Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Člověku je při pohledu na všechnu tu práci, co za tím stojí - výpravu, kostýmy, celou mytologii, ale taky výstavbu každé scény, zklamaný, že dnes už se nikdo neodváží a nechce natočit podobný film. 'Temný krystal' je ukázkou toho, jak dřina a talent posouvá film na další level. Je to o něčem víc, než jen natočit film správně. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozhodne povedeny fantasy, na kterym je nejvic sympaticky, ze je ladeny do docela temny atmosfery a tech 90 minut svizne ubehne. Ale popravde receno, jednotlivy slozky uz tak skvely nejsou. Mame tu docela jednoduchej, mnohokrat videnej a predvidatelnej pribeh. No a pak ta animace, loutky jsou sice udelany s velkou fantazii, na druhou stranu, vsechny vypadaj pekne prasacky, coz by sice byl normalne klad, ale co je moc, to je moc a navic uz je precejen film docela starej, takze obcas pusobi pozadi jak z nejakyho levnyho animaku, postavy sebou obcas divne skubou a sem tam jsou videt spagaty. Nicmene zajimavej prispevek do fantasy zanru a ty 4* to da. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Krásný, magický film. Příběh je taková klasická oldschoolová a dobrodružná fantasy s nádechem sci-fi jako ze starých komiksů-což mi přesně sedí. Vše je detailní, vše se hýbe, každá květina, ještěrka nebo brouk v záběru má svůj design, lesy žijí vlastním životem, v podzemních katakombách běhají chlupaté štěnice, nic není odfláknuté, z každé scény, z každého obrazu je vytěženo maximum, je to vtipné, velkolepé, kouzelné. Ani o 30let mladší Avatar nedokázal překonat imaginaci tohodle světa(pomoci jiných technologií se asi dostal na stejný level, ale překonat ho nedokázal). Na druhou stranu je jasné, že to není film pro každého-stačí jinak vyhraněná osobní estetika, nebo jiný vkus na příběhy a žánr a lehce se z toho může stát nezáživná, přebarvená patlanina....Za mě je to ale-naprosto s přehledem-plná palba. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

skvele fantasy nemusi mat len parametre hraneho pana prstenov, ked sa chce moze to fungovat aj vo svete babkovych postaviciek. temny krystal je jedna dobre odvedena praca po kazdej stranke. tak napriklad postavicky su prekrasne, zive, pohyblive. cely vizual je velmi pekny. pribeh je skladacka scen, ktore sa vam mozu zdat povedome z hranych filmov, ale tu sa da odpustit naozaj vsetko. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ne prostě ne, nechápu co na tom filmu je tak skvělého. Možná jsem to měl vidět v dětství a už jsem na tohle starý, ale celkem zajímavý příběh sráží u mě prostě to, že je to loutkový. Nedokázal jsem tomu ani na chvíli věřit a celou dobu jsem si říkal, že koukám na maňáskové divadlo pro děti, čemuž napomáhá i neustálé pitvoření a šaškování všech, včetně hlavních záporáků. Navíc až na hlavní hrdiny jsou podle mě loutky hnusné... nevím, tohle nebylo určeno pro mě. EDIT 2024: Nemůžu si pomoc. Fantasy hudba burácí, fantasy výprava je krásná, je tu magie a celkem slušný příběh, ale díky těm ohyzdným a neustále se pitvořícím loutkám se to z fantasy mění na českou televizní pohádku. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama