Reklama

Reklama

Tricia sedm let marně vyhlíží svého pohřešovaného manžela Daniela. Když podepíše konečnou zprávu o jeho úmrtí, znenadání se objeví před domem živý, ale dost pohublý a ve zbídačeném stavu. Ještě tentýž večer si pro něj "temnota" přichází. Tricia to psychicky nezvládá a vydává se ho hledat ke špinavému tunelu pod dálnicí, kde ho naposledy spatřily se sestrou Callie. Obě se však beze stopy ztrácí a detektiv Mallory nachází pouze novinové výstřižky o tunelu, ve kterém už od začátku 19. století mizí lidé. (Rodriguez)

(více)

Recenze (144)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tohle se ale povedlo. Absentia, narozdíl od drtivé většiny moderních hororů, pracuje pouze s náznaky a divákovu fantazii dráždí dnes už nevídaným způsobem. Proč všechny ty dary? Co se v tom podchodu ukrývá? Jak to asi vypadá? A co přesně se děje za zdmi toho tajemného tunelu? Spousta otázek, málo odpovědí. Jsem těžce na vážkách, jestli bych uvítal pokračování. Na jednu stranu bych hrozně rád proniknul do "světa za", na druhou stranu by tím film dost ztratil na auře mystičnosti. A v tom bude asi jeho největší síla - představivost. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Po dobrej skúsenosti s Oculusom (alebo Oculom?) som sa rozhodol, že skuknem aj Neprítomnosť, aby som sa dozvedel aké boli Flanaganove tvorivé začiatky. Zistil som, že autor začínal skromne, zato bol učenlivý. Je to trochu "lovecraftovské" a veľa zachraňuje i Katie Parker, jej neprítomnosť by filmu uškodila. Ako celok to nefunguje, ale rukopis autora je čitateľný, zaujíma ho presah zla z minulosti do dnešných dní. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po mém včerejším nadšení z režisérova novějšího horroru Oculus jsem si znovu pustil jeho předchozí Absentii, kterou jsem už před pár lety jednou zkouknul. Tehdy jsem ji nespokojeně mrštil do koše a rychle zapomněl, ale říkal jsem si, že se na ni teď možná budu dívat trochu jinýma očima. A zčásti tomu tak bylo, podruhé jsem k tomuhle filmu vstřícnější a nechápu, že jsem poprvé nebyl, vždyť každý nízkorozpočťák je v současné záplavě komerce dobrý. Nevadí mi, jako některým zdejším uživatelům, že herečky nejsou žádné manekýny, ale obyčejně oblečené prdelaté ženské (hlavně ta kisna těhule), že herci jsou obyčejní chlápci s pleší nebo nadváhou, ale je mi to naopak sympatické. Sympatický je mi i lehce kafkovský příběh, líbí se mi, že někdo umí natočit mysteriózní celovečerák v prostředí jednoho všedního bytu a jednoho všedního bloku městské periferie, a navíc takovým způsobem, že se na něj dá dobře koukat a není to podobný průser, jako třeba Paranormal Activity 1 až x. Film zdobí i zajímavá minimalistická zvuková stopa a já v dobrém rozmaru dávám čtyři, jakožto výraz sympatie k poloamatérské kinematografii s levnými počítačovými triky. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Flanaganovi teda horory moc nejdú. Ťažko ma niekto presvedčí o opaku. Toto bolo ešte ďaleko horšie ako Oculus. Pritom námet ponúkal mnohé možnosti ako to dejovo a atmosfericky zaujímavo rozvinúť, žiaľ nestalo sa. Úvod ešte celkom ušiel, dokázal navodiť príjemný pocit tajomna a slušnej duchariny. Pritom všetko okolo záhadného zmiznutia mi prišlo celkom zaujímavé. Potom sa to však začalo celé zamotávať a obsahovo upadať, atmosféra sa vytratila do nenávratna a korunu všetkému dala ešte aj nevýrazná hudba. Štýl natočenia a herecké výkony boli naozaj hrozné, miestami mi to pripomínalo inscenáciu, a to radšej ani nehovorím o maximálne nesympatickej hlavnej hrdinke. Ku koncu sa už dostaneme k akémusi obsahovo nevýraznému unudenému zlepencovi, kde našťastie aspoň posledných pár minút čo-to zachránilo, aby sa film nedostal na hranicu odpadu. Jasná strata času. 30/100 ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Konečně. Po všech těch roztřesených found footage tunelech a kanálech je tu experimentální drama/horror, který nese autorský rukopis. Lekačky, byť na pohled tuctové, jsou pro mě v mnoha případech nečekaně nečekané a proto i nezvykle účinné. Narativně mi film připomněl The Dead Outside (2008) či The Monsters (2010), a to díky kameře, hudbě a hlavně snaživé a nápadité režii. Jen tak dál Miku. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Courtney Bell byla během natáčení v sedmém měsíci těhotenství. (Cheeker)
  • Presná adresa domu, v ktorom býva Tricia (Courtney Bell), je 600 Pioneer Drive, Glendale, California a presná adresa tunelu je 697 N. Kenilworth Avenue, Glendale, California. Oba body sú od seba vzdialené 69 m. (modano222)
  • Natáčelo se v Glendale v Kalifornii. (Cheeker)

Související novinky

Mike Flanagan – nová tvář amerického hororu?

Mike Flanagan – nová tvář amerického hororu?

01.06.2014

Po odchodu Jamese Wana z hororové scény mnoho fanoušků čeká, kde a kdy se objeví další výrazný tvůrce spjatý s tímto žánrem. Ale dost možná tu již jeden je, jen zatím není tolik na očích. Mike… (více)

Reklama

Reklama