Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (199)

Riley 

všechny recenze uživatele

Dívím se tak nízkému hodnocení, ale snad to bude tou nesestříhanou verzi, protože mě film opravdu mile překvapil a jsem tedy ráda, že jsem se nenechala odradit. Českých válečných, poválečných a komunistických filmů je z poslední doby požehnaně a jednomu to už pomalu leze krkem, nicméně 7 dní hříchů mohu srovnávat jen s Habermannovým mlýnem (tohle téma totiž ještě tak ohrané není) a ač byl Habermannův mlýn o špetku lepší i ze 7 hříchů mi bylo značně šoufl, možná i víc šoufl. Tady si to kazí jen ten pitomý konec. 70% (a to jen proto, že Ve Stínu ode mne dostalo taky 4 hvězdy, ale přeci jen bylo o kapku lepší). ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Když jsem slyšela či četla o tomto filmu, tak mě popadl docela příjemný pocit očekávání něčeho minimálně skvělého. Jenže jak jsem se spletla, když jsem místo tohoto slibného námětu viděla pouze neustálé a mnohdy i docela nesmyslné hry na kočku a myš, v podobě prchajících Němců či poněmčených Čechů. Postsynchrony u nadabovaných postav mi nějak dobře neseděly, (ale možná jsem trochu hnidopich) a to asi jako v každém v poslední době natočeném českém válečném či poválečném filmu. Naštvalo mě neustálé vyvolávání hlavní postavy, kterou hraje Ondřej Vetchý po jeho ženě. Kdybych alespoň pocítila nějaké hlubší propracování příběhu, jistě by si film zasloužil hodnocení lepší. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ide o celkom iné hriechy, ako by sa čakalo podľa názvu a podľa obsadenia Vicy Kerekes. Ľudská zloba počas vojny nemala hranice na žiadnej strane hranice a svoje hriechy si občas, aspoň vo filme, pripomenie každý národ. Len škoda, keď je to takto zle zrozumiteľnou formou, keď som si niektoré obraty musel v polovici filmu overiť z iného zdroja. Film mi odpovede, ani náznaky nedával, len som sledoval naháňačky po lese, a to, ako Honza nikdy nebol v správny čas na správnom mieste. V téme bol Habermannov mlyn celkom iná liga, tu sú to len slabé tri hviezdy. –––– Hezky si tu žijete. Máte německou ženu, žijete v německém státě, pravděpodobně máte i německé kozy. Vy sám byste měl být Němec. Vyplňte to, a máte po probléme. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Vždy, když je politicky vypjatá doba a zvláště byla ta poválečná, vylézají " z děr" na povrch lidské zrůdy a hyeny. Jsou bezcitné, bezcharakterní, násilnické, sobecké a chamtivé. Tak to bylo, je a bude. Nejsou to zvířata, ale zrůdy. Zvířata totiž zabíjejí pouze z hladu nebo pocitu ohrožení. Samotný vznik tzv. Revolučních gard dal bohužel příležitost těmto lidským zrůdám skrýt svou kolaborantskou činnost za fašistické okupace a naopak nekompromisně "projevit" loajalitu nově nastupujícímu režimu a přitom se ještě řádně napakovat. K samotnému filmu jen tolik: některé scény byly opravdu zbytečně dlouhé, některé okamžiky díky nesrozumitelným dialogům nesrozumitelné. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle film drží nad vodou hlavně herecké výkony jak hlavních postav, tak i těch vedlejších, i když ty hlavní jsem brala jen jako průvodce jednotlivými událostmi. To bylo velmi zajímavé. Ale pořád jsem se nemohla zbavit pocitu, že mi něco chybí. Film upoutal moji pozornost hned od začátku, ale ke spokojenosti mi to nestačilo. Škoda, tohle téma mě hodně zajímá a přitahuje. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení také probíhalo u Karlovy Studánky, v prostoru mezi Hanušovicemi a Králíky, ve Zlatých horách a v polských lázních Miedzygórze. (Terva)
  • Tvůrcům při produkci filmu dle skutečných událostí posloužila i svědectví několika starousedlíků. Jedním takovým byl i pan Karel Cvrk, který se ale bohužel premiéry nedožil. Bylo mu 96 let. (blackrain)
  • Z důvodu finančních problémů, které se v průběhu realizace filmu dostavily, trvalo natáčení s pauzami 4 roky. (Espejox)

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama