Reklama

Reklama

Husiti

  • angličtina The Hussites (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko? Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví. Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

RizekCRF

jak to ale mohli lidé rozhodující vědět?  Nikdo nemůže před vznikem filmu samotného vědět, jaký bude výsledek a znovu se ptám, kdo by měl být jakous takous zárukou, než-li mezinárodně uznávaný a oceňovaný tvůrce?

na příspěvěk reagoval RizekCRF

RizekCRF

RizekCRF (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan

Je mi líto. To nemění nic na tom, že se jedná o neskutečnou slátaninu, a myslím si, že peníze by opravdu "měly" chodit na užitečnější projekty.

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

RizekCRF

tvůrce tohoto díla je mezinárodně oceňovaný animatór, který měl úspěch na mnohých festivalech, komu jinému by měli peníze st. fondu chodit?

na příspěvěk reagoval RizekCRF

RizekCRF

RizekCRF (hodnocení, recenze)

Hned v záhlaví filmu jsem se dočetl, že na něj přispěl Státní fond podpory kinematografie. Po pár minutách jsem poprvé v životě litoval peněz za vstupenky a proklínal SFPK. Kdo na tuto slátaninu mohl pro boha dát peníze? 

Námět by se ještě dal skousnout. Každý, kdo přečetl "Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století" od Svatopluka Čecha, jistě očekával příběh v podobném duchu. Skutečnost předčila všechna očekávání. Scénář hrůza, výtvarné zpracování a animace na úrovni domácího videa. Jiří Trnko, Karle Zemane a další velikáni českého animovaného filmu, promiňte. Doufám, že tvůrci tohoto díla se už nikdy v budoucnosti o nic podobného nepokusí.

Kdo jste to ještě neviděli, nelitujte a schovejte si peníze na něco jiného. Film už za vás zaplatil SFPK.

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

TheSlezy

TheSlezy (hodnocení, recenze)

No snad to bude lepsi nez ta hra na android. Vypada to docela zabavne ten film podle traielru :D

Manarit

Manarit (hodnocení, recenze)

Už jen animace mě spolehlivě odradila od podívání. Když zapomenu na některé kousky staré 20 let, nevybavím si snad jediný český animák s kvalitní animací.

anti.rybka

anti.rybka (hodnocení, recenze)

To by mohlo být osvěžující. Jasan tak Zikmund byl ještě hrdina řekněte :) ... tak staré dějiny a teď je chcete měnit. Jaj... Na film se docela těším, ale na některé komentáře už teď ne. 

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

P. J. D.

P. J. D. (hodnocení, recenze)

Xeelee

Já bych řekl, že ani ne. Když se vezme v potaz, co se vtlouká ve škole dětem o tom, jak to byli stateční lidé, tak se mi chce brečet. Spíš než dobráci to byli něco jako tehdejší komunisti v brutálnější formě, takže jestli bude někdo podávat dějiny tímto způsobem, už naši mládež nemůže víc poplést. A tím nemyslím ty, co byly později u nás, ale ty, co byly na počátku v Rusku. ;-)

Uživatel P. J. D. smazal svůj příspěvek.

P. J. D.

P. J. D. (hodnocení, recenze)

animaxis

Jak říká Tom_Lachtan, i u nás se najde nějaký ten dobrý kousek. Podívám-li se třeba do tohoto roku, tak za zmínku stojí "Hořící keř", který bych vřele mohl doporučit.

Dále se mi líbili i "Karamazovi", kde se čeští herci ukázali v tom lepším filmu.

Je sice pravda, že v posledních letech to není snadné ve filmové produkci, ale kdyby člověk věděl s jakým rozpočtem se tu musí natáčet, brzo by pochopil, proč tomu tak je.

na příspěvěk reagoval animaxis

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan

Jo kdyby se nenechala upálit, přejela by hranice slyšela by husity zpívat a zdrhla :-D

Amíci by zase chtěli udělat neskutečné bitvy.

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

animaxis

to jsou jenom tupý kecy, který používá rádoby filmoznalé stádo,  za posledních deset let se urodilu hromadu kvalitních a dobrých filmů, je je jich málo. Svého trošku má každá každá kinematografie.

 

Yangus´: v tomhle případě by to znamenalo koprodukci buď s více malými státy, pro které to bude nevýhodné, protože do toho nebudou producenti moct kecat, nebo s velkou kinematografií a ti se ti zas na nějaké husity vykašlou, leda kdyby někdo chtěl natočit, že by proti nim opravdu vyjela Panna Orleánská, jak vyhrožovala (o; 

na příspěvěk reagoval Yangus

animaxis

animaxis (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan , Yangus

Po kinematografické stránce jsme Troškou prokletí.Duchaplný film u nás nevznikl už pár desítek let(nepočítá se koproduce) a celé Česko se drží Troškovi teorie,že se člověk u filmu chce pouze bavit.To už je tak nefér,jak jsme blbý :(

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan, P. J. D.

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan

Jo protože se u nás musí točit samej Kameňák a podobný kraviny. Stačilo by spolupracovat s někým ze zahraničí snad ne? Ale na to opravdu nedojde. 

na příspěvěk reagoval animaxis

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

Doprčic co to je? Na hlavní stránce jsem se těšil podle názvu na nějaký pěkný historický film z Husitské doby a ono tohle.

Ale v dnešní době u nás asi nic kvalitního asi nevznikne.

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

Reklama

Reklama