Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (249)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Každý pokus o sebereflexi, zejména jde-li o tak závažné téma, jakým jsou zločiny, jichž se jeden národ dopustil na mnoha jiných, je třeba ocenit. Na druhou stranu by však tato snaha měla být nanejvýš upřímná a měla by hrát zcela otevřeně. Celá ta počáteční naivita a iluze by byly možná snadno uvěřitelné někdy ve dvacátých či třicátých letech u mladých lidí, kteří ještě nnebyli vtaženi do soukolí válečné mašinerie, ale těžko lze tomuto vykreslení uvěřit v případě poručíka Wehrmachtu nebo židovského krejčího v roce 1941, tři roky po křišťálové noci, v případě zdravotní sestry na východní frontě v roce 1943, po bitvě u Stalingradu, či v případě Žida směřujícího v dobytčáku do koncentračního tábora. To, čeho se pak hlavní postavy dopouštějí je do jisté míry skrýváno za ne zcela špatné úmysly, jako je povinnost, aby mohli být třeba správnou německou ženou, slavnou zpěvačkou, válečným hrdinou nebo prostě jen dobrým vojákem. I proto nejuvěřitelnějším dojmem působí příběhy Viktora a Grety, jejichž charaktery a osudy velice dobře vystihují atmosféru doby. Příběhy ostatních potom vypovídají spíše o válečných hrůzách, i když jen částečně, proměně lidí, kteří jimi prošli, a reálných prožitcích vojáků bojujících v první linii. Přesto však není možné přijmout několikrát opakovanou myšlenku, že válka dělá z lidí bestie, protože válka ve skutečnosti dělá z lidí pouze to, co z nich zbyde, když to skončí, nikoli to, kdo jsou, když to začíná. Hlavně v poslední třetině je tak sice vidět skutečné úsilí vyrovnat se alespoň trochu s minulostí, přestože ten odraz v zrcadle mohl být ještě mnohem drsnější. 75 % ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Byl jsem příliš malý, když mi děda vyprávěl, jak bojoval za wehrmacht...Nedobrovolně, prostě musel...Škoda, že dnes už nemám možnost ptát se na podrobnosti, ale vzpomínám, že prožíval normální obavy devatenáctiletého kluka, který musel bojovat o svůj holý život..,To.ať už bojoval za kohokoli...Chápu (možná právem) ale mrzí mne, že právě filmy raději ukazují dramaturgicky spíše tu "vítěznou" stranu...Nechci obhajovat co se stalo, co lidé dělali, zlí lidé byli na všech stranách a co dělal Němec, klidně mohl dělat i Polák, Čech...Však to známe z naší historie moc dobře...Co se týká technické stránky a příběhové, jsem rád za takovou to mini TV sérii...Mně to nutí nejenom k přemýšlení, ale formuje to především moje vnitřní postoje...Nevím, jak bych se zachoval já, možná jinak, možná stejně, ale vím, že se zlem musím bojovat i já...Ano, Bůh existuje, musí, protože v opačném případě by Hitler (a jemu podobní) měl pouze jiný názor...Musím dát pět hvězd, pravdivý a drsný pohled z druhé strany... ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Excelentní válečná podívaná. Unsere Mütter, Unsere Väter nabízí náhled na hrůzy Druhé světové války očima pěti německých kamarádů, kteří se po vypuknutí války dostávají do všech myslitelných sfér konfliktu, takže zde dostaneme syrový náhled ze všech stran, který neobsahuje obvyklá hollywoodská dogmata. Minisérie je natočena s notnou dávkou emocí, historických faktů, vyhrocených okamžiků, skvělých hereckých výkonů a s perfektně napsanou a skvěle plynoucí dějovou linkou. Nestává se totiž moc často, že bych se u nějaké podobně laděné série tolik sžil s hlavními postavami a prožíval s nimi jejich osudy. A přesto, že se v podstatě jednalo o Němce a příslušníky Wehrmachtu, jim přál i to, aby se znovu shledali. Takže co dodat na závěr? Unsere Mütter, Unsere Väter je bravurní válečná podívaná, která oplývá lepším spádem a dějovou linií než některé velkofilmy stejného žánru. A je veliká, veliká škoda, že tato výborná minisérie z nejtemnějších let novodobé historie má pouhé tři díly. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle skutečně nebyla nejlepší volba pro chill-outovou neděli u televize. Usedala jsem k tomu příjemně naladěná a odcházela jsem emočně tak zdevastovaná, že jsem nemohla spát, haha. Pro mě tuto sérii nejvíc vystihuje slovo "civilní." Tvůrci si opravdu dali záležet, aby hlavní hrdinové byli tak nedokonale sympaticky lidský, jak to jen jde a velmi dobře se jim podařilo ukázat postupně na každém z nich, jak je válka psychicky změnila. Což já dost oceňuju u každé produkce, a i zde to vyšlo. Velmi hodnotná výpověď jako o válce celkově, a co dělá s "obyčejnými lidmi," tak jako pohled z německé strany. Vynikající herecké výkony hlavní pětice, z nichž mě nejvíc sebral Tom Schilling, se postaraly o tu pátou hvězdu. Nemůžu než doporučit. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouhých a emotivně významných pohledů v co možná nejvypjatějších situacích nebo pravidelná setkání pěti hlavních hrdinů, jako kdyby se válčilo jenom na sto metrech čtverečných. Někoho tohle bude štvát, mě to víceméně bavilo. Méně proto, neb je celková stopáž přece jenom dost předimenzovaná (viz hodně dlouhé a emotivně významné pohledy). 70 - 80% ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Historik Ulrich Herbert, ktorý bol profesorom moderných a súčasných dejín na Univerzite Alberta Ludwiga vo Freiburgu im Breisgau, film skritizoval: „Nie je tu nič z dôvery a lásky, ktorú Hitler dostával od svojej mladosti. Nič o pevnom presvedčení, že Európe musí dominovať Nemecko. A že by bolo lepšie, keby Židia boli preč. Nie že by mali byť zabití - ale mali by byť preč. A Židia neboli úplne normálni Nemci, ako sa tu opisuje, aj v očiach tých Nemcov, ktorí boli k nacistom zdržanlivejší. Naši otcovia a naše matky neboli len mladí ľudia, ktorí chceli len žiť, ale nemohli kvôli vojne, ako naznačuje film. Bola to vysoko ideologizovaná, spolitizovaná generácia, ktorá chcela nemecké víťazstvo, víťazstvo nacionálneho socialistického Nemecka, pretože verila, že je to správne.“ (Arsenal83)
  • O filme sa vášnivo debatovalo v Nemecku i za hranicami. Film Poliakov pobúril natoľko, že sa ozvala i diplomacia krajiny. V marci 2013 písal televíznej spoločnosti ZDF list poľský veľvyslanec v Nemecku a veľvyslanec Ryszard Schnepf v USA apeloval na firmu Music Box Films, aby ho nedistribuovali v USA. (gogo76)
  • Autor scenára Stefan Kolditz napriek istej kontroverzii argumentoval: "Každý, kto tieto udalosti zažil, mal svoju vlastnú pravdu a vlastnú pamäť." (Arsenal83)

Reklama

Reklama