Reklama

Reklama

Píše se prosinec 1942. Norsko je obsazeno Němci a sousední Švédsko čeká na německou reakci. Mladý švédský poručík Aron Stenström plánuje svatbu a založení rodiny, nyní ale přichází k vlaku, aby vyzvedl mladého vojáka Svena - svého mladšího bratra - a přidělil ho k jednotce 83. kontrolního stanoviště, které se nachází v oblasti Värmland na severní hranici s Norskem. V noci na obzoru zahlédnou bitvu, která probíhá za hranicí v Norsku. Mladý Sven se spolu s dalším vojákem rozhodne na vlastní pěst jít k hranicím a prověřit pohyb Němců. Akce končí fiaskem a zajetím obou mužů. Poručík Aron se tak s ostatními vojáky z kontrolního stanoviště vydává na záchranu svého bratra daleko za hranice, na území okupovaného Norska. Jejich výprava se však nelíbí švédskému velení, které nemá zájem rozpoutat válku s Německem. Jen pokud to ale nebude nutné. (Film Europe)

(více)

Recenze (19)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Kvalitní válečné drama mající typické severské parametry – jednak všudepřítomný mráz a sníh, což se u skandinávských filmů tak nějak implicitně očekává, a taky reálně pojatý způsob vyprávění, který jednotlivé postavy ukazuje se všemi klady i zápory. Zajímavé na filmu je to, že se odehrává v době (konec roku 1942), kdy vlastně Švédsko oficiálně ve válce nebylo a drželo si neutralitu. Mělo se sice před fašisty na pozoru a bedlivě střežilo hranice s Norskem, kde už Hitler v té době úřadoval, na druhé straně si sami Švédové nebyli tak úplně jisti, co je větší zlo – jestli Hitlerovo Německo, nebo Stalinův Sovětský svaz. Tento film je zajímavou sondou do pohraničních událostí té doby a také do strachu švédských autorit z rozpoutání válečného konfliktu (v zájmu „vyššího dobra“ se pak mnohdy neštítily obrátit se proti vlastním lidem). Z filmařského hlediska je tento snímek natočený zručně, takovým poutavým a uvěřitelným způsobem, který mě osobně zaujal mnohem víc než slavný Spielbergův vojín Ryan. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka z jiného pohledu, ze zasněžených plání švédsko-norské hranice. Kdy Němci se snaží válku se Švédy vyprovokovat, švédské velení o to nestojí, ale obyčejní vojáci na hranici se bránit musí a proto se stávájí svým nadřízeným trnem v oku. Proto tak musí čelit nejen Němcům, ale i odstřelovačům z vlastních řad. Drsný film, který se krve a krutosti nebojí. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Čurákovat na lyžích za druhé světové kolem hranice s Norskem může být někdy docela opruz. A to nejen pro diváka. Tak dáme v bunkru kafe, proberem akcie Ikea, zaplkáme se snoubenkama a když už fakt nebudeme vědět, co roupama, střihnem si takový menší Vassův běh a vyprovokujeme pár nácků. Ten, kdo tomu vlepil přídomek "Akční / válečný" by zasloužil nucené nonstop týdenní promítání Tenké červené linie! Je to plné strhujících davových scén typu "šest Swensonů se plazí po lese" a nesměle vykukuje na tu zdrcující přesilu osmi!!! Sigfriedů, kteří se sem tam dokonce i projedou v obrněném autě!!! Ale abych tomu příliš nekřivdil, asi dvakrát po třech minutách si ze sebe vystřelí!! No co vám budu povídat, úplné vylodění v Normandii! A zmiňovat u toho v jednom komentáři Ryana je jako byste tvrdili, že byl Hery Potrat skoro stejně dobrý jako Pán prstenu, čímž si otevřeně říkáte o lobotomii nebo minimálně anální fisting. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Podle mě je film o pravé tváři války.Nikdo ji nechce jsou tam zájmy úzkého kruhu lidí.A miliony občanů jsou jménem těchto zájmů do ni zatahovány.V tomto příběhu se vypráví o tom jak mladí kluci ještě s mlíkem na bradě to mají na začátku jen jako dobrodružný výlet ale při střetu s krutou realitou to nemohlo dopadnout jinak než to dopadlo.Dnes se ve Skandinávii neválčí ale POUZE cvičí. ()

Von Kempelen 

všechny recenze uživatele

Chápu, že označení filmu jako "válečný" vede nemálo potencionálních diváků k tomu, že budou svědky střetů pěchoty s tankama na křídle za dělostřelecký palby a s leteckou podporou. Jenže válka má i jiný stránky než masivní frontový útoky. V Gränsen je válka vyobrazená celkem povedeně i s politickým pozadím. Drama je to hodně slušný, během filmu jsem se nenudil, ačkoliv zvratama film zrovna neoplývá. I když jsem prakticky od začátku věděl, jak to dopadne a kdo se nakonec vrátí přes gränsen domů do Sverige, tak jsem byl přesto napjatej až do konce. A nějak nechápu, že na CSFD není u "Hrají:" uvedenej Antti Reini, kterej jasně vyčníval nad ostatníma hercema. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama