Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vizuálním pojetím (od propracovanosti prostředí po skvělý design postav) naprosto skvostné. A kdybych snímek viděl jako dítě, dodnes bych nejspíš měl z hororového vzhledu loutek noční můry. Škoda, že jsem film jako malej neviděl. Takhle mě z dokonalé vizuální stránky neustále vytrhávaly jednotvárné postavy a nedomrlý děj, jenž naplňuje snad všechna klišé hrdinských fantasy filmů a na němž je strašně moc znát, že Temný krystal vyšel pár let po prvních Hvězdných válkách, což ještě utvrzuje fakt, že producentem snímku je Gary Kurtz (první dva díly Star Wars) a několik postav mluví režisér Frank Oz, takže jsem úplně všude prostě slyšel mistra Yodu. Temný krystal si jen velmi málo jde svou vlastní cestou a je to velká škoda, jinak je to opravdu povedená dobrodružná zábava se vším všudy. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, prostě jsem na to nedokázat dokoukat. Loutky mě vůbec nezaujaly, stejně jako nic jiného. Potvory jsou podle mě až moc přeplácané. Ti zlí navíc furt vydávají různé zvuky a ňufají a ňuhňají a ňušňají a překřikujou se a dělají ňúúúhúú... Loutky jsou hnusné a nejde u nich poznat, která z nich zrovna mluví. Příběhem by mě to možná tak na jednu hvězdičku zaujalo, ale prostě to zpracování odpuzuje... ()

Reklama

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Skoro 40 let od vzniku filmu dá docela námahu jej hodnotit – chvíli jsem si na něj zvykala a teprve pak mě odměnil věškerou krásou i ohavností, kterou v sobě má. Nejsem ale dost trpělivá, takže jej hodnotím jako příliš dlouhý. Ano dřív snad čas plynul jinak, ale tady vidím i problém v tom, že pomalé tempo je doplněno tak málem slov, že se musí stále a pořád opakovat, dokolečka a furt. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výtečná fantasy. Se zajímavými postavami, zajímavými rasami a překvapivě temným fantasy světem (který je taky zajímavý). Výtvarná podoba je úchvatná, příběh podmanivý a je úplně jedno, že to připomíná Pána prstenů (tu více, tu méně). Temný krystal je nejen výtečný film, ale také jedno z nejdůležitějších a nejlepších fantasy vůbec a teď ho budu doporučovat úplně každému, protože tohle vidět je povinnost. A velmi fajn je taky stopáž, za hodinu a půl se tam toho stane opravdu hodně, a tak to ani chvíli nenudí. A jak ukázal Netflix, ten svět má mnohem větší potenciál. 95%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem měl vidět jako dítě. Bohužel se tak nestalo, nemám k filmu žádné nostalgické vzpomínky, zcela jasně si uvědomuju každou nedokonalost díla a že jich je hodně. Vizuální stránkou až kýčovitá fantasy-pohádka, pochopitelně srovnatelná především s Labyrintem. Jenže Labyrint měl alespoň Davida Bowieho, zatímco Temný krystal má jen loutky, které na sebe neustále vřeští. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)
  • Producent Gary Kurtz po tomto filmu ohlásil osobní bankrot. V bance mu zbylo pouze 363 amerických dolarů. (Locksley)
  • Koncepční návrhář Brian Froud navrhnul každý aspekt filmu, což mu vzalo pět let života. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama