Reklama

Reklama

Rivalové

  • USA Rush (více)
Trailer 2
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Velká Británie / Německo, 2013, 123 min (Alternativní 118 min)

Režie:

Ron Howard

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino, David Calder, Natalie Dormer, Stephen Mangan, Christian McKay (více)
(další profese)

Závratná rychlost, adrenalin proudící v žilách, krásné dívky a nezkrotná touha po vítězství. Závody Formule 1 jsou místem, kde jediná chyba může znamenat smrt. Na těchto okruzích spolu soupeří dva odvěcí rivalové. James Hunt je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Niki Lauda je dokonalý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Film Rivalové vypráví skutečný příběh dvou pilotů, kteří jsou soky nejen na okruzích, ale také ve skutečném životě. Přestože jsou soupeři, jsou také jeden pro druhého inspirací. Přes jejich rozdílnost je v životě pojí zvláštní přátelství. Ale rivalita je žene ke stále riskantnějším výkonům. Titul mistra světa může získat jen jeden... (Bioscop)

(více)

Videa (36)

Trailer 2

Recenze (2 347)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ukrutně podmanivý námět, vytuněný charismatickými hereckými výkony a dynamickou režií. Rush je skvěle natočenou jízdou, jejíž dvě hodiny kolem vás proletí, ani nemrknete. A přestože jsou samotné scény závodů nasnímané s citem a profesionalitou, ty nejlepší jsou podle mě právě ty, které se odehrávají mimo areály okruhů - za všechny třeba Laudova jízda italským křápem, či Huntovo dostaveníčko s hovadem převlečeným za novináře. Přesto všechno jsou pro mě Rivalové stále spíš skvěle natočeným řemeslem, než filmem, který vás přejede a změní vám život. 80% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Howard je spíš Niki Lauda, chladný, kalkulující, profesorský s citem pro vyladěný design. Díky tomu Rivalové neskutečně akcelerují v závodních sekvencích a tak trochu tuhnou tam, kde se snaží pojmenovat destruktivnost závodnické vášně. James Hunt tu vypadá jako kluk z plakátu (něco jako benzínem načichlý pin-up boy) a nejlepší nejsou trochu prkenné dialogy, ale moment, kdy se po nich hrdinové zatváří nebo udělají gesto. Jinak jsou Rivalové na poměry "sportovní limonády" vlastně svěží záležitostí. Bývá zvykem, že ve sportovních dramatech musí hrdina něco obětovat a popřít kus sebe. Vzhledem k tomu, že filmový Lauda má to, co nemá filmový Hunt a vice versa, je konečné vítězství vlastně absolutní. Každý má svou pravdu a svůj kus triumfu. Ten moment, kdy se člověk v závěru nemůže rozhodnout, komu vlastně držet palce víc, je docela vzácný. Rád pak uzávorkovávám to, že Rivalové celý sport rytířsky idealizují a případ "Lauda vs Hunt" by se podle nich taky zrovna dokonale zrekonstruovat nedal. Celý rok čekám na blockbuster, který mě zatlačí do sedačky a napumpuje adrenalinem. Rivaly jsem měl vedené jako černého koně (netlučte mě, vím, že je to rozpočtem v podstatě indie). Svou úlohu splnili dokonale. [80%] P. S. Thums up for Brühl... Lauda ještě nikdy nebyl tak cool. Chladný a ostrý jako žiletka. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle je zase další Howardův těžkej průměr. Průměrný herci, průměrnej děj a "akční" scény ze závodů mě taky moc nebraly. Vlastně se mi mnohem víc líbila krátká jízda s Lancií 2000 po silnici než všechny jízdy s formulí po závodních okruzích dohromady. A o obou hlavních postavách se dozvíte z filmu asi tolik jako z wikipedie. Já mám z těch výtvorů Rona Howarda pocit, jak kdyby šel člověk do drahý restaurace a dostal tam jídlo na úrovni trochu lepší závodní jídelny. Obrovský haló kolem a výsledek takovej, že to sice neurazí, ale ani nenadchne. Vzhledem k tomu, že film má tady 90%, což je lepší hodnocení než třeba kultovní záležitosti typu Gauneři, Terminátor, Mafiáni a podobně, tak jsem čekal teda mnohem víc. 60% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tak jsem doufal, že po druhé kinoprojekci už dokážu napsat nějaký smysluplný komentář, ale stále mi na jazyk nepřichází nic jiného, než chvála. Jediná změna je, že na podruhé se mi Rivalové líbili ještě trochu víc a bez nadsázky vyhrávají soutěž o nejlepší kinozážitek roku. Je až depresivní, že tomu filmu prostě nemohu absolutně nic vytknout. Vše funguje přesně tak jak má, skvěle prokreslené postavy, příběh i dokonalý soundtrack. Ron Howard mě dokázal bezchybnou stylizací prostředí, postav i kamery na dvě hodiny přenesl do sedmdesátých let. Na filmu je především chvályhodné, jak se dokázal vyhnout klasickým stereotypům a klišé většiny sportovních filmů, ani z něj nekape Hollywood. /// P.S. beztak je vtipné, že se Rivalové v zásadě nelíbí jen upjatým ženám a homosexuálům ;) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Formule 1 mi absolutně nic neříkají, a o to více mě překvapilo, že mě film (alespoň v době závodů) dokázal dokonale strhnout. Ty litry napětí a adrenalinu, co mi Howard, Zimmer a spol. v těch chvílích pumpovali do žil, jsem už dlouho u žádného filmu nepocítil. Naštěstí se souboje rivalů přenášely i mimo svět sjetých gum a řevu motorů, dialogové, ale ještě častěji oční výměny obou hrdinů rozhodně stály za to (ostatně hodně výmluvné byly i u Nikiho a jeho ženy). A od začátku do konce jsem věrně fandil Rakušanovi, i když je fakt, že se tvůrcům postupně podařilo sympatie částečně vyvážit, což bylo jedině ku prospěchu věci. Jen ten mírně natahovaný konec mě už tak nenadchl, za něj strhávám půl hvězdy dolů, takže celkově to vidím na slabší plný počet. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (80)

  • Když Lord Hesketh (Christian McKay) ukazuje Jamesi Huntovi (Chris Hemsworth) nový vůz Hesketh, není to první model, se kterým Hunt za stáj jezdil, nýbrž typ Hesketh 308 C, s nímž se stáj zúčastnila až mistrovství světa 1975. (Robbi)
  • Konstruktér Harvey Postlethwaite (Jamie de Courcey) se k Heskethovi připojil až v roce 1973. Je také nesmysl, že by Hesketh Team měl v GP USA ve Watkins Glen, kde se zabil F. Cevert, vlastní vůz. S ním jel James Hunt (Chris Hemsworth) poprvé až v GP Jižní Afriky 1974. (Robbi)
  • Okruh Nürburgring byl rozdělen na Severní smyčku (Nordschleife) a Jižní smyčku (Südschleife). Délka Severní smyčky, na níž se jezdily závod F1, kolísala kvůli úpravám trati a zatáček, nejdelší varianta měla 22.810 metrů. Existovala ještě alternativní verze Zeilschleife (též Betonschleife) určená výhradně pro rychlostní závody. Po havárii Niki Laudy v roce 1976 byla Grand Prix NSR přesunuta na motodrom Hockenheimring. Na počátku 80. let byl na místě Jižní smyčky vybudován moderní, podstatně kratší a rozhodně bezpečnější okruh, ovšem německá Grand Prix se tu příliš neohřála. Nějaký čas se tu konaly i závody pod hlavičkou Grand Prix Evropy, ale častější využití měl později rovněž upravený Hockenheimring. Na staré Nordschleife se dodnes jezdí - dokonce za poplatek si může zájemce projet ono "Zelené peklo" v závodním voze. (Robbi)

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

22.03.2016

Rivalové jsou v žebříčcích ČSFD.cz dodnes nejlepším filmem roku 2013. Více hvězdičkových hodnocení v daném roce nasbíraly pouze druhý Hobbit a Vlk z Wall Street, ale výsledným hodnocením se nedostaly… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama