Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (308)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Seveřané umí. A nemusí to být jen ty mrazivé thrillery. Je to spousta válečných filmů z období okupace Dánska apod... Královská aféra mne nadchla. Nádherně natočené barokní drama z období začínajícího osvícenství v Dánsku. Johan Friedrich Strunsee samozřejmě nebyl jediný, kdo přinesl čerstvé myšlenky, které výrazně ohrožovaly feudální řád. Byl však jediný, kdo měl možnost je naplňovat. Dánský král Kristián VII trpící schizofrenií mu jako svému dvornímu lékaři velmi důvěřoval a nechal se jím ovlivňovat. V určitou dobu tak Struensee jako králův ministr prakticky vládl celému Dánsku. Za svého působení zavedl velké množství zákonů a nařízení, která výrazně dopadala na aristokracii a církev. V duchu šířícího se osvícenství naopak chudí a sedláci získávali práva o jakých se jim doposud ani nesnilo. Tvrdí se, že co se týče takovéto výkonnosti se Struenseemu mohl rovnat jedině Josef II. Dánsko v těch časech bylo výkladní skříní osvícenské Evropy. Bohužel některé reformy byly nasazovány velmi rychle a v takovém množství, že se Struensee stal brzy nepřátelským jak pro šlechtu, tak nekterým lidem u dvora. Situaci moc nepomohl ani fakt, že byl Němec de facto vládnoucí Dánsku. Proto se řadě nepřátelů velmi hodilo, když se prokázalo, že s královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou udržuje milostný poměr a snad i má dceru Luisu Agustu. Po krátkém procesu byl tento velmi vzdělaný a pokrokový muž 28. 4. 1772 v Kodaňi sťat a rozčtvrcen. //// Toto drama rozhodně doporučuji vidět. I já bych mírně ubral na stopáži, ale podotýkám, že jsem se nenudil ani vteřinu ! * * * * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I zřel osvícený doktor Mads, že je cosi schizofrenního ve státě Danském. Na vlastní kůži manipulátora pak těžce zakusí, jak je teorie lásky božská a její praxe ďábelská, jak nepatrná myšlenka dokáže přeskočit moře i souš a že peklo je prázdné, protože ďáblové jsou mezi námi.. Takhle nějak by Willy shrnul sexuální i mocenské choutky na dvoře lehce cáklého Kristiána VII., u kterých je po filmařské stránce vše tak přesně na svém místě, až to ztrácí schopnost zaujmout i dojmout. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem nesmírně spokojená, že jsem i přes delší stopáž mohla vidět historické drama, které se co nejvěrohodněji drželo skutečnosti. Navíc jsem byla ráda, že to skončilo se Struenseem pouze tak, jak jsme to mohli vidět ve filmu, protože skutečnost byla daleko horší. Mads Mikkelsen, jako lékař a nakonec ministr dánského království hrál jako vždy výborně, ale tentokrát musím souhlasit s tím, že ocenění za roli pološíleného krále (podle histrických pramenů se jednalo o schizofrenii) si Mikkel Boe Folsgaard určitě zasloužil. A roztomilá švédka Alicia Vikander, která byla ochotná učit se i základy dánštiny pro svou královskou roli za nimi nezůstala v žádném případě pozadu. Většinou se žádná reforma neobejde bez menších, či větších těžkostí a kdyby Struensee nebyl příliš unáhlený, tak to všechno možná mohlo dopadnout úplně jinak, ale kdo ví. A když navíc zakázaná láska vstoupí mezi muže a ženu, jako v Královské aféře, tak to může změnit i část dějin. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý snímek! Opravdu vyvážený příběh plný nečekaných zvratů s vynikajícími herci, kteří ovšem nejsou charismatičtí - převážně v mužském obsazení; v ženském, které zastupuje hlavní představitelka - Alicia Vikander by se o tom dalo polemizovat, jelikož je opravdu krásná a přirozená. Děj je dokonalý jako celý nápad i výběr místa naprosto zapadá do celé nálady a podtextu snímku, takže na jedničku. Opravdu, nechybí zde nic. Nedám 5 hvězd, jelikož je to až moc dlouhé a chvílemi se to opakuje a také kvůli vzhledu některých aktérů - což je maličkost. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nádherná historická záležitosť, ktorá mi kvalitným spracovaním pripomenula prvotriedne britské kostýmovky. Film zachytáva veľmi zaujímavé obdobie z prostredia dánskeho kráľovského dvoru, ktorý nie je schopný akceptovať pokrok a moderné osvietenské myšlienky. Do tohto politického kontextu je výborne zakomponovaná romantická línia s nádychom tragickej lásky, ktorá v očiach povrchnej šlachty nemá žiadny význam. Už len precítenú tanečnú scénu s pomalou kamerou, jemnou hudbou a vrúcnymi pohľadmi nešťastne zamilovanej dvojice považujem za jednu z najúžasnejších. Chvíľami dokonale úsečný, presný a mrazivo krutý, chvíľami zas nežný a pôvabný film, ktorý ma očaril na plnej čiare (nielen preto, že mám pre historické kostýmovky takú bytostnú slabosť). Pre mňa veľký ašpirant na Oscara a Mads Mikkelsen v úlohe slobodomyseľného doktora priam znamenitý. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení byl představitel krále Kristiána VII. Mikkel B. Følsgaard stále studentem herecké školy v Kodani. Své studium zde úspěšně ukončil na konci léta roku 2012. (ellegrey)
  • Ve 32. minutě filmu, kdy král (Mikkel Boe Følsgaard) cvičí šerm s doktorem Struenssem (Mads Mikkelsen), se odehrává v kroměřížské Květné zahradě, kde měla za svými zády dvojice 244 m dlouhou kolonádu. (Lottr)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama