Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (308)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmov v ktorych sledujeme rôzne intrigy na kralovskom dvore nepatri medzi moje oblubene, ale tentokrat som urobil vynimku vdaka dobrym ohlasom a hlavne kvôli Mads Mikkelsenovi. Mikkelsen nesklamal a je uchvatny ako vzdy. Vdaka nemu sa to oplatilo vidiet. Ale dost mi vadilo pomale tempo. Keby sa film skratil o takych 20-30 minut, tak by mu to rozhodne prospelo. V scenach v ktorych nebol Mikkelsen to bolo totalne nevyrazne. Vsetky tie intrigy mohli byt prepracovanejsie. Hlavnym problemom filmu je, ze je to nieco medzi romantikou a politickou dramou. A kedze sa tieto dve linie vzajomne neposilnuju ale skôr sa rušia, tak vo vysledku nema ani jedna poriadne grády. 6/10. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Žánrový snímek, který mi dokonale sedl - historické filmy z této éry, se všemi těmi úchvatnými kostýmy, parukami, hlubokými dekolty a velkými emocemi jednoduše miluju. Natočeno je to moderním stylem, který ukazuje poslední vývoj na poli žánru historické výpravné podívané. Romantická dějová linka je zde spíše upozaděna a ve velmi doslovném závěru je doslova eliminována na úkor finálového vyznění snímku, který v první řadě zachycuje ideologický vývoj dánského království v 2. pol. 18. století. Nesmírně mě bavila kamera, nasvícení scén a obsazení neokoukanými hereckými tvářemi. Přemýšlím-li o tomto filmu důkladněji, pak se jen utvrzuji o jeho kvalitách, a pro mě osobně byla tato projekce velmi příjemným diváckým zážitkem. Zřejmě to není podívaná pro každého, ale minimálně fandům žánru mohu tento film směle doporučit. Mimochodem maximální spokojenost s titulky, které byly dokonalé - skládám svůj hold překladateli. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Anglická princezná Karolína prichádza na Dánsky dvor z dôvodu sňatku so samotným kráľom. Jej nastávajúci je však úplne iný ako si vysnívala. Po uplynutí určitej doby vstupuje na do dvora ambiciózny nemecký lekár Johan, ktorý sa ihneď stáva nástrojom na ovládanie samotného kráľa Kristiána VII. Je to práve on, kto začína ovládať jednu z najväčších veľmocí sveta. Šľachte sa však jeho moc nepozdáva a jediným spôsobom ako sa ho zbaviť je ..... Vďaka hereckému obsadeniu a najmä príbehu sa jedná o slušnú drámu, ktorá vyobrazuje udalosti odobratia právomocí šľachte. Jej tvrdý, aj keď po pravdivo vyobrazených intrigách zákerný boj, za pomoci, ktorého si získala svoju silu späť. Najmä vďaka úplnému záveru, ktorý som tak či onak očakával, film vyvolal pocity ľútosti za ktoré si tento snímok ľahko nadpriemerné hodnotenie určite zaslúži. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Krásně čistá filmařina a velmi zajímavá historická skutečnost. Docela by mě zajímalo, jak se na tuhle etapu svých dějin dívají dnešní Dánové. Herecky bezchybné a prostě celkově - perfektně vysoustružený kousek, který mě ani při své poměrně bohaté stopáži nezačal nudit - a to rozhodně nejsem fanoušek historických dramat. Kdo je blázen? Král, nebo ten, kdo upřímně věří, že svět byl stvořen za šest dní? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní herecké obsazení, Mads Mikkelsen se oprávněně dostal do povědomí diváků téměř na celém světě. Slušná, byť konzervativní, je i režie, jenže slabinou snímku je scénář, který se nevyhnul přílišné melodramatičnosti a černobílým charakterům, jakož i schématičnosti a přílišnému zjednodušení historických procesů. Je to tak 3 a půl hvězdičky, ale vzhledem k námětu a mému vztahu k osvícenství se tentokrát přikláním k vyššímu hodnocení. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Pro Madse Mikkelsena to bylo již 4. natáčení v České republice. (morgos)
  • Švédská herečka Alicia Vikander se pro roli královny Karolíny Matyldy naučila mluvit dánsky, a aby byl i její přízvuk přesvědčivý, po několik měsíců před začátkem natáčení žila v Kodani. (ellegrey)
  • Děj filmu je z historického hlediska téměř přesný. Jedinou ochylkou od skutečnost je fakt, že Kristián VII. údajně trpěl schizofrenií, zatímco ve filmu trpí jakýmsi všeobecným pomatením smyslů. (Krissty)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama