Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naštěstí se autoři nenechali unést a neodsunuli do pozadí ani neodflákli příběh jako mnoho jiných, kteří staví výtvarnou stránku nade vše. V podání nádherných loutek je nám tady předložen regulerní fantasy příběh, žádná pohádka pro děti. Troufám si říct že jde jeden z nejpovedenějších, jaký kdy byl natočen. To, že je často za exteriéry použita skutečná příroda a ne jen studio, přidává atmosféře na věrohodnosti, loutky v loďce na řece nebo ve skalách nepůsobí ani trochu směšně, i když nevypadají jako živé. Opravdu výborný film, všem milovníkům fantasy doporučuji!!! ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, prostě jsem na to nedokázat dokoukat. Loutky mě vůbec nezaujaly, stejně jako nic jiného. Potvory jsou podle mě až moc přeplácané. Ti zlí navíc furt vydávají různé zvuky a ňufají a ňuhňají a ňušňají a překřikujou se a dělají ňúúúhúú... Loutky jsou hnusné a nejde u nich poznat, která z nich zrovna mluví. Příběhem by mě to možná tak na jednu hvězdičku zaujalo, ale prostě to zpracování odpuzuje... ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tohle vidět jako děcko, tak mám dodnes noční můry. Loutkové filmy nejsou úplně něco, co bych vyhledával, ale The Dark Crystal mě upřímně překvapil. Jasně, zub času cosi ohlodal. Příběhově je to úplně banální a řada scén působí režijně trochu toporně, až natahovaně. Dialogy také nejsou kdovíjak oduševnělé a navíc je znát, že si hlavní kladné postavy dabovali sami tvůrci - voice-acting je občas docela nevyrovnaný. Ale jinak ten vizuál (viděna 4k remastered verze). Kombinace loutek, ručně vytvořeného prostředí, malovaných pozadí a přírody funguje náramně. Až mě zarazilo, jak jsou loutky plynule rozpohybované a to i (logicky) bez jakéhokoli CGI. Poctivá ruční práce. Navzdory jednoduchému příběhu je to poměrně dost ponuré, místy i docela hororové, zajímavě bizarní a hlavně co do atmosféry svěže originální. Netflixu patří dík, že mě na tenhle polozapomenutý kousek svou prequelovou, dnes již bohužel zrušenou sérií, upozornil. ()

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Moc nerad dávám ve velmi krátké době podruhé za sebou nulu, ale prostě nemůžu jinak (už to dnes schytala komedie Mezi námi děvčaty). "Působivý příběh" si představuju trochu odlišně, než poblázněnou a hlavně neskutečně nudnou storku se živočichy, co vypadají na křížence krocana, želvy a papouška. Film o ničem a jako v prvním případě ani tady jsem se nedostal ani do poloviny :-( ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Krásný, magický film. Příběh je taková klasická oldschoolová a dobrodružná fantasy s nádechem sci-fi jako ze starých komiksů-což mi přesně sedí. Vše je detailní, vše se hýbe, každá květina, ještěrka nebo brouk v záběru má svůj design, lesy žijí vlastním životem, v podzemních katakombách běhají chlupaté štěnice, nic není odfláknuté, z každé scény, z každého obrazu je vytěženo maximum, je to vtipné, velkolepé, kouzelné. Ani o 30let mladší Avatar nedokázal překonat imaginaci tohodle světa(pomoci jiných technologií se asi dostal na stejný level, ale překonat ho nedokázal). Na druhou stranu je jasné, že to není film pro každého-stačí jinak vyhraněná osobní estetika, nebo jiný vkus na příběhy a žánr a lehce se z toho může stát nezáživná, přebarvená patlanina....Za mě je to ale-naprosto s přehledem-plná palba. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Speciální DVD edice filmu představila několik pracovních návrhů. Skeksisové tak mohli mluvit cizím jazykem, Aughra měl mít velmi podobný přízvuk jako Yoda z Hvězdných válek a původní jméno Mystiků bylo ur-Ru. (HellFire)
  • Při rozpočtu 15 milionů dolarů film v kinech vydělal něco málo přes 40 milionů. Bylo to přisuzováno faktu, že rodičům se pro děti zdál film příliš strašidelným, a také faktu, že ve stejnou dobu běžel v kinech E.T. - Mimozemšťan (1983) . (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama