Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

lamps 

všechny recenze uživatele

Hilary Swank je opravdu neskutečná a já jsem po celou dobu nemohl uvěřit, že herečka s tak silným osobním kouzlem dokázala tak věrohodně ztvárnit kluka. Ale jak excelují ona a Chloe Sevigny před kamerou, tak Kimberley Peirce za ní poněkud tápe. Příběh má sice silnou myšlenku a jeho nepříjemná atmosféra se bez problémů zadere hluboko pod kůži, ale ty dvě hodiny se přesto strašlivě táhnou a většina postav je vykreslena takovým způsobem, že si k nim divák jen těžko vytváří nějaký kladný vztah. Já jsem měl po skončení takový rozpačitý pocit, že to celé bylo opravdu jen o Hilary Swank s jejím krátkým sestřihem, kteří si společně rázně kráčely pro zaslouženého Oscara, a že zbytek snímku se mi už teď ztrácí v nejasném mlžném oparu. Pro mě tak 3* a 1/2.. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Famózní herecký výkon Hilary Swank. Nemám slova na to, co ona tu předvádí. Bezesporu její životní role. Nemohla jsem uvěřit, že pod chlapcem Brandon se ve skutečnosti ukrývá dívka Teena. Hodně drsné drama, které ale začne nabírat na obrátkách až v druhé polovině. Celé to vyústění je hodně kruté a rozhodně nic pěkného, zvláště pak, když si člověk uvědomí, že jde o film natočený podle skutečných událostí. Po skončení filmu se navíc musí člověk nad některými věcmi pořádně zamyslet. Silné 4* ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Hillary Swank ve své životní roli, co jiného na to více říct... Nemohu a nedokážu tak jako drtivá většina populace pochopit pocity, co prožívá lidská bytost zakletá v cizím v těle navíc jiného pohlaví. Neobyčejné drama a neobyčejný příběh... I když Hillary dokázala přesvědčit po tomto snímku svým hereckým uměním několikrát včetně Million Dollar Baby, Boys Don´t cry je doposud nepřekonán. Tak to cítím a vnímám. Nic víc a nic míň... Sakra to je pocta jak hrom ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Tak má ho nebo nemá? :-D Ne, konec srandiček - to se sem moc nehodí.... Teď k filmu...na můj vkus byl tenhle film hnaný až příliš do extrému. Přišlo mi, že Kimberly (režisérka) chtěla za každou cenu diváka zhnusit, aby zaujal k tomuto filmu příliš vyhraněný postoj a to mi malinko vadilo. Stejně tak dělá z chlapů jen násilná hovada. Nevím, jestli to mám brát jako nějaký feministický záměr. Těžko říct, z tohoto hlediska mám poměrně smíšené pocity..... Jinak ale o skvělých hereckých výkonech není potřeba polemizovat a o zajímavosti filmu stejně tak. I díky drtivému konci ty 4 hvězdičky dám, ale že by mě film nějak extra nadchnul, to né. 70%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dech beroucí Hillary Swank proti předsudkům v nejkrystaličtější formě. Z tohoto naléhavě podaného dramatu je až bolestivě hlasitě slyšet touha po lásce a porozumění, o to palčivěji, v jak uzavřeném kruhu postav a hypnoticky zapadlém prostředí se odehrává. Pro mě je ale tohle prostředí narušeno příliš doslovnou a kvůli drastičnosti téměř nesledovatelnou gradací nepřátelskosti. I tak ale několikanásobný herecký koncert, výtečná režie neznámé režisérky a diskriminační téma, které napevno nahlodá. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Dne 19. prosince 1993 byl Brandon Teena (Hilary Swank) zatčen za padělání šeků. Lana Tisdel (Chloë Sevigny) zjistila, že je transsexuál poté, co bylo jeho rodné jméno otištěno v místních novinách. Tisdel za něj zaplatila kauci, aby ho dostala z vězení, a on jí řekl, že podstupuje operaci změny pohlaví. Tisdel nicméně zpochybnila tvrzení, že poté, co se o něm dozvěděla pravdu, pokračovali v romantickém vztahu. Místo toho Brandonovi řekla, že mohou být stále přáteli. (MFJD)
  • Když skutečný šerif Charles B. Laux vyslýchal Brandona (Hilary Swank) ohledně jeho znásilnění, tak se vyptával především na jeho transgenderový status. Brandonovi se zdály šerifovy otázky hrubé a zbytečné, a tak odmítal vypovídat. Pro představu to byly otázky typu: "Takže vy jste vlastně žena, ale ještě nemáte žádnou sexuální zkušenost s mužem? Takže vy jste nikdy před tím nic v pochvě neměla?" Nissen (Brendan Sexton III) a Lotter (Peter Sarsgaard) se o podání trestního oznámení dozvěděli a vydali se Brandona hledat, ale naštěstí ho nenašli. Šerif po třech dnech zastavil trestní řízení. Prý pro nedostatek důkazů. (MFJD)
  • Skutečná Lana Tisdel (Chloë Sevigny) žalovala producenty za to, že ji film vyobrazuje jako "línou bílou chátru" a že ji její rodina a přátelé začali vnímat jako "lesbičku, která neudělala nic, aby zabránila vraždě". Také prohlásila, že v okamžiku, kdy zjistila, že Brandon je transgender, vztah s ním ukončila, a že ji Brandon nikdy nepožádal o ruku. (casyy)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama