Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (308)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Osvícenci to neměli snadné; popravdě před zhédnutím jsem měl představu, že spisovatelé jako Voltaire psalisvé knížky v teple domova a nebyli v nemilosti šlechty a církve. Příběh mi připomíná The Other Boleyn Girl a – dívka se ocitne v nešťastném domluveném manželství a jsme svědky, jak na něj doplácí. Připomínala mi občas Emily Blunt. Jinak je film příliš natahovaný a občas mi takly nervy, protože lháře a manipulativní zmrdi mi lezou krkem. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 5 | humor 0 | akce 1 | napětí 2 | pustil bych si znovu 4 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tenhle historický kus o podstatné kapitole dánských dějin unikal. Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard a Alicia Vikander jsou skvělí, práce s jejich vykreslením je skvělá, interiéry jakbysmet, atmosféra je přiměřeně dusná, scénář není jen milostným plácáním v kruhu. Tvůrci vsadili na poměrně konzervativní způsob natáčení, a vyšlo to. Příběh o tom, jak dětinský egocentrik není sto uspokojit královnu a jak jeho roli převezme zarytý osvícenec a králův lékař, není úplně známý, což je jenom dobře. A mě bavil zhruba tak, jak jsem očekával!! ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto dokonalá záležitost! Být teď v divadle, tak vstanu a tleskám a tleskám.. Vše se tu snoubí, do sebe zapadá, citlivě i logicky prolíná a přesto, že je jasné, kam to celé směřuje, poposedávám, držím palce, v duchu se modlím a přeji si… Přeji si jiný konec.. K filmu samotnému – nic, vůbec nic nedokážu vytknout, táhne se to pomalu a líně, přitom zajímavě, poutavě a nedokážu se odtrhnout, skvostné herecké výkony od všech zúčastněných zaslouží poklonu, k tomu nádherná hudba a překrásné interiéry i exteriéry.. Ježiš! Vůbec neznám dánské dějiny.. Napravím.. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Upřímně mě historická dramata nějak moc neberou, ale tohle byla trochu jiná liga, srovnám li to například s Bathory. Naprosto úžásná výprava, kamera, scénář (netuším jak moc podle pravdy to je a kolik si přidali) a herecké výkony. Tohle je teprve můj druhý film s Aliciou Vikander a začínám tu holku fakt žrát. Hádám, že brzo dám další film s ní. I ten skoro šílený král hrál opravdu skvěle, ale prostřední část začínala být trochu nudná. Nebo ne nudná, ale bylo to bohužel strašně dlouhé, přepálená stopáž. Kdyby ubrali třeba o 20 minut budu spokojený, ale velmi povedený konec filmu to vylepšil. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý snímek! Opravdu vyvážený příběh plný nečekaných zvratů s vynikajícími herci, kteří ovšem nejsou charismatičtí - převážně v mužském obsazení; v ženském, které zastupuje hlavní představitelka - Alicia Vikander by se o tom dalo polemizovat, jelikož je opravdu krásná a přirozená. Děj je dokonalý jako celý nápad i výběr místa naprosto zapadá do celé nálady a podtextu snímku, takže na jedničku. Opravdu, nechybí zde nic. Nedám 5 hvězd, jelikož je to až moc dlouhé a chvílemi se to opakuje a také kvůli vzhledu některých aktérů - což je maličkost. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Ve 32. minutě filmu, kdy král (Mikkel Boe Følsgaard) cvičí šerm s doktorem Struenssem (Mads Mikkelsen), se odehrává v kroměřížské Květné zahradě, kde měla za svými zády dvojice 244 m dlouhou kolonádu. (Lottr)
  • Film zahajoval v roce 2012 pražský festival Dny evropského filmu. (morgos)
  • Zástupcovia Dánska zvolili snímku Kráľovská aféra, ako svoje želiezko v ohni, do boja o nomináciu na Oscara 2012 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama