Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Říkám vám, že tady bude naprostý ticho! Na pódiu je umělec! MUŽ NA MĚSÍCI umí vyvolat slzy radosti i dojetí. Snímek, který je díky skvěle napsanému scénáři a chytré Formanově režii, neustále dva kroky před divákem. Nápaditá mystifikace, kde je divák doslova rukojmím tvůrců. Jim Carrey zde dokazuje, že je schopen zvládnout i polo/vážnou roli a jako americký komik Andy Kaufman stvořil svou životní hereckou úlohu (doporučuji si na internetu pustit skutečná vystoupení Andyho či jeho alter ega Cliftona a vše vám zapadne do sebe). Výborná hudba (R.E.M.) pak dotváří úžasný dojem z tohoto originálního díla. Vynikající filmařina, pan Forman a Jim Carrey, v mistrovské formě. Jeden z nejlepších filmů, co byl kdy natočen a který po letech můžu označit, jako jeden z mých nejoblíbenějších. Luxusní pecka s fenomenálním závěrem! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Když v lese spadne strom a není tam nikdo, kdo by ho mohl slyšet, opravdu se ozve při jeho dopadu zvuk? A ještě lépe, co když je tam o samotě jen nějaký ten Kaufman. Kde máte jistotu, že se strom po pádu neroztříštil na drobné pidimužíky, kteří vzápětí nepředvesli baletní úpravu Silmarilionu? On to tvrdí, vyvraťte to! Svět člověka stojí a padá s vykonstruovanou realitou. Jedna věc je necha se jí konejšit, druhá věc je tvořit vědomě konstrukce vlastní. Hergot, člověku to dává moc. Andy rozšiřoval své performance za hranice podia a často díky tomu dopadal jako ten chlapeček co se nudil když pásl ovce a tak si vyfabuloval nějaký ty vlky. Svět člověka je v mnohém iluze. Je krásný se touto skutečností čas od času nechat omlátit o hlavu. Ještě krásnější ale je s tímto umět reálně pracovat. Jinak hrozí, že to bude často dopadat tak, že dav vesměs inteligentních lidí unisono skanduje ,,Nejsme žádné ovce!'' a ani si neuvědomuje ten kentus, který tím po sobě lejou. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na tomhle snímku musím vyzdvihnout hlavně excelentní výkon Jima Carreyho. Kauffman nebyl vůbec jednoduchá osobnost, ale Jim jej zahrál tak, že i samotný Andy by uvěřil tomu, že v tom filmu vlastně vystupuje on. Režie je taky výborná, Miloš Forman dokáže skvěle pracovat s jakýmkoliv tématem, ať už kontroverzním, nebo ne. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to tak zmátlo až jsem pochyboval, že něco takového mohl vůbec natočit režisér formátu Miloše Formana. Jenže pak do sebe vše začne zapadat a došlo mi, že celá forma a struktura vyprávění je v tom nejlepším možném "kaufmanovském" mystifikačním duchu. Scénář je vypilovaný ve všech směrech. Při druhé projekci se z Muže na měsíci stává neskutečně promyšlená zábava kde i ten nejmenší detail je vypilován tak, aby sloužil jedné jediné věci. Dokonalému celku. Jim Carrey v hlavní roli exceluje na všech frontách a ostatní mu více než-li zdatně sekundují. Co se týče režie, tak se jedná o nejnápadněji pojatý Formanový snímek, byť přeci jen ne jeho nejlepší. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ten film je naprosto hnusnej, debilní, idiotskej, vůbec se mi nelíbil!!!!!......Ne, ne, ne, ten film je naprosto skvělej a strhující!!!!....Tak a co je teď pravda a co mystifikace? No a podobnou schízu museli zažívat diváci one-man-show Andyho Kaufmana, mistra v mystifikaci, člověka, který žil strhující, bláznivý, zábavný i smutný život zároveň. A takový je i tenhle film a to už myslím vážně :o)). Mistr Forman věděl, že takový životní osud stojí za zfilmování. Jeho režie je naprosto brilantní, svěží, jako kdyby to natočil mladý tvůrce na vrcholu sil. Jim Carrey mu to rozhodně nekazí, je báječný, ale ještě víc se mi líbil jako Kaufmanovo alter-ego Tony Clifton, to jsem mohl potrhat smíchy. Ty dvě hodiny filmu se sledují jedním dechem. Bravo! ()

Galerie (48)

Zajímavosti (35)

Reklama

Reklama