Reklama

Reklama

Banderovci

(TV film)
  • USA The Bandera group – criminals or heroes

Obsahy(1)

Těsně po druhé světové válce prchalo přes Československo několik stovek banderovců. Jejich vlast, Ukrajinu, ovládl Stalin a oni se chtěli probít do americké zóny vlivu. Československá armáda na ně uspořádala hon. A propaganda narušitele našich hranic okamžitě využila k cílům nastupující komunistické moci. Kdo ale skutečně byli lidé, kteří se během války byli schopni spojit s Hitlerem a kteří vraždili české i polské obyvatelstvo na Ukrajině? A za co vlastně skutečně bojovali?
Televizní studio Ostrava natočilo dokument, který vyvolává řadu emocí. Přináší svědectví dosud žijících banderovců, ale i těch, kteří na Ukrajině přečkali jejich řádění. Českoslovenští vojáci vzpomínají na nerovný boj s daleko zdatnějším protivníkem, v němž umírali. V dokumentu hovoří čeští i ukrajinští historikové a objevují se unikátní dobové filmové záběry.
Dokumentární film Banderovci vstupuje na tenký led. Hledá odpověď na otázky, které jsou i na samotné Ukrajině velmi citlivým a výbušným politickým tématem. Vypráví příběhy lidí, které utrpení pod stalinistickým režimem přimělo ke krajním činům. Ptá se, zda lze omlouvat tisíce a tisíce mrtvých touhou člověka po svobodě. A také se pokouší českému divákovi konečně bez ideologických předsudků přiblížit, kdo byli stoupenci Stepana Bandery. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Přínosný dokument. O Banderovcích jsem něco věděla, ale takto ucelený pohled na vznik a vývoj zmiňovaného hnutí, skupiny jsem ještě neviděla ani neslyšela. Myšlenka aktivního odporu proti aktivnímu násilí a uzurpování mi nepřijde lichá a přestože Banderovci zůstanou asi pro většinu lidí sporným tématem historie, dovedu pochopit, že Ukrajina bude na své předky svým způsobem právem dlouho hrdá. Historie není černobílá, ne vždycky... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Prvních 7 minut je odpad, teprve pak se dá mluvit o historickém dokumentu-tak se nenechte odradit. Stalin vyvražďoval Ukrajince-uměle vyvolaným hladomorem ve 20. letech (3 MILONY MRTVÝCH) což přineslo neskrývaný kanibalismus. Ukrajinci vyvražďovali Čechy, Poláky, Židy, Rusy a později Němce-když jim nepovolil obnovu samostatnosti. No a na oplátku Poláci a Němci vyvražďovaly zase Ukrajince. Rabování, znásilňování, vypalování, mučení. Takže jestli někde bylo peklo ve 20-50 letech- tak na Ukrajině. Nikdo tam nevěděl zda ještě za 5 minut bude žít-proto v takovém nihilismu obrovský nárůst alkoholismu. Když utíkali Rusové tak navíc vše co by mohlo padnout Němcům do rukou vypálil a zničili. A když prchali v 44 roce Němci, dělali to samé. Strategie spálené země se tomu vznosně říká. A Banderovci o kterých dokument je ? Jsou produktem a spolupodílníkem toho všeho. A hlavní viníci kromě lidské nenávisti a intolerance? Stalin a Hitler. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsme o Banderovcích slýchali pouze jako o nacistických pohůncích a po převratu přišel opačný extrém, kdy se o nich hovořilo jako o hrdinných bojovnících za ukrajinskou nezávislost. Koudela a spol. zvolili ten nejpravděpodobnější pohled, čili něco mezi. Neupírá UPA a dalším militantním ukrajinským jednotkám víceméně ušlechtilý cíl, ale zároveň kritizuje prostředky, kterými se ho snažily dosáhnout, což se týká zejména vyhlazování národnostních menšin, ať už to byli Poláci, Rusové, Volynští Češi či Židé. Na druhou stranu dokument ukazuje, že v případě Rusů a Poláků šlo o něco víc, než o snahu vyčistit ukrajinský prostor od cizinců. Že měli na Rusy pifku je celkem pochopitelné, ale docela mě překvapilo, že Poláci si se Sověty leckdy nezadali, což je věc, o které se vůbec nemluví. Z těchto důvodů lze pak pochopit, že Ukrajinci vítali Němce jako osvoboditele. A když ani Němci neměli pochopení pro ukrajinskou věc, začali válčit i proti nim. Vystihl to jeden z aktérů dokumentu, když řekl, že UPA chtěla válčit s kýmkoliv, kdo by ohrožoval ukrajinský sen o nezávislosti. Následný poválečný pochod přes Československo do americké okupační zóny pak byl jen důsledkem tohoto nekompromisního postoje i životní nutností, protože zajetí Poláky či Sověty by znamenalo smrt. V dokumentu promlouvají jak veteráni UPA, tak historikové, pamětníci z Volyně, Slovenska a dalších míst, které měly s Banderovci co do činění. To, že se tu vyjadřují lidé vyloženě probanderovští i ti, kteří jim nemohou přijít na jméno, stejně jako nezávislí pozorovatelé, dělá z Banderovců jeden z nejvyváženějších dokumentů vůbec. 95% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Formou značně nevyrovnaný >dokumentární< film pa čéšski, doslova jako řídký boršč z pražského bufetu Arbat dob dávno minulých, vyvařený ze směsi bez ladu a skladu namíchaných nesporně zajímavých dobových záběrů a fotografií (které ovšem můžete bez komentáře použít k jakýmkoli filmařským potřebám týkajícím se druhé světové války!), účelových výpovědí nevím dle jakého klíče vybraných >pamětníků< , povrchního komentáře historiků, záběrů vystříhaných ze starých hraných válečných filmů, nesmyslných žánrovek ze současné Ukrajiny a jakýchsi rádobyromantizujících hraných vložek. . . . To se tak holt už dnes dělá - vezme se nějaké díky letité politické pseudokorektnosti uměle kontroverzní téma a dopatlá se ta materie bez skutečných znalostí, zájmu o věc a invence do nejméně hodinového formátu. Nejdůležitější jsou pak hrané vložky, nemáme-li co říct, aspoň si zahrajeme, že, ať to hlavně hodně stojí, kdoví, kdy se zase dostaneme k lizu... Nakonec je tedy tenhle film zase jen další příklad toho, jak ve snaze být trendy lze zpackat sebezajímavější téma... - - - P.S. Při náhledu na zdejší hodnocení se už jeden musí jen smát. Tomu říkám banda sranda... %-/ - - - - - (Poprvé se zájmem a nakonec velkým rozčarováním viděno 5.5.2011 na >propagandistickém prostoru< , hodnocení a komentář zde jako první - 5.5.2011) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Banderovci" bola vojensko-politická organizácia radikálnych ukrajinských nacionalistov. Jej vodcom bol Stepan Andrijovič Bandera. Počas druhej svetovej vojny sa pridali na stranu fašistického Nemecka. Zhruba toľko som vedel o tejto téme pred tým ako som si pozrel anglický dokumentárny film "The Bandera group". Dozvedel som sa vďaka nemu množstvo informácií o ich hitórii, motivácii a filozofii. Avšak stále neviem nájsť odpoveď na základnú otázku: Kto boli tí Banderovci, čo sa v roku 1947 prehnali Československom? Boli to ozbrojení banditi, násilníci a bezcitní vrahovia? Alebo to boli zúfalí ukrajinskí vlastenci, ktorí utekali na Západ za slobodou? *** ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama