Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Skoro 40 let od vzniku filmu dá docela námahu jej hodnotit – chvíli jsem si na něj zvykala a teprve pak mě odměnil věškerou krásou i ohavností, kterou v sobě má. Nejsem ale dost trpělivá, takže jej hodnotím jako příliš dlouhý. Ano dřív snad čas plynul jinak, ale tady vidím i problém v tom, že pomalé tempo je doplněno tak málem slov, že se musí stále a pořád opakovat, dokolečka a furt. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Dark Crystal je rozhodě audiovizuální baštou pro každého milovníka fantaskních krajin a tvorů, nicméně to nutně neznamená, že by příběh nemohl být vydařejnější. Při srovnání s Labyrinthem - bez ohledu na to, že jsem jej viděl mnohem dříve - vychází DC jednoznačně jako slabší, už jen kvůli absenci silnější ústřední dvojice; loutky neloutky, kam se hrabou prosťoučcí Jen a Kira na Bowieho a Connelly. Ale jinak moc fajn, oproti všem těm dnešním digitálním zrůdám a přeumělým scenériím přinejmenším krásná a osobitá řemeslná práce. 7/10 ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Po výtvarné stránce není co vytknout. Všechna stvoření pohybující se ve Světě krystalu i Svět samotný je perfektně vymyšlen a udělán. Horší je to s příběhem, který je poměrně předvídatelný a tisíckrát viděný v několika variacích v různých pohádkách (no jedno překvapení na závěr přece jenom zůstalo, ale z náznaků během děje se dalo poměrně snadno vydedukovat). Takže obsah za 40% a design za 120% a z toho vychází 80%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutkový fantasy film s napínavým příběhem, zajímavými postavami, spoustou originálních stvoření, nápaditou výtvarnou stránkou a výbornou hudbou. Autorům se povedlo svůj svět zaplnit a přitom nepřeplácat a také místo vlezlé pohádkovosti vsadit na celkem dospělý děj. Výsledkem je jeden z nejpozoruhodnějších loutkových filmů vůbec. Uctivá poklona! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výtečná fantasy. Se zajímavými postavami, zajímavými rasami a překvapivě temným fantasy světem (který je taky zajímavý). Výtvarná podoba je úchvatná, příběh podmanivý a je úplně jedno, že to připomíná Pána prstenů (tu více, tu méně). Temný krystal je nejen výtečný film, ale také jedno z nejdůležitějších a nejlepších fantasy vůbec a teď ho budu doporučovat úplně každému, protože tohle vidět je povinnost. A velmi fajn je taky stopáž, za hodinu a půl se tam toho stane opravdu hodně, a tak to ani chvíli nenudí. A jak ukázal Netflix, ten svět má mnohem větší potenciál. 95%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • Producent Gary Kurtz po tomto filmu ohlásil osobní bankrot. V bance mu zbylo pouze 363 amerických dolarů. (Locksley)
  • I když je jich dohromady devět, Skeksisové byli původně založeni na sedmi smrtelných hříších. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama