickým záběrem za druhým. Kluci nepláčou...ale vím minimálně o jednom, který to při titulcích nevydržel. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V závěru silný snímek, která jinak po dvě hodiny je naplněn spíše několika zajímavými momenty a vatou mezi nimi. Problematiku "ženy, která si hraje na muže" byla využita poměrně silně, ale téma samotné možná není natolik silné, aby drama bylo opravdu působivé v každém momentu. Krom několika silných scén a konce snímku prostě není nic, co by si divák zapamatoval navždy a to je to jediné, na čem záleží u podobně laděných snímků. Přes mou ně zrovna oblíbenost Hilary Swank, musím uznat, že předvedla co mohla a její "chlapec/žena" je spojením jejího zvláštního kouzla a neuvěřitelné snahy. Správně udělený oscar hned z počátku její kariéry může způsobit problémy v její budoucnosti, ale naštěstí se dokázala Hilary Swank dostat z oscarové a umělecké škatulky a dokonce se už proměnila několikrát v krásnou ženu. Příště trochu více syrovosti a působivosti a půjde o výjimečné dílo. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Britská skupina Pet Shop Boys nazpívala v roce 2006 o Brandonovi píseň "Girls Don't Cry". (MFJD)
  • Režisérka Kimberly Peirce se o osudu Teeny Brandon dozvěděla z časopisu Village Voice v roce 1994, když studovala na Columbia University. (casyy)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama